Slik dekker du sommerens festbord

SOMMERENS FESTBORD: Ekspertene gir tips til hvordan du lykkes med et lekkert dekket sommerbord.

Vi har spurt tre interiørskapere om deres aller beste tips.

Malin Gaden
Publisert:

Vi tør ikke helt å tenke på at det bare er noen få offisielle sommeruker igjen, så da får vi bare feire det deilige været mens vi kan! Nå som det også faktisk er lov til å omgi seg med en liten gruppe mennesker, hvorfor ikke invitere til en aldri så liten sommerfest?

Vi har snakket med tre inspirerende damer som er særdeles gode på borddekking, slik at ditt neste festbord virkelig vil sette prikken over i-en på en magisk sommer.

INNREDNING

Interiøret som gir sommerstemning

– Det er menneskene du dekker på til som betyr mest, så dekk på med kjærlighet – det er det viktigste! Når det kommer til selve bordet er det estetiske viktig, men også det praktiske, forteller interiørinfluencer Amalie Fagerli.

Hun vant interiørprisen Gullfjæren for borddekking i 2020.

– Nå om sommeren er det jo mye sjømat i sving, og da kan et godt tips være å dekke bordet med aviser istedenfor duk. Dette gir et kult uttrykk, samtidig som du slipper å være redd for duken. I samme slengen kan du dekke bord med kule sinkbøtter (som du putter brødposer i) til hver gjest til å ha rusk i. Dekorativt og praktisk!

INTERIØR

Amalie Fagerli om husbyttet: – Har gitt bånn gass

Når du har både det dekorative og det praktiske på bordet, er det én ting som er viktig for Fagerli å få på plass:

– For meg er ingen bord komplett uten levende lys og blomster. Det trenger ikke alltid være blomster fra butikk – kanskje er du heldig å ha både sjø og blomstereng i nærheten av der du bor? Da finner du masse grønt digg – helt gratis! Jeg digger de kule blomstene jeg finner nede i fjæresteinene om dagen – enten det er strå eller litt snodige frøblomster. Et tips dersom du bor nært havet!

– Om sommeren er vi jo ekstra glad i farger, så her er det bare å kjøre på med akkurat det en ønsker! Tenk natur og hvordan den dekorerer seg selv om sommeren – lite er så fargerikt som en blomstereng.

HJEMME HOS

Hjemme hos: Victoria i Hagebyen

Fagerli tipser om at du gjerne må dekke på med ulike glass, servise eller bestikk, men at du kanskje ikke bør ta helt av.

– Har du for eksempel arvet et fint, gammelt bestikk gir dette en fin kontrast til moderne serviser. Det samme gjelder glass – der må man gjerne blande gammelt og nytt for et personlig preg.

– Har du et godt tips mange kanskje ikke tenker på når de dekker bord?

– Det er lov å ta bort litt pynt etter gjestene har kommet for å få plass til maten! Ofte dekker vi med litt høye lysestaker eller blomster, da er det faktisk helt innafor å ta bort litt eller sette det mot den ene enden etter at gjestene har kommet og fått sett bordet. Dette gjør jeg ofte og det er ingen skam i det altså! Alternativt kan man jo servere maten på buffé, eller et transjeringsbord ved siden av bordet.

– Spill på så mange sanser som mulig

Også for Camilla Andersen, fotograf, stylist og interiørkonsulent, handler det om å skape en god atmosfære og opplevelse for gjestene.

– Jeg liker å spille på så mange sanser som mulig – gode smaker, stemningsfull musikk, duftende blomster og myke tekstiler. Å dele et måltid med dem man er glad i er noe av det fineste jeg kan tenke meg – nettopp fordi man også deler opplevelsen.

Videre forsøker Andersen å bevare en rød tråd gjennom hele kvelden.

– Det kan være omgivelsene, menyen, årstiden eller annet som setter denne, men det gjør det lettere å skape noe som oppleves gjennomført. Jordbær rett fra kurven og campingstoler kan være minst like fint som sølvtøy og porselen, så lenge det gir mening ut ifra settingen!

GJØR DET SELV

Åtte Ikea-hacks vi vil teste

– Hva er dine «må ha» når det kommer til borddekking?

– Jeg er opptatt av å ha en bærekraftig tilnærming til innredning, og borddekking er bare en helt naturlig forlengelse av dette. I tillegg har jeg alltid hatt sansen for antikviteter og estetikken ved det klassiske. Det er noe jeg har vokst opp med, og sikkert derfor føler jeg meg også hjemme i nettopp dette visuelle landskapet.

Antikke, engelske serviser, gjerne blå og hvite, rustikt sølvtøy, gamle krystallglass, tøyservietter og crispy linduker er noen av hennes «must haves».

– Jeg har aldri sett poenget med å skille hverdag fra fest, hva gjelder serviser, men endrer heller tilbehør som blomster og annen dekor etter sesong og anledning. Alt man kan plukke selv er mitt førstevalg, og markblomster slår det meste. Jeg liker også å pynte med sesongens råvarer – gjerne i en form som gjør at man kan spise rett fra bordet. Til dette sommerbordet har jeg pyntet med grener fra bærbuskene i hagen, sier Andersen og viser til bildene du ser over og under.

INNREDNING

Sesongens trendplante: Slik tar du vare på den

«Spis og vær glad», oppfordrer Andersen til og legger til at sommersesongen er en stor favoritt for henne.

– Jeg spiser utendørs så ofte som mulig og synes maten alltid smaker best under åpen himmel. Jeg vil derfor slå et slag for å heve pikniken til et nytt nivå. For å gjøre det litt enklere for seg selv trenger bordet absolutt ikke å være høyt, og man kommer langt med myke puter i stedet for stoler.

– Er det noen spesielle farger vi bør se opp for i sommer?

– Jeg opplever at farger generelt har fått en ny vår, både innenfor interiør og eksteriør. Som en vaskeekte fargeforkjemper elsker jeg det! Min signatur på Instagram har jo hele siden jeg startet opp vært hotellfrokostbordene med blå og hvite serviser mot gult, men også bruk av andre komplementærfarger. Det er noe jeg synes man skal se opp for!

Trendy med gjenbruk

Kunstner og vinner av Norges vakreste hjem i 2016, interiørprisen «Gullfjæren Årets Borddekker» i 2021, Maren Baxter, forteller til MinMote at hun, i likhet med sine interiørkolleger, er opptatt av klima og miljø når hun dekker sommerens festbord.

– Det å bruke gjenbruk i stylinger har blitt en stor trend, en trend jeg liker godt, og en trend jeg er ganske sikker på at vi kommer til å se mye av i borddekking og stylinger fremover. Selv om det finnes ulike trender synes jeg det er viktig at man skal velge den stilen man selv liker, da blir stylingene mer personlige og en trives bedre med resultatet.

HJEMME HOS

Hjemme hos: Tidstypisk – Camilla

Baxter, som har over 160.000 følgere på Instagram, forteller at det ofte kan være vanskelig å vite hvor mye dekor en skal ha på bordet, men der har hun en god løsning!

– Jeg tenker at man lar bordet bugne og heller har maten på et sidebord eller på kjøkkenbenken slik at gjestene kan bli servert eller hente maten selv. Da vil festbordet alltid se frest og lekkert ut, sier Baxter og fortsetter:

– Ikke vær redd for å våge, være kreativ og tenke utenfor boksen. Da blir borddekkingen ekstra gøy og man skaper et unikt uttrykk!

– Hvordan skaper man en personlig touch på bordene?

– Noen tips for å skape den personlige touchen, er å lage noe av dekoren selv som bordkort, duk og servietter av et lekkert stoff, blande nytt og gammel, lage dekketallerkener eller andre dekorative elementer av leire, eller annet kreativt materiale. Her er det bare kreativiteten som stopper deg!

Etter en lang og tung tid med corona, ser Baxter at det å bruke farger er blitt viktig for oss.

– Vi ønsker mer energi og glede, og overfører dette over i stylingene. I år ser vi at det blir brukt friske farger som gult, lilla, grønt og blått sammen med nøytrale farger – gjerne kremfarger og sort.

GJØR DET SELV

Slik gjorde pandemien oss mer kreative

– Farger har mye å si i styling, så her er det viktig å velge farger som skaper det riktige uttrykket du ønsker å ha i borddekkingen. Ønsker du et lett og luftig uttrykk kan et tips være å bruke lyse og behagelige farger og toner. Er du redd for å bruke for mye farger kan en gjerne style med én farge, men i flere fargetoner. Da skaper du et roligere uttrykk men likevel spenning.

Under finner du en god og oversiktlig liste satt opp av Baxter, slik at du er godt forberedt til neste gang du skal dekke bord. Lykke til!

10 tips fra Maren Baxter

  1. Bestem deg for et tema og farger. Lek med farger og former, men hold deg gjerne til et fargetema og en hovedfarge for å skape et rolig og behagelig uttrykk.
  2. Gjenbruk: Bruk det du har liggende i skuffer og skap.
  3. Ikke vær redd for å blande ulike tallerkener og glass om du ikke har riktig antall. Det vil bare gjøre stylingen mer spennende.
  4. Bland ulike teksturer og overflater for å skape kontraster. Lek med kontrastene: blankt mot matt, røft mot sart. Det skaper spenning.
  5. Skap stemning og varme med levende lys eller lykter.
  6. Style i høyde, bredde og lengde for å utnytte mest mulig av arealet.
  7. Bruk elementer fra naturen, det er både dekorativt og billig!
  8. Gjenta farger og former, det skaper balanse og en fin helhet.
  9. Tenk utenfor boksen, lek og ha det gøy!
  10. Og ikke minst, style slik du selv ønsker, da blir det kjekt å style og en skape den personlige touchen og prikken over i-en.
Publisert:
Malin Gaden
Malin er journalist i VG. Hun skriver saker innenfor MinMotes kategorier interiør, skjønnhet og mote, men har også stor interesse for å utvikle nye ideer og konsepter for merkevaren.