Interiør-ekspertene: Ikea-funn vi digger

PÅ PLASS: Thea Fremo Amundsen har Ivar-hyllen i sin lekre og fargeglade stue.
PÅ PLASS: Thea Fremo Amundsen har Ivar-hyllen i sin lekre og fargeglade stue. Thea Fremo Amundsen

Flatpakket og rimelig kan være langt fra kjedelig. Her er ekspertenes favoritter.

Er det en møbelbutikk de fleste av oss har et forhold til, så er det Ikea. Men forholdet til flatpakker og masseproduksjon er kanskje ikke noe vi først og fremst forbinder med stilig interiør vi kan ha glede av lenge, og det kan være krevende å navigere seg frem i jungelen av produkter.

Bruk og kast er ikke bra for noen, hverken planeten eller lommeboken. Men med en litt slunken lommebok og sansen for gode kjøp kjenner vi fristelsen det er å kjøpe noe enkelt, greit og rimelig.

MinMote har derfor spurt fire interiøreksperter om de på oppdrag for oss kan plukke ut tre Ikea-favoritter hvor du får god, varig og stilig verdi for pengene.

Ekspertene har vurdert produktene og deres kvaliteter, og har ingen kommersielle interesser som kommer i konflikt med å kunne anbefale gode kjøp. MinMote lenker til produktene, men tjener ikke penger ved eventuelle salg.

Ikke lysten på å skru flatpakker? Husk at du ofte kan handle brukte møbler til en rimeligere penge!

Interiørstylist Rikke Bye-Andersen deler inspirasjon til innredning til sine 14.000 følgere på Instagram.

Avlastningsbord

– Dette er et perfekt avlastningsbord/konsollbord i eikefiner, synes det er vanskelig å finne slike bord som ikke er for store og brede, så dette er et veldig bra alternativ dersom budsjettet ikke er så stort. Synes dette er en veldig fin nyhet hos Ikea.

Smalt avlastningsbord

Smalt avlastningsbord

Bordet Listerby i eikefiner.

Skjenk i valnøttfiner

– Skulle jeg hatt en skjenk nå så hadde det blitt denne, utrolig fin og igjen elsker jeg at den er i valnøttfiner. Denne passer inn mange steder, enten med at den kan bryte opp litt i den nordiske stilen, eller bruke den i et mer retro hjem. Vil være lekker med en fin lampe på, og et stort kunstverk hengende bak.

Skjenk i valnøtt

Skjenk i valnøtt

Skjenk i valnøttfiner i serien Stockholm.

Lange gardiner

– Lange kremhvite gardiner er lekkert og ikke minst noe man ser mye av om dagen på Instagram. Disse med sort stang blir kjempefint. Gardiner er ofte veldig dyrt, så igjen om du ikke har så stort budsjett er disse helt supre.

Kremhvite gardiner

Kremhvite gardiner

Lange gardiner i modellen Moalina.

Farge- og interiørdesigner Thea Fremo Amundsen deler glimt fra sitt hjem hvor har en forkjærlighet for møbler og interiør i varige materialer, som gjerne kan være gjenbruk.

Ivar-hylle

– Denne klassikeren i ubehandlet heltre furu har holdt ut i over 50 år! Hvor fantastisk!? Det må vel være definisjonen på tidløst design? Det, kan jeg sette pris på. Selv har jeg den som bokhylle i stua. Hos oss måtte den få litt kortere ben for å passe perfekt, og det er enda en ting jeg liker så godt med Ivar, at den kan hackes på alle mulige vis. På den måten kan hyllen leve et langt liv, og passer like godt på kjøkkenet som i barnerommet.

– Akkurat nå får jeg 72 treff når jeg søker opp denne hyllen på Finn.no. Der får du den også med nydelig patina, jeg kan like å se litt gulnet furu nå! Og om du ønsker den lysere kan den bare pusses eller vaskes med grønnsåpe! Tips!

Ivar-hylle

Ivar-hylle

Hyllen Ivar finnes i mange ulike høyder og former.

Utesofa i metall

– Jeg er klar for våren! Denne vil jeg ha under morelltreet i hagen, eller utenfor inngangspartiet. En knall rød enkel benk som denne kan finne sin plass omtrent hvor som helst, omgivelsene rundt meg blir frodigere bare jeg tenker på den! Jeg liker det som kan ha evig liv, eller selges videre fortsatt i god behold. Dette er en sånn en. Og det beste med Ikea er at funn som denne blir tilgjengelig for alle!

Utesofa

Utesofa

Sofa i modellen Brusen.

Sovesofa

– Jeg har i mange år jaktet på den tilsynelatende umulige kombinasjonen: fin sofa og digg seng – men nå har jeg endelig løst det mysteriet! Bildene på Ikea sine sider representerer ikke sannheten, den er både fin i fargen og digg å bruke! Hvem vil ikke synke ned i en varm rød sofa?

Sovesofa

Sovesofa

Dobbel sovesofa i rustrød farge.

Emilie Willoch Frøyland har gjort stor suksess med sine mange boligkjøp, hvor hun pusser opp leiligheter og selger videre. På Instagram-kontoen sin deler hun interiørreisen sin med nærmere 80.000 følgere.

Minimalistisk spisestol

– Enkel og lekker stol i sort tre. Denne er minimalistisk og fungerer så bra hvis man liker skandinavisk interiørstil.

Minimalstisk stol

Minimalstisk stol

Stol fra Ikea i Stockholm-serien.

Stort spisebord
– Vi har selv dette spisebordet i vår leilighet og elsker det. Dette er virkelig en av de produktene vi får mest spørsmål om i hjemmet vårt. Nydelig farge og spill i treet, god pris og bra størrelse. Tåler også en del flekker og lignende, elsker produkter som er vedlikeholdsfrie!

Stort spisebord

Stort spisebord

Bord i ask kalt Ypperlig. Bordet er 200 cm langt, og 90 cm bredt.

Lette gardiner

– Disse gardinene er utrolig fine og gir et hotell-uttrykk til rommet. Vi har selv disse bak hovedgardinene våre på begge soverommene, de skaper så fint lys og et eksklusivt uttrykk for en billig penge.

Hun har også Stockholm-skjenken i valnøttfiner på ønskelisten, og har Ivar-skapene med rattan-dører som en favoritt.

Lette gardiner

Lette gardiner

Lett gjennomsiktige gardiner kalt Hilja.

Interiørkonsulent Maja Sætran tar ofte turen innom «billigkroken» på Ikea, og gjør personlige DIYs.

Ivar-skap

– Ikea har et godt utvalg når det kommer til møbler i ubehandlet tre. En gave til oss som ønsker å tilføre et personlig preg. Ivar-skapet er en av de, og her mulighetene er uendelige; man kan beise i enhver nyanse, male i kontrastfarge eller slik at skapet går i ett med veggen. Oppbevaring får man aldri nok av, og Ivar kan henges høyt eller lavt, og man kan til og med bygge flere i bredden eller høyden. Genialt!

– Vi har to Ivar-skap inntil hverandre på kjøkkenet ved spisebordet. På denne måten har jeg et avlastningsbord med både kaffestasjon og pynt på utstilling, men også et sted å raskt rydde vekk alt av hobbyaktiviteter før middag. Få tilpasset en topplate i stein, og du har et nydelig møbel.

Skap i furu

Skap i furu

Skap i furu i serien Ivar.

Rundt spisebord

– Dette bordet er definisjonen av lyx på budsjett! Bordet oser av eksklusivitet og sosial hygge. Jeg vet ikke hvor mange ganger jeg har fått spørsmål om hvor spisebordet vårt er fra, og alle som en, blir de like overrasket over svaret. Sist vi flyttet, byttet vi til et større, ovalt spisebord, men det tok ikke mange ukene før vi byttet tilbake.

Rundt bord

Rundt bord

Bordet Mörbylånga i eikefiner.

Servise

– Hvem ønsker seg vel ikke servise i stengods? Et fullstendig servise i glasert, grovt stengods med håndlaget preg. Her får du tallerkener og skåler i alle størrelser, serveringsfat og kaffekopper. Fordelen med å kjøpe dette, er at prisen tillater de fleste å skaffe seg fullt sett med det samme, i motsetning til lignende serviser på markedet. Dette gjør også at man kan unne seg å bruke det til hverdags, og det nødvendigvis ikke er forbeholdt fest.

Servise

Servise

Servise i stengods i serien Gladelig. Prisen er for fire tallerkner.

Her kan du se hvordan du kan hacke Ikea-møblene dine:

Elise Alexandra Gulbrandsen
Elise Alexandra er journalist i VG. Her skriver hun om mote, interiør og skjønnhet. Hun har en forkjærlighet for bruktshopping, og vil inspirere deg til å finne din egen stil.

Finn mer innhold om:

Hvordan var din opplevelse i dag?