Dette er plantene som gjelder i høst

SNÅL OG POPULÆR: Hva med en Syngonium Mojito i høst?
SNÅL OG POPULÆR: Hva med en Syngonium Mojito i høst? Bakklandet blomster

Rosa blader, glitrende sølv og snåle planter er det som gjelder i høst.

Etter at Monsteraen slo ned som en bombe i norske hjem for et par år siden, ble en gryende interesse for spesielle grønne planter født hos mange.

Siden den gang har mye tid og penger blitt brukt på den grønne interessen. Både papegøyeplanten og praktspragle har hatt sine fem minutter med berømmelse.

– Hver høst kommer det kunder til butikken vår med panikk i blikket. «Ola Nordmann» reiser nemlig fire uker på ferie og kommer hjem til det som noen omtaler som «dødens dal», sier Tessi Werner, som sammen med Hedda Braathen og Camilla Storemark driver blomsterbutikken Botanik på Majorstua i Oslo.

– Som vi i Botanik pleier si, du skjønner først hvor glad du blir av planter når de ikke er der mer. Vi selger derfor mengder av planter når høsten kommer.

Men hvilke planter er det som gjelder nå? Her er ekspertenes dom:

1. Rosa blader

Rosa, grønne planter? Ja, takk! I høst kan de grønne plantene gjerne ha helt rosa blader, eller blader med innslag av rosa toner.

Cristina Commodaro hos Bakklandet Blomster i Trondheim sier at de ser en tydelig trend nå, og det er at kundene ønsker blader med flere farger enn kun grønt.

– Alt som er varigert, stripete eller prikkete er veldig populært. Med en gang man får inn en annen farge i tillegg til det grønne, er det enda mer spennende, sier hun og trekker frem planter som Syngonium Mojito, Syngonium Albo også den mer vanlige Dieffenbachia som populære.

– Grønne planter med rosa i bladverket har vært superpopulært, spesielt Calathea peacock-planten og Syngonium podophyllum. Sistnevnte kommer også i en mer rødlig tone som vi vet vil fly ut når gradene kryper nedover, sier Werner.

2. Desto rarere, desto bedre

Flekkete, tekstur og farger – i høst skal plantene gjerne skille seg ut.

– Jeg slår et slag for rare planter. Enten om de er rare i utgangspunktet, eller har vokst seg skjeve. Det kan man finne i sukkulent- og kaktusverden. Der har man mange rare former og spesielle blader, råder Commodaro.

Og skal du ha de aller rareste og mest sjeldne plantene, kan du måtte punge ut.

– Ellers er det spennende å følge de noe mer sære plantetrendene. Kan jeg driste meg til å si at vi nå også ser nerdene i planteverden. De som samler, og som er villig til å betale 6000 kroner for en liten grønnplante som er stemplet «unik og svært sjelden». I Botanik har vi tilgang på det særeste av det særeste, og tar ofte inn sjeldne perler på bestilling, sier Tessi Werner og legger til:

– Personlig blir jeg lettere nervøs av å skulle vanne dette grønne gullet inntil mor eller far henter den, men de som kjøper dem behandler dem som sitt nyfødte barn og kan ha dem så lenge de lever.

Hos butikken Planterommet i Bergen sier eier Lilli Jane Lønning at de merker mange av de samme trendene.

– Vi merker at folk vil ha «statement pieces», gjerne store planter eller planter med store blader, sier Lønning.

3. Porselensplanten

En type plante du kanskje kjenner fra tidligere, er porselensplanten Hoya.

– Det er mange som er glade i Hoya, vi kaller oss Hoya-heads. Det finnes rundt 800 typer av planten. Den er enkel og villig å ha med og gjøre, og det er en fin delekultur innenfor miljøet. På den måten kan man få tak i mange ulike, tipser Cristina Commodaro hos Bakklandet Blomster.

– Vi er litt opptatte av at det også skal være mulig å få tak i en helt vanlig plante. Her selger vi mange hengeplanter, som Hoya. Vi selger også ekstremt mye av den vanlige gullranken, sier Lønning.

4. Glitrende detaljer

Det er mange typer grønne planter som nærmest har et glitrende sølvskimmer i bladene. Dette trekker to av ekspertene frem som en av høstens trender.

Sølvranken er et eksempel på denne planten, som er lett å ha med å gjøre. Den er voksevillig, og brer seg gjerne utover. Hva med å henge den opp?

5. Stiklinger

En annen plantetrend som skiller seg ut er det stor delekultur. På den måten kan man fostre opp sine egne planter, og for eksempel bytte til seg nye favoritter.

– Det er ikke alt som vil kunne bli en plante, så man må passe litt på så man ikke betaler for mye, sier Lønning.

6. Tropiske vibber

De grønne plantene kan gjerne også minne oss om bedre tider i høst.

– Man kan ikke si så mye positivt om pandemien, men én ting den har lært oss er å kose oss hjemme. Og at folk savner å reise, det merker vi. De tropiske plantene flyr ut døren. Det er ikke helt det samme å sitte hjemme under en palme og drikke kaffe. Men i 2021 er det det nærmeste vi kommer Bahamas. Og kan ikke Bahamas komme til oss i høst, da får vi ta Bahamas hjem, sier Tessi Werner i Botanik.

– Folk vil fremdeles ha spesielle planter som er vanskelige å få tak i, som gjerne er nye på markedet. Sånn som Monstera Pinnatipartita, som har en eksotisk følelse, sier Lønning fra Planterommet.

Elise Alexandra Gulbrandsen
Elise Alexandra er journalist i VG. Her skriver hun om mote, interiør og skjønnhet. Hun har en forkjærlighet for bruktshopping, og vil inspirere deg til å finne din egen stil.

Finn mer innhold om:

Hvordan var din opplevelse i dag?