Skaugum-puter vekker oppsikt

BRODERTE PUTER: Her er kronprinsparet i sitt hjem på Skaugum i et intervju med NRK.

Har kronprinsparet tatt nål og tråd fatt?

Elise Alexandra Gulbrandsen
Publisert:

I intervjuet «18 år med Ingrid» sendt på NRK kunne oppmerksomme seere legge merke til noen helt spesielle puter i sofaen i kronprinsparets hjem på Skaugum.

Putene er brodert med et nydelig blomstermønster, og ble vist i to versjoner. Ettersom putene må lages ut fra et kit, er spørsmålet nå om det er noen på Skaugum selv som har briljert med nål og tråd.

Instagram-kontoen @theroyalfamilyofnorway, som har over 68.000 følgere, har funnet ut at putene kan stamme fra butikken Sting Design. Her strømmer det også inn med kommentarer om putene, og folk som er imponert over håndverket.

Mønsteret på den blå puten er designet av Magie Hollingworth, og heter «Astrantia Major», mens den røde puten har navnet «Pink Peony».

I broderipakkene man får kjøpt hos Sting Design, som koster 1150 kroner, får man med kanvas i bomull med påtrykket mønster, brodergarn i ull, nål og en enkel oppskrift på engelsk. I beskrivelsen står det at putene krever ti sting per tomme, og at hvert sting er et halvt korssting.

Det er sjef i boligutviklingsselskapet JM Norge, Hilde Vatne, som driver Sting Design som en hobby sammen med sine døtre og kreative venninner. Bedriften har selv delt skjermbilder fra TV-intervjuet på Instagram.

– Dette er skikkelig håndarbeid, som kan gå i arv! Jeg kan ikke si noe om broderiene er kjøpt hos oss, men jeg kan bekrefte at dette er produkter vi tilbyr og vi er eneste leverandør av disse i Norge, sier Vatne til MinMote.

MinMote har vært i kontakt med Slottet, som foreløpig ikke har kommentert saken.

TIDKREVENDE ARBEID: Også puten «Pink Peony» var å se i sofaen på Skaugum under intervjuet i programmet «18 år med Ingrid». Det kan se ut til at kronprinsparets puter er justert med egne kanter med frynser.

Vatne sier det var gøy å se at den internasjonale broderitrenden også har nådd Skaugum.

– Det har vært mye strikking en stund, men nå er det brodering som gjelder. Da jeg så reportasjen fra Skaugum, tenkte jeg at putene passer veldig godt i det kongelige hjemmet med alle dets vakre farger, sier Vatne.

– Det er møysommelig, men veldig koselig å holde på med. Mange blir helt hekta og er på sin tredje, fjerde eller femte pute.

PUTE PÅ SKAUGUM: Denne håndbroderte puten har funnet veien til Skaugum.
FLERE BRODERIER: Også denne puten ble fotografert på Skaugum i forbindelse med Ingrid Alexandras 18-årsdag. MinMote kjenner ikke til hvor denne puten kommer fra.

Lange tradisjoner

Dette er langt fra første gang håndbrodert interiør havner hos de kongelige.

Prinsesse Ingeborg, kongens mormor, har blant annet brodert trekkene til et møblement på Skaugum, som kongeparet passende nok satt i da de ble intervjuet om prinsesse Ingrid Alexandras fødsel i 2004.

STOLTE NYBAKTE BESTEFORELDRE: Da kongeparet ble intervjuet om prinsesse Ingrid Alexandras fødsel i 2004, satt de på Skaugum i en sofa som er bordert av av kongens mormor, prinsesse Ingeborg.

Kronprinsesse Märtha også skal ha vært en racer på håndarbeid og brodert en hel salong.

MinMote kjenner ikke til om kronprins Håkon er en håndarbeidsfan. Kronprinsesse Mette-Marit derimot har selv postet på Instagram at hun har prøvd seg på veving, og fått en egen diplom fra Asker husflidslag.

Login • Instagram
Publisert:
Elise Alexandra Gulbrandsen
Elise Alexandra er journalist i VG. Her skriver hun om mote, interiør og skjønnhet. Hun har en forkjærlighet for bruktshopping, og vil inspirere deg til å finne din egen stil.