Kronikk: Unnskyld, Ivar!

MALT VERSJON: Ikea-hyllen Ivar kan brukes på flere måter. Se hvordan i saken.

Det var meg, ikke deg.

Elise Alexandra Gulbrandsen
Publisert:

Jeg kan huske det som at det var i går at hele familien hadde tatt turen til den store Oslo-byen for å gå på Ikea. Barnerommet mitt skulle pusses opp, og nye møbler skulle handles inn, og da helt spesifikt hyller.

Nå minnes jeg turen som tiåring mest traumatisk, om jeg skal smøre tjukt på.

Det endte som det måtte, med tårer nede blant lagerhyllene. Jeg kan huske jeg sa «men jeg vil ikke... hikst... ha bod-hyller».

«Jeg vil ikke ha han Ivar», kan søsteren min gjengi at jeg sa, og sverger på at det er ordrett.

For familien mente hyllen Ivar, i hel furu, var veien å gå. Jeg på min side, syns han ikke hadde noe med et stilig ungdomsrom (for ikke å glemme at det var i fargene oransje og limegrønt) å gjøre. Jeg ville sette skapet på plass, og plassere Ivar i boden.

INNREDNING

Gjenbruksprofilene forteller: Slik lykkes du med brukt interiør

Så feil kan man altså ta. Ivar har holdt koken i snart 55 år. I løpet av årene har den hatt flere forskjellige navn, som Bosse og Ingo, men nå kjenner vi den som Ivar. Ifølge produsenten hadde den sin storhetstid på 70-tallet, et dupp på 80-tallet før den igjen tok seg opp på 90-tallet. Sannelig står ikke en 90-tallsversjon utstilt på Maihaugen også.

Nå er vi her igjen, og Ivar har vind i seilene. Furumøbler er trendy igjen. Hadde jeg valgt Ivar, hadde jeg sannsynlig hatt ham enda. For nå har både hyllen og skapet fått en oppsving på interiør-Instagram, og blir stadig sett i hackede versjoner, hvor de enten har blitt såpebehandlet eller fått et malingsstrøk.

Ikke overbevist? Her er 10 bilder som viser at Ivar er en vinner.
Her er hyllen i sin naturlige form, både med og uten skapdører. Interiør-ekspert Thea Fremo Amundsen, som tidligere har trukket frem Ivar som en Ikea-favoritt, har såpebehandlet sine furuhyller.

Maja Sætran har beiset sine Ivar-skap for at de skal matche resten av kjøkkenet. Med beis vil man fremdeles se den fine strukturen i furuen.

Et tips som gjør at hyllen smelter inn i interiøret, som også er veldig praktisk, er å henge den opp på veggen.

Hva med å bruke skapene til å skape en arbeidsstasjon eller male dørene i spreke farger?

Nye bein og dekorutskjæringer kan også gjøre susen for å skape ditt unike skap.

Publisert:
Elise Alexandra Gulbrandsen
Elise Alexandra er journalist i VG. Her skriver hun om mote, interiør og skjønnhet. Hun har en forkjærlighet for bruktshopping, og vil inspirere deg til å finne din egen stil.

Finn mer innhold om: