Er tørkede blomster ut?

Strå og tørkede blomster har hatt sine five minutes of fame, og vel så det. Er storhetstiden forbi?

Tørkede blomster og strå

Foto: @torka_blomster

Tørkede blomster og strå

Foto: Mestergrønn

Hørt nylig i indre motekretser: «Ser jeg én tørka blomst til i et hjem, eller for ikke å snakke om lange, beige strå, så kaster jeg opp».

Ja, er det så ille altså? Tørkede blomster i alskens farger og beige strå har stått sterkt i trendbildet i flere år nå. Så sterkt at det faktisk har åpnet flere butikker, kanskje spesielt i hovedstaden, som kjennetegnes ved salg av disse.

Marte Gulli har opplevd trendeffekten på nært hold da hun for to år siden startet Instagram-kontoen Tørka Blomster, og åpnet butikken Carousel på Grünerløkka i Oslo i 2020. Den siste tiden har Instagram-kontoen imidlertid vært preget av friske, fargerike blomster.

– Betyr det at også dere mener at det er tid for et blomsterskifte?

– Bildene i feeden har faktisk ikke vært bevisst, selv om jeg egentlig er mest glad i friske blomster selv ironisk nok. Er det lov å si? sier Gulli og ler.

Hun fortsetter:

– Jeg tror tørkede blomster har kommet for å bli, det er fortsatt stor pågang for det hos oss. Men vi selger også friske blomster som skiller seg ut. Orkidéer på snitt og ulike fargerike blomster. Det er fint å blande synes jeg, sier hun.

Gulli mener det er fargerike blomster folk vil ha nå, tørket eller ei.

– Det har hittil vært et grått år, så nå vil folk ha fargerrike buketter. Mange går for tørkede blomster som varer på hjemmekontoret. Men mest av alt er etterspørselen farger. Det er en tydelig trend vi ser nå, sier hun.

Har tro på friske blomster

Interiørstylist Tone Kroken mener at tiden er forbi for tørkede strå og blomster.

– Jeg er så lei av tørkede blomster og strå. Nå i pandemien trenger vi levende friske blomster som understreker at det er lysere lenger og at solen skinner. Tørkede naturstrå gir ikke den samme følelsen, sier Kroken.

Interiørstylist, Tone Kroken. Foto: Privat
Interiørstylist, Tone Kroken. Foto: Privat

Hun fortsetter:

– At man jevnlig kjøper friske blomster og steller med disse vitner om at vi passer på hjemmet vårt. Jeg vil også tro at det øker trivselen betraktelig, sier Kroken.

Interiørstylisten tipser om å blande masse ulike blomster så buketten blir litt rotete og tilfeldig. Hennes favoritt er blomsten anemone.

– Jeg pleier å kjøpe fire, fem ulike buketter med friske blomster og så deler jeg dem opp i små vaser rundt om i leiligheten. Ekstra hyggelig er det å ha en liten bukett på badet eller nattbordet, sier Kroken og legger til:

– Plukk kviser og grener ute i naturen som kan blomstre i vaser! Det gir en skikkelig følelse av deilig vår.

– Ikke over for Ola Nordmann

Også hos blomsterbutikken Botanik opplever de samme trend.

– Vi som jobber i bransjen er litt lei. Spesielt vi som husker 80-tallet. Men tørket er heldigvis ikke bare det en gang var, sier Tessi Werner, som sammen med Hedda Braathen og Camilla Storemark driver blomsterbutikken Botanik på Majorstua i Oslo.

– For Ola Nordmann er nok ikke den tørket blomster-trenden over enda. Det tar jo gjerne litt tid fra en trend starter til den når ut til massene, legger hun til.

Hun mener også at corona har en finger med i spillet når det kommer til tørkede blomster - og at det kan føre til at trenden får fotfeste igjen.

– Vi er nå inne i en tid med mye økonomisk usikkerhet verden rundt. Mange butikker ønsker trekke kunder, men har ikke mulighet til å ha friske blomster i vinduet hver uke. Tørket er derfor et rimeligere alternativ til ferske blomster. Vi tror dette, bokstavelig talt, vil gi et nytt vindu for tørket-trenden, sier hun og legger til:
– Vi tror også vi vil se mer til falske blomster, og ikke minst den nyeste trenden utenfor Norge: miks av tørket, falske og friske. Ved å mikse inn noen ekte blomster lurer man hjernen i større grad til å tro at buketten er levende, uten at det koster skjorta. Samt at man kan endre buketten i ny og ne.

Werner forteller at jobben som blomsterdekoratør handler mye om å møte folks behov med et åpent, kreativt sinn.

– Akkurat nå drømmer jeg om å lage barokke oppsatser av frukt og blomster. 2022, her kommer vi!

Hvordan var din opplevelse i dag?