Kunsten å få det hjemmekoselig – slik lykkes du
Hva skal til for å få et hjemmekoselig hjem? Ekspertene gir sine beste råd.
Med kaldere tider i vente, blir det naturlig nok mer tid inne for flere av oss. Og med dét kommer trangen til å ommøblere, pusse opp, gjøre om – alt i jakten på å få det hjemmekoselig.
Men hva er egentlig hjemmekoselig?
MinMote har spurt tre interiøreksperter, som alle har ulik stil, om hva hjemmekoselig betyr for dem, og hvordan man kan få denne magiske ingrediensen inn i eget hjem.
– Ikke ta ting så høytidelig
Kine Vinje bor i et fargesprakende hjem og driver interiørbutikken Nordiske hjem, som har over 170.000 følgere på Instagram. Hennes hjem oser av glad maksimalisme.
– Hjemmekoselig betyr å ha et varmt og inkluderende hjem. Gjerne et lekent hjem som gjør en glad. Man tilbringer mye tid i hjemmet, og da er det viktig at man trives. Jeg tror alle har et ønske om å ha et hjemmekoselig hjem, uansett hvilken stil man har, sier hun.
– Hva er dine beste tips for å skape et hjemmekoselig miljø?
– Lek med farger, ikke ta ting så høytidelig. Bruk ulike tekstiler og materialer for å lage et lunt og koselig miljø. Ikke puss opp for at andre skal like det, det er du som skal bo der. Kjør din stil. Det gjør det hjemmekoselig.
For Vinje er det viktigste å sette egne behov først når man innreder.
– Tenk på hva du selv liker. Det skal være hjemmekoselig for deg, og de du eventuelt bor sammen med. Forresten ... Er det forresten lov å si at du skal holde deg unna fargen svart og grått? Dette er «farger» som ikke akkurat utstråler hygge og glede. Men igjen, så er det hver sin smak, selv om jeg tror at farger skaper et mer hjemmekoselig miljø.
Fem grep for å skape et hjemmekoselig rom
- Ikke overmøbler, men innred med ting som betyr noe og gjør deg glad
- Skap lun atmosfære med tekstiler
- Bruk ulike lamper og levende lys
- Ha personlige elementer
- Ikke ha for mye pynt fremme, da kan det virke rotete
Finnes en felle
Interiørstylist Tone Kroken bor i en lekker klassisk leilighet i Oslo. Her er lune farger, kalkmaling og en kombinasjon av nytt og gammelt med på å skape en unik atmosfære. Hun kombinerer det myke og harde med det feminine og maskuline for å skape sin stil.
– Jeg er så veldig glad i å kose meg hjemme. Det er her livet leves, og jeg bruker masse tid hjemme. Jeg liker veldig godt å komme hjem og for at det skal være bra, må jeg ha det passe ryddig og veldig koselig.
Den gode, lune stemningen skaper hun blant annet med puter og pledd i sofaen, samt et mykt gulvteppe. Rundt omkring er det ting hun er glad i, som bilder av barna, kunst og minner, dette sammen med blomster og duftlys.
– Duftlys er med på å gi hjemmet mitt den gode følelsen straks jeg åpner ytterdøren. Og så snart høsten kommer tenner jeg kubbelys, gjerne mange samlet i en gruppe. Det gir meg den gode lune følelsen, råder hun til MinMote.
Og det er hjemme hun koser seg aller best og mest.
– Et hjem kan være stramt og upersonlig, men ved å ta inn tekstiler som gulvteppe, gardiner, puter og pledd, myker dette enkelt opp et sterilt hjem. Og pynteting – man trenger jo pynteting – noe nytt og noe gammelt. Blomster, stearinlys og gjerne noen fine coffee table-bøker gir et hjem liv og gjør det enkelt mer hjemmekoselig.
Hun mener det finnes én felle man kan falle i når man vil skape et koselig hjem.
– Det er å ha for mange ting rundt omkring overalt – det blir liksom for koselig og så ser det mer rotete enn koselig ut. Organiser og skap grupper og ikke overpynt hjemmet – det er deilig med noen rolige områder også.
– Lyssetting er veldig viktig
For interiørdesigner Rikke Bye-Andersen betyr hjemmekoselig et sted hvor hun kan slappe av, og har lyst til å komme hjem til. Hennes hjem er en god blanding av sarte pasteller og originale detaljer.
– Hverdagene går fort med jobb og annet stress – så da er det viktig å komme hjem til et hus eller leilighet du virkelig kan slappe av i.
Det er også viktig for Bye-Andersen at hjemmet føles lunt og varmt når det kommer til farger og lys.
– Lyssetting er veldig viktig for å skape stemning, tenk flere små lyskilder i forskjellige former, med og uten skjerm, varmt og kaldt lys. I den lille stuen vår har vi fem lamper, noe som er utrolig stemningsskapende. En taklampe trenger hjelp av mindre bordlamper, eller gulvlamper, og er ikke ment til å fylle et helt rom med lys.
Interiørdesigneren råder også til å bruke dimmer på lampene for å få det rette lyset, og at levende lys gir deg en god stemning med en gang.
– Telys og stearinlys er jeg selv en storforbruker av – og telysholdere er noe jeg aldri får nok av. Her like jeg også å mikse store med små, og i forskjellige farger og fasonger.
En helhetlig fargepalett er med på å skape harmoni, mens ulike tekstiler i forskjellige farger, mønster og teksturer skaper lun atmosfære for interiørdesigneren.
– Tenk gardiner, tepper, puter, pledd i tillegg til sofa og andre møbler. Nå som dette er sagt, kan det virke mye å ha i et rom – så jeg ville hatt en viss balanse på det å ha det overfylt med ting, og det å få inn elementer av ting som er stemningsskapende. Selv om puter og pledd er fint, trenger du ikke overfylle sofaen. Det skal være god plass til å sitte også.
En annen nøkkel er personlighet.
– Småinteriør og litt nips som man selv liker, er også med å gjøre det hyggelig og hjemmekoselig for den som bor der, det er også noe som skaper et personlig hjem, noe som også virker hjemmekoselig.
Hun råder til å bytte på å ha ulike pynteting fremme, slik at det kan føles som nytt igjen da man henter det frem noen måneder senere.