Hva skjedde med orkidéen – og når kommer den tilbake?

FOLKELIG: Orkidéen har vært en gjenganger i mange hjem. Foto: Robert E. Klein/AP.

Er tiden inne for å friskmelde orkidéen?

Elise Alexandra Gulbrandsen
Publisert:

For noen år tilbake var det vel knapt et hjem som ikke hadde en eller flere orkidéer. Men noe skjedde.

Den elskede planten gikk ut av motebildet, ble nærmest stemplet som kjedelig allemannseie, og kunne nesten sammenlignes med en kvast slitne bensinstasjonsroser eller «HOME»-bokstaver.

En bølge av grønne inneplanter skylte over landet, og Monsteraen tok over for orkideene som husholdningsplante nr. 1.

Nå har den svenske influenceren og podkasteren Sofia Wood – som blant annet er kjent for sin gode trendspaning – gjort at vi har fått øynene opp for orkideer igjen.

– Jeg har gått 100 prosent inn for orkidé i potte. Det er virkelig 90-tallet, sier hun i podkasten Billgren Wood og ler.

– De tar mye energi, og er så dekorative i seg selv, legger hun til.

Når vi faktisk ser på orkidéen så skjønner vi ikke lenger helt hvorfor den ble dømt nord og ned. Blomstene er jo utvilsomt fine, den er enkel å ta vare på, den varer lenge og den er relativt rimelig? Hva skjedde på veien?

– Det er nok bare at den ble tilgjengelig over alt, og at den ble så billig. Det er sånt man til en viss grad kan se med roser. Vi kan godt ta inn orkidéer, men da ser vi etter de som er litt spesielle, sier Maria Stenersen som jobber på blomsterverkstedet RubyElise i Sandefjord.

STYGGFIN? Orkidéen var en eksklusiv trendplante, men ble allemannseie. Foto: JOSE JACOME/EPA.

Stenersen tror at de mer spesielle sortene kan få en økt popularitet.

– Jeg har faktisk nylig kjøpt en orkidé til meg selv. Det hadde jeg ikke trodd jeg skulle. Det er en med litt hengende blomster, og en ganske annen variant enn det vi ser mest av.

NY PLANTE I SAMLINGEN: Maria Stenersen har nylig gått til innkjøp av en Cymbidium. Foto: Privat.

Stenersen har foreløpig ikke troen på et giga-comeback for den klassiske orkidéen, men utelukker ikke at den er noe vi kommer til å se mer av fremover.

– Den er jo litt styggfin, sier hun.
– Jeg tror folk generelt er mer bevisst på kvalitet, hvor man ser forskjell på en stor og flott Phalaenopsis, og de som er spinklere som man får for 99 kroner.

Stenersen får støtte av blomsterekspert Kari Lovise Flood.

– Da jeg begynte for over 20 år siden, kostet en orkidé 1200 kroner, og det var en eksklusiv plante. Nå er det blitt masseproduksjon, og det er egentlig litt trist å se. Den er blitt for lett tilgjengelig, sier Kari Lovise Flood, som driver blomsterbutikken Frøken Flood på Bislett i Oslo.

I ALLE FORMER OG FARGER: Orkidéen kommer i mange forskjellige typer og farger. Foto: NORBERTO DUARTE / AFP.

Hun påpeker også at det er stor kvalitetsforskjell på orkidéer.

– Det finnes mange fine orkideer som er mer spesielle og har god kvalitet, sier hun.
Hun tror noe av grunnen til at orkideen ble populær er at den er blomstrende til enhver tid, og at den er veldig holdbar.

Heller ikke Flood har troen på et stort trend-comeback for orkideen – i hvert fall ikke riktig enda.

– Det kan være en plante som kan kommer tilbake, men kanskje ikke med en gang. Den er ikke eksklusiv lenger. Det er for tidlig for orkidéen.

Men i en av landets største blomsterbutikker har pipen en annen lyd. Gunn Pettersen, som er kategorisjef for potteplanter hos kjeden Mester Grønn, sier at de opplever en stor interesse for orkidéer – og da spesielt Phalaenopsis.

– Det ser ut til å være en plante som ikke går av moten, og som i tillegg passer for alle generasjoner og i de fleste interiørstiler. Vi kan også ane at den store grønnplantetrenden som er om dagen også drar opp populariteten hos orkidéer da de passer så fint sammen i et rom – de løfter hverandre, sier hun.
Hun sier videre at det er mindre orkidéer og ellers alle former og størrelser i gyldne farger, som oransje, som er særlig populære nå.

POPPIS NÅ: Orkideer med gylne farger. Foto: Matt Rourke/AP.
Publisert:
Elise Alexandra Gulbrandsen
Elise Alexandra er journalist i VG. Her skriver hun om mote, interiør og skjønnhet. Hun har en forkjærlighet for bruktshopping, og vil inspirere deg til å finne din egen stil.