Interiør

Sesongens trendplante: Slik tar du vare på den

TRENDPLANTE: Interessen rundt Coleus’ China Rose har virkelig eksplodert i det siste. Her er planteekspert Belinda Jakobsen med sin plante.

Belinda Jakobsen, grunnlegger av Plantemagasinet.no og forfatter av boken «Et planteliv», deler sine beste tips.

Malin Gaden
Publisert:

Det er nok mange som har benyttet seg av det siste året til å plukke opp en ny hobby eller to. Selv har undertegnede hørt ordet «stikling» mer enn noen gang.

Flere har nok gått til innkjøp av en plante eller to, men det er nok mange som har opplevd at de ikke holder så lenge man hadde tenkt.

Heldigvis sitter Belinda Jakobsen, som er aktuell med boken «Et planteliv», på noen gode tips her – spesielt når det kommer til en av årets store trendplanter: Coleus China Rose.

EKSPERTEN: Belinda Jakobsen.

Som barn var ikke det å drive med planter noe for Belinda, men da hennes planteelskende bestemor lå for døden i 2018, bestemte hun seg for å gjøre noe med det. Bestemoren hennes var en ekspert på uteplanter, så da bestemte hun seg for å lære alt hun kunne om inneplanter.

– Jeg ringte henne på Facebook for å fortelle og vise henne alt, og da ble hun så stolt. Jeg kunne snakke hennes «språk», samtidig som jeg lærte masse. Etter at bestemor døde ønsket jeg å bringe plantekjærligheten hennes videre.

Belinda startet en Instagram-profil hvor hun fokuserer på å lære mennesker hvordan man kan ta vare på plantene sine.

INNREDNING

Hva skjedde med orkideen – og når kommer den tilbake?

Fikk stikling i posten

I 2019 kom Belinda over en svensk profil på Instagram som hadde, ifølge Belinda, «en ufattelig stor og kul Coleus av typen China Rose».

– Jeg spurte om noen kunne sende meg en stikling, og noen dager senere lå den i posten. Jeg la ut noen bilder av den på min Instagram med teksten: «Har planer om å gjøre denne sykt trendy i 2020!», sier Belinda og ler.

– Planten var da bare en liten, stusslig stikling og ingen ble særlig imponert. Men mens planten vokste seg til å bli en stor og knallrosa flott greie, så vokste interessen for den også.

INTERIØR

Potter og planter som pynter uteplassen

Videre forteller Belinda at det senere kom frem at denne typen, China Rose, er steril. Det vil si at den ikke får blomster som andre typer Coleus.

– Og uten blomster, ingen frø, og uten frø blir det ingen mulighet til å dyrke den opp. Dermed selges den ikke noen plass – den kan du kun få som stikling, sier planteeksperten og fortsetter:

– Folk mistet det helt og stiklinger gikk for opp mot tusen kroner på nett! Det gjorde litt vondt for plantehjertet mitt, så jeg donerte bort min plante til et lokalt gartneri som det siste året har tatt over 1000 stiklinger av planten og solgt dem ut til en billig penge. På denne måten klarte vi å bremse de skyhøye prisene som florerte på nett, og China Rose kom ut til folket!

INNREDNING

Er tørkede blomster ut?

Slik tar du vare på den

Det er altså ingen hemmelighet at akkurat Coleus-varianten ble svært så trendy, men heldigvis finnes det flere typer Coleus som også gjør seg svært godt hjemme i stuen.

– De er hurtigvoksende og enkel å ta vare på. Derfor er det den perfekte planten for deg som har lyst på et morsomt sommerprosjekt!

– Coleus kan stå både ute og inne i løpet av sommerhalvåret, men du bør unngå at den får direkte sollys for da blir bladene fort brent. Coleus er en plante som gir tydelig beskjed når den er tørst, og det er også en plante som drikker mye. Vann den godt og planten vil strutte med bladene sine! Når den begynner å få det trangt i potten kan du med fordel gi den en ompotting.

– Bør man ha grønne fingrene for å begi seg ut på et slikt prosjekt?

– Man trenger ikke grønne fingre, man trenger bare litt interesse! Den vokser utrolig fort, og jo oftere du «topper den», jo mer vokser den! Klipper du av en topp, vil det kommer to topper ut hvor du klippet. Så jo mer du klipper, jo fortere formeres den!

Dersom du ikke har hatt så mange planter hjemme før, og heller ikke føler at det med å ha grønne fingre er helt deg, så har Belinda noen gode tips på veien mot et planterikt hjem:

– Velg ut én plante og lær alt du kan om den. Navn, hvor de kommer fra opprinnelig, hva de ønsker av lys, plassering, potte og jord. Når du kjenner at du behersker det, får du en mestringsfølelse som er helt nydelig å kjenne på, og du er da klar for å ta inn plante nummer to! Kjøp gjerne planten fordi du ønsker å leve et planteliv, det gir så mye mer til oss mennesker enn å kun eie en plante som et interiørobjekt.

Publisert:
Malin Gaden
Malin er journalist i VG. Hun skriver saker innenfor MinMotes kategorier interiør, skjønnhet og mote, men har også stor interesse for å utvikle nye ideer og konsepter for merkevaren.

Les også

  1. GJØR DET SELV

    Åtte Ikea-hacks vi vil teste

  2. GJØR DET SELV

    «Sommerhytta»-parene sine beste tips til oppussing

Finn mer innhold om:

  1. Planter
  2. Hobby
  3. Trend
  4. Blomster

Relaterte artikler

INNREDNING

Gjør dette med plantene dine nå

INNREDNING

Dette er plantene som gjelder i høst

INNREDNING

Dette er plantene som gjelder nå

INTERIØR

Potter og planter som pynter uteplassen

GJØR DET SELV

La det spire – la deg inspirere til uterommet

INNREDNING

Liten balkong? Dette bør du gjøre

HJEMME HOS

Hjemme hos: Victoria i Hagebyen