Gjenbruksprofilene forteller: Slik lykkes du med brukt interiør

BLIKKFANG: Denne lampen er en Heal's Cat fra 50-tallet (fra varehuset Heal's), kjøpt på et antikkmarked utenfor London.

La deg inspirere til hvordan du kan oppgradere interiøret med lekre bruktfunn, og få ekspertenes tips til hva du bør se etter for å gjøre kupp.

Elise Alexandra Gulbrandsen
Publisert:

Camilla Harbu Bielecki driver vintagebutikken @tidstypisk, både på Instagram og fysisk butikk på Sinsen i Oslo. Hun har handlet klær og interiør på loppis siden hun var liten, og nå er interessen blitt levebrød. Hun har også gitt ut boken «Tidstypisk», som handler om hvordan innrede med vintage.

– Jeg elsker gjenbruk, både på grunn av skattejakten, fordi man kan finne helt spesielle ting og fordi det er en miljøvennlig måte å handle på, sier hun.

– Hva ser du etter når du handler second hand/vintage-interiør?

– Jeg ser etter alt som skiller seg ut, ting som jeg blir nysgjerrig på og ikke har sett før, det kan være alt fra gamle antikviteter til stilig 60-70-tallsdesign og nyere ting fra 80-90-tallet. I tillegg leter jeg etter gamle originale ting som dagens nyproduserte interiørting er inspirert av.

Bielecki råder til å ha et åpent sinn. Når man handler brukt, vet man aldri helt hva man vil finne.

– Kjøp det du faller for og synes er fint. Ønsker du deg noe spesielt, bruk tid på å undersøke hva prisene ligger på, hvor ofte tingene er til salgs og om det er enkelt å få tak i dem, eller om det krever mer planlegging og tålmodighet. Når du handler brukt kan det ta litt lengre tid før du får tak i tingene, sammenlignet med når du handler nytt. I mellomtiden, før tingen dukker opp, får du tid til å kjenne etter hvor stort ønsket ditt faktisk er, eller om du får lyst på noe annet. Gå i så mange bruktbutikker og på loppiser som du kan, lag autosøk på Finn, og lagre fine bilder du liker på Instagram. Det er også lurt å starte med små gjenstander som ikke tar så stor plass eller som krever så mye av interiøret rundt, slik som lysestaker, vaser, potteskjulere, bordlamper og småmøbler, råder hun.

FAVORITT: Sofaen fra LK Hjelle er et blikkfang i Camillas hjem.

Skaper personlig stil

Bruktentusiasten Bielecki oppfordrer til å handle med hjertet, ikke etter hva som er i trendbildet.

– Det gir en mer personlig innredning, i tillegg står du så mye friere til å velge de fineste tingene du finner, selv om det ikke nødvendigvis passer inn i en spesifikk «stil». Dumt å gå glipp av noen skikkelige funn bare fordi man har låst seg til én retning, synes jeg. Trender kommer og går, og det aller meste kommer tilbake.

I boken sin har hun laget en stor guide til hvordan innrede med brukt, og laget en oversikt over et knippe norske designere og produsenter man bør kjenne til, samt en oversikt over hvilke stiler som har preget hjemmene våre fra 1900 og frem til i dag.

– Når du har litt kunnskap i bunnen, blir det så mye lettere å skille skatt fra skrot, og det er viktig når du skal handle brukt. Når du vet litt mer om gjenstandene du innreder med, vil du også bli mer glad i dem og ta vare på dem lenge. Husk at poenget med å kjøpe brukt ikke er å kjøpe masse du ikke trenger bare fordi det er billig, kvalitet trumfer kvantitet – alltid!

– Hva er ditt beste kupp, og hvordan var følelsen da du fant det?

– Siden gjenbruk, loppis og skattejakt er både jobben og hobbyen min, har jeg funnet utrolig mange skatter opp gjennom. Jeg er innmari glad i den mønstrete sofaen jeg kjøpte for et par hundrelapper på Finn. Sofaen er 80-90-tallsmodellen Victoria fra norske LK Hjelle, trukket i stoffet Granateple fra svenske Jobs Handtryck. Jeg elsker både formen og komforten, sofaen er myk og digg, samt fargene og mønsteret. Sofaen er et statement-møbel, samtidig som den faktisk er innmari lett å innrede med, synes jeg.

– Hva leter du etter på bruktmarkedet akkurat denne sesongen?

– Jeg ser alltid etter norske og skandinaviske møbler i god kvalitet og i skikkelig håndverk, gjerne fra kjente norske designere, og fra de siste hundre årene. Det gjør ingenting om møblene har bruksspor, patina hører med når noe har levd et liv før det havner hos deg. Nå ser jeg etter 60-70-tallsmøbler i eik og furu, samt fine 20-30-40-tallsmøbler i bjørk (gjerne mazurbjørk) og almrot, det har så vakkert mønster. Jeg ser også etter vintage Ikea-møbler og -lamper, kule 80-tallsmøbler i stål/krom. Samt fine tekstiler, duker og gardiner, gjerne Sandvika veveri-tekstiler fra 80-tallet, de koselige markblomst-mønstrene er helt riktig nå. Jeg ser også etter norsk keramikk, samt spesielle lamper som gjør seg som blikkfang, og pynteting med organiske former, gjerne bølge- og skjellform. Jeg ser også etter fine vaser, lysestaker og lamper i art nouveau (jugend) og art deco -stil. Gamle kurvmøbler fra 40-70-tallet er ekstra koselig å innrede med ute, og mye mer bærekraftig å kjøpe brukt enn nytt. Og glassfrukt fra 80-tallet! 80-90-tallet kommer enda mer i interiøret nå fremover!

CAMILLAS FAVORITT: – En favoritt er også den store, skulpturelle Hans Kögl-vegglampen i messing fra 70-tallet. Den er et riktig kunstverk, synes jeg, og den er også et Finn-funn. Vegglamper er jo også hot igjen nå, og det finnes så mange fine Scandinavian Design-perioden.

Dette ser han etter nå

Svenske Sigfrid Billgren deler hyppig sine loppisfunn og innredningsinspirasjon på Instagram på kontoen @siggefyndar. Over sommeren lanserer han også sin egen kolleksjon med håndlagede speil.

– Hva ser du etter når du handler second hand/vintage-interiør?

– Jeg prøver å lete etter noe som skiller seg ut, det kan være en form, en farge eller et materiale. Iblant kan en perfekt farge på en vase eller skulptur ta frem det enkle i hjemmet. Jeg jobber alltid etter ledeord, og det kan være et enkelt hjelpemiddel når man handler brukt. Mine ledeord nå er Picasso, organisk, tidløst og 90-talls. Det gjør at jeg holder blikket ekstra våkent og får en harmoni hjemme med det jeg liker.

– Hva er dine beste tips til en som er ny i brukt-verdenen?

– Det beste tipset er å løfte og snu på alt, og da mener jeg å se på undersiden der stemplene oftest sitter. Desto mer man undersøker, desto enklere blir det å kjenne igjen en spesiell ting eller formgiver. Man kan gjøre det til en liten konkurranse mot seg selv ved å løfte på 5–10 ting og se om du har gjettet riktig.

– Hva er ditt beste funn, og hvordan var følelsen da du fant det?

– Jeg har noen funn som jeg virkelig holder nært og kjært. Ett av dem er en rosa gulvlampe fra Verner Panton som jeg kjøpte for 50 kroner på Facebook Marketplace. Det morsomme er at jeg ikke visste at det var en Panton, jeg syns bare den hadde noe spesielt ved seg. Fargen og formen talte til meg. Da jeg kom hjem med den så jeg at det sto Verner Panton på foten, og den følelsen var ubeskrivelig. Nå bor den på soverommet vårt, og den er der for å bli.

– Hva leter du etter på bruktmarkedet akkurat denne sesongen?

– Bestikk er en ny favoritt å lete etter på loppis, og særlig fransk bestikk fra Melron. De finnes i ulike farger, men alle har lik struktur med innslag av messing og spisse kanter. Det blir vakkert når man dekker bord med dem, fordi de har det lille ekstra. Potteskjulere og linstoff er noe jeg alltid holder øynene ekstra åpne for. Det er så koselig å gi bort en stikling i en potte du har funnet på bruktmarkedet når man skal bort på en middag, det er en suksess hver gang!

Har innredet alt med vintage

Camilla Andersen har fått mye oppmerksomhet for sin vakre leilighet på Bolteløkka i Oslo. Her har fotograf og interiørkonsulenten innredet med nesten utelukkende vintagefunn og skapt sin unike stil, som hun deler glimt av på Instagram-kontoen @Seashells.and.chandeliers. For henne er selve skattejakten med brukt interiør halve moroa.
– Jeg elsker å gå og kikke, kall det gjerne en hobby. Eller lidenskap, om du vil! Du skal ikke kimse av effekten det gir å hvile øynene på vakre ting, selv om de står hulter til bulter, blant kasser og støv. På mange måter starter den kreative prosessen allerede der, ved at man leker med tanken, når man mentalt tar ut tingene fra der de står og visualiserer dem inn i en helt ny setting. På mange måter er det vel gleden ved hele prosessen jeg søker. Ellers er kvalitet, humor, særpreg, fin patina og klassikere gode stikkord for å beskrive hva det er jeg ser etter.

ELSKER VINTAGE: Fotograf og interiørkonsulent Camilla Andersen har innredet hjemmet sitt med brukte møbler og interiør.

Hun råder til å følge magefølelsen og stole på egne instinkter når det kommer til innredning.

– Det som gjerne skiller bruktmarkedet fra en hvilken som helst annen butikk er aspektet one-of-a-kind versus masseproduksjon. Det igjen innebærer at tiden du har til rådighet for å gjøre et kupp er knapp. Så vit hva du ser etter, vær fremoverlent, klin til når du finner noe du liker og ikke minst – ha det gøy!

– Hva er ditt beste funn, og hvordan var følelsen da du fant det?

– Oi, dette er et veldig vanskelig spørsmål, da nesten alt jeg eier av interiør er bruktfunn og har en historie å fortelle. Jeg kunne fortalt om oljemaleriet av den engelske springeren jeg fant på en antikk-messe i Tokyo, skinnstolene vi tok med på flyet fra et marked i Nice, lysekronen fra en bitte liten, støvete brukthandel i Positano eller andefamilien i smijern fra Mallorca som i dag tjener som dørstopper, sier Andersen og fortsetter:

– Et favorittmøbel blant mange, er likevel bokskapet som i dag brukes til servise på kjøkkenet. Dette var visstnok svenneprøven til bestefaren til hun som solgte det, og i aller høyeste grad unik. Det har helt perfekte mål til formålet, og er ikke for dypt, slik at fløydørene fortsatt kan stå åpne. Vi ønsket oss et møbel som kunne forene følelsen av både kjøkken og stue. Det synes jeg dette bokskapet mestrer med glans! Følelsen da jeg fant det? Lykke!

FAVORITT: Alt på dette bildet er bruktfunn. I bokskapet står en samling med gammelt servise, oljemaleriet til høyre er fra en antikkmesse i Tokyo.

– Hva leter du etter på bruktmarkedet akkurat denne sesongen?

– Her er jeg ganske sikker på at min kjære vil motsi meg, men selv mener jeg at man aldri kan få nok serviser. Så det er jeg alltid på utkikk etter. Sorry, Simen! Ellers ser jeg også etter fine tekstiler, vaser og bøker. Og prikken over den berømte i-en, så klart. Et element av noe uventet og gjerne humoristisk!

SAMLER: Camilla elsker gammelt servise. Cafébordet i marmor ble gitt bort mot henting, balkongstoler i smijern fra marked på Mallorca, og tekannen arvet etter farmoren.
Publisert:
Elise Alexandra Gulbrandsen
Elise Alexandra er journalist i VG. Her skriver hun om mote, interiør og skjønnhet. Hun har en forkjærlighet for bruktshopping, og vil inspirere deg til å finne din egen stil.

Finn mer innhold om: