Trendene som vil prege interiøret fremover

«COTTAGE CORE»: En av trendene som vil markere seg er en annerledes variant av «shabby chic».

«Cottage core» sobre toner med innslag av kontrastfarger og wabi sabi er noe av det som kommer til å ta plass i interiøret fremover, tror ekspertene.

Thea Roll Rakeng
Publisert:

Selv om det fortsatt er mørkt og kaldt ute, går vi imot lysere tider dag for dag. Det er alltid gøy å friske opp hjemmet litt frem mot våren og sommeren. Men hvilke tendenser er det som vil prege året som kommer?

Vi spurte tre interiøreksperter som nevnte tre ulike trender de har troen på for 2023.

Interiørekspertene tror den minimalistiske, sobre stilen i beige toner med innslag av treverk i organiske former, vil fortsette. Men det er også noen nye trender som vil skille seg ut og bli svært gjeldende.

– Den personlige touchen

Interiørdesigner Rikke Bye-Andersen nevner 70-tallet som stor innen interiørverden nå, og farger som konjakk-skinn, dyp rød velur og grønt.

– Fluffy ulltepper og mønstrede store tepper, gardiner og Murano-lysekroner, kombinert med den varme, koselige og ikke minst personlige touchen. Mange vil ha en personlig vri på interiøret sitt, som er veldig bra – det er en trend å tørre mer også, for eksempel mikse stilarter fra forskjellige tidsepoker.

Velkommen, «cottage core»

– Men mest av alt tror Bye-Andersen at «cottage core» vil komme til Norge for fullt.

– En annen trend vi har begynt å se mer av, og som nok vil komme mer av i Norge nå er «cottage core», sier Bye-Andresen og trekker frem interiørmerket til Louise Roe, Sharland England, som eksempel.

– Her er fokuset på en avslappet og romantisk til. Den skal være laidback og bærekraftig, nostalgisk og rustikk, men ikke som «shabby chic» en gang var. «Cottage core» er enda mer tidsriktig og fargerik – en miks av mønster, tekstiler, farger og former.

Interiørdesigneren sier hun er stor fan av stilen selv, og at det får henne til å ha lyst til å flytte på landet med ender, geiter og høner gående i hagen.

– Stilen gjenspeiler jo vårt behov for det litt mer spartanske livet, det å leve mer avslappet og uten så mye nytt rundt seg. En solid motsats til det å kjøpe nytt hele tiden, heller tenke gjenbruk, vintage, finne ting på loppemarked. Det handler om å være mer selvforsynt og leve litt mer i ett med naturen, og ikke overforbruke.

– Er det noen spesielle farger som skiller seg ut?

– Gule toner, beige, aprikos, rødt og grønt vil vi nok fortsette å se som trendfarger. Og så vil flere nyanser av hvitt og beige være hovedfarger for mange, dette er jo veldig tidløs og elegant. Kontraster i form av farger, lamper og små-interiør vil også være en trend fremover.

HOS RIKKE: – Hjemme må jeg ha masse lys i form av flere smålamper som jeg kan dimme og skape stemning med. Puter i sofaen er et must, og da gjerne en miks av lin og ull, sier hun.

– Wabi sabi har fått et hjemlig preg

Live Brekke, gründer av Essei Design og tidligere sjefredaktør i Elle Decoration, har stor tro på at Wabi sabi-stilen kommer til å bli den største trenden for 2023.

Wabi sabi er tradisjonell, japansk estetikk og betyr å finne skjønnhet i det uperfekte. For eksempel asymmetriske, ujevne og ubalanserte møbler og interiørartikler. Brekke trekker også frem gamle bondemøbler.

Live Brekke, gründer av Essei Design.

– Jeg elsker at gamle norske bondemøbler og objekter er i vinden. Wabi sabi-stilen som har herjet en stund har fått et mer hjemlig preg. Se etter gamle trekrakker, stoler, boller og ikke minst spisebord. Sammen med vintagemøbler, futuristiske lamper, kremfargede vegger og et skandinavisk preg så tror jeg dette blir en av de største trendene i 2023, sier hun.

BEHAGELIG: Beige og hvite toner kombinert med skulpturelle møbler, vaser og lamper vil fortsette inn i 2023.

Brekke tipser om å lete etter denne stilen på bruktbutikker og nettauksjoner.

– Jeg tror også det kommer interessante kombinasjoner av farger og mønstre. Gjerne i en litt sær og kunstnerisk miks som gir deg litt hjernetrim – en stil som ikke er så umiddelbar. Jeg synes den svenske interiørarkitekten Christian Halleröd, som blant annet står bak Toteme-butikkene, gjør utrolig spennende ting.

WABI SABI: Treverk og unik keramikk er noe av det som kommer til prege interiøråret.

– Hva kan vi med fordel rydde bort og kvitte oss med den kommende sesongen?

– Vi må slutte å kjøpe dårlige ting vi vil kvitte oss med. La være å kjøpe viskosetepper som ikke tåler vann, dårlig produsert keramikk som blir stygt med en gang det brukes eller trendvaser du vil ha ut når blomstene visner. Spar hvis noe du ønsker deg er dyrt, kjøp brukt og vær opptatt av godt håndverk, kvalitet og design. Trenger du stor forandring, mal om!

– Kontrastfarger og en dempet palett

Tone Kroken forteller at interiørstilen i år vil gå mot en tydelig ren, enklere, stramt og moderne uttrykk. Skulpturelle objekter, resirkulert tre og rolige, dempede farger er det som gjelder fremover, sier hun.

Interiørstylist og designer Tone Kroken.

Kroken sier at den gode, gamle bokhyllen får sin storhetstid igjen.

– Bokhyllen skal være montert på veggen nå, og den skal ikke nødvendigvis brukes bare til å ha bøker i. Den er mer som et statement i rommet med noen få lekre objekter og pynteting på.

GREIGE: Hvitt, beige og blanding av grått og beige er det som gjelder som basefarger for et nedtonet uttrykk i år.

– Hvilke farger kommer til å være gjeldende?

– Basefargene er hvitt, beige og greige – blanding av grå og beige. Brunt vil markere seg enda mer som trendfarge. Men! Bruk en sterk farge i et rom som kontrast, for eksempel YSL-blå eller knall gult. Grønt vil bli en stor farge i år, sier hun og fortsetter:

– Grønt egner seg godt i et hjem som dekor. Hva med en grønn pute, eller et pledd i sofaen? Se også etter et møbel i en sterk, grønn farge.

Kontraster og spennende nye kombinasjoner gir oss et nytt uttrykk som er behagelig rolig med en vri, forklarer Kroken.

– Hva er helt ut i år?

– At hvert rom skal ha sin egen sterke farge. Basen blir som nevnt roligere med mer nøytrale toner kombinert med en sterk kontrastfarge. Et tips er å male én vegg i en kontrastfarge, eller bare ett rom i hjemmet.

Publisert: