Gjør dette med plantene dine nå

GJØR DETTE: Plantene dine trenger mye lys i løpet av vinterhalvåret. Sett dem foran vinduene, og du gjør dem en stor tjeneste!

Lite lys kan gjøre høsten og vinteren til en vanskelig tid for plantene dine.

Malin Gaden
Publisert:

Med en nokså mørk tid foran oss, er det ingen dum idé å tilføre hjemmet litt liv med planter! Men hvordan får vi disse plantene gjennom en kald og mørk vinter? Og hva er det som gjelder å ha fra planteverdenen nå? Det vet blant andre Belinda Jakobsen, grunnlegger av Plantemagasinet.no og forfatter av boken «Et planteliv», en del om!

PLANTEEKSPERT: Belinda Jakobsen deler noen gode tips til hvilke planter som egner seg godt til det mørke vinterhalvåret.

– Den store plantetrenden ser ikke ut til å gi seg med det første – kanskje heller det motsatte! Nå ønsker flere å investere i større planter og bruker dem som «statement pieces», kontra det å handle mye smått. Det er altså «more is more» som gjelder i planteriket i høst, samt det å gruppere planter sammen foran vinduene er blitt en hit!

INNREDNING

Dette er plantene som gjelder i høst

Men for at dette planteriket skal holde seg grønt og flott, er det visse ting som er lurt å gjøre når vinterhalvåret ankommer.

– Nå gjelder det å gi plantene våre så gode omgivelser som overhodet mulig. Tøm alle hjørner for planter og sett dem foran vinduene! Mange av våre grønne venner er tropiske planter som krever gode lysforhold, og dermed kan de begynne å furte litt nå i månedene som kommer.

Plantebok-forfatteren legger til at det er visse planter som har klart seg svært god i norske hjem i mange år nå. Disse er også fine for dem som kanskje ikke har det grønneste fingrene:

  • Gullranke
  • Smaragdplante
  • Sjømannstrøst
  • Monstera

Pass på dette

Ja, noen av plantene er kanskje lettere å ta vare på enn andre, men selv om man setter plantene i vinduene denne vinteren, er det fremdeles et par ting som kan ha en negativ innvirkning på våre grønne venner.

INNREDNING

Hva skjedde med orkideen – og når kommer den tilbake?

– Pass plantene dine for disse farene: trekk fra dør eller vindu, varmeovn eller varmepumpe, sier Belinda Jakobsen og fortsetter:

– Spesielt Alocasia og Strelitzia er svært var på varmepumpen. Den varme luften tørker ut vannet som er i stammene til planten, noe som gjør at de brekker. Hold derfor fuktigheten høy om du har disse plantene i hus.

For at plantene dine skal overleve høsten og vinteren har Jakobsen satt opp en liten liste med tips som er greie å tenke på.

  • Plasser de i grupper foran vinduer for mest mulig sollys
  • Hold dem unna varmepumper og andre varmeelementer
  • Hold dem unna trekk
  • Kun vann dem når de er tørre (sjekk med fingeren i jorden før du vanner)
  • Gi dem en dusj når de er tørre
  • Vask bladene for støv

«De tre dødsmånedene»

Anders Røyneberg, kjent som Arctic Gardener på Instagram og forfatter av «Plantebonanza», kaller de tre månedene november, desember og januar for «de tre dødsmånedene».

– Da er det nemlig plantedød i Norge, forteller Røyneberg.

Videre forklarer han at lyset vi får ellers i løpet av året er som mat for plantene, og at de mørke dagene om vinteren gjør at plantene sulter. Også han setter plantene sine nærmest mulig vinduet, men han har også et godt tips dersom du ikke får gjort det samme for dine planter:

– Det går an å kjøpe en plantelyspære. Disse er veldig effektive og vil hjelpe plantene dine å leve videre. Noe som er mer bærekraftig enn at de dør og så må man kjøpe nye.

GODE TIPS: Anders Røyneberg, forfatter av «Plantebonanza», forteller til MinMote at den største tabben vi gjør med plantene våre er å gi dem for mye vann. Heldigvis sitter han på flere gode plantetips.

En annen grunn til at plantene våre dør, er at vi gir dem for mye vann. Ifølge Plantebonanza-forfatteren er det den største tabben vi gjør.

– Gir du mye vann nå som det er lite lys, så begynner forråtnelsesprosessen. Dersom bladene begynner å bli gule og dvaske, er det et tegn på rotråte. Blir de derimot brune, så kan det være tørr inneluft som er problemet.

Heldigvis sitter Røyneberg på et godt tips.

– Bland én liter med lunkent vann sammen med en halv desiliter flytende grønnsåpe. Dette sprayer du over plantene dine. Det er bra for å bli kvitt lus og andre skadedyr, samt at fettet i grønnsåpen legger seg som en beskyttende hinne. Den siste gode fordelen er at støv fester seg dårligere, og dermed får du renere planter som puster.

– Er det noen plantevaner vi har som bør legges bort?

– Gjødsel. Sommerhalvåret er vekstsesong, og da liker plantene å få mer næring slik at spirer kan vokse og gro. Men under vinterhalvåret går plantene inn i dvaletilstand, og de trenger mer ro, samt mindre stimuli og gjødsel.

KAN SKYLDES TØR INNELUFT: Flekker som dette er ikke uvanlig på grønne planter. Røyneberg sier noe av årsaken kan være tørr luft.
Publisert:
Malin Gaden
Malin er journalist i VG. Hun skriver saker innenfor MinMotes kategorier interiør, skjønnhet og mote, men har også stor interesse for å utvikle nye ideer og konsepter for merkevaren.

Finn mer innhold om: