Blomsterbutikkene: Dette er mest populært nå

FARGESPRAKENDE: Ingenting skriker vår som fargerike blomster.

Det er spesielt én blomst som skiller seg ut nå – og det er ikke nødvendigvis den du tror.

Publisert:

Vi befinner oss i en tid hvor blomsterbutikkene virkelig får kjørt seg. Det skiller bare et par dager mellom morsdag og valentinsdagen, og her er en bukett blomster en gave mange gjerne tyr til.

Nå som våren også nærmer seg med stormskritt, er det populært å få litt farge inn i hjemmet. Men hva er det egentlig blomsterbutikkene selger mest av? Vi bestemte oss for å ringe rundt til populære blomsterbutikker landet over for en uhøytidelig undersøkelse.

INNREDNING

Ekspertene: Dette er sesongens it-plante

Populær blant unge

Hos Toneblomst i Bergen er de i full sving før valentinsdagen. Selv om de mer tradisjonelle bukettene med røde roser er populære til denne dagen, er det spesielt én blomst som skiller seg ut nå.

– Nelliken har gjort et hopp inn i trendbildet igjen, forteller blomsterdekoratør Kristin Malt.

Malt sier nelliken har hatt en fargerik reise de siste årene. Fra å gjerne kun finnes i enkle farger som hvit, rød, gul og grønn, kommer de nå i flere lekre farger. Flere forbinder også nelliken med begravelse, men den tid mener Malt er forbi.

– De unge har spesielt fått øynene opp for nelliken.

– Hvorfor det, tror du?

– Det er en blomst som holder veldig lenge og unge mennesker er veldig obs på ting som skal vare. De kjøper ikke bare for å kjøpe.

POPULÆR BLANT UNGE: Flere unge velger nelliken fordi den varer lenger og kommer i mange fine farger.

Fokus på holdbarhet

I Nord-Norge, nærmere bestemt hos Alperosa i Tromsø, er etterspørselen etter nelliker høy.

– Folk elsker nelliker, og det gjør oss veldig glade, sier Lena som er blomsterdekoratør der.

– Folk trenger litt farge nå, så vi blander mye forskjellig for å skape en vårlig bukett.

Hun tror nelliken er populær fordi den varer lenge.

– Den kan stå opptil seks uker, forteller blomsterdekoratøren.

GJØR DET SELV

La det spire – la deg inspirere til uterommet

Årets morsdag-slager

Hos Camilla Orvik, som driver butikken Strå i Trondheim, er det en annen blomst som utmerker seg.

– Den største slageren til morsdag i år var mimosa.

– Hvordan tar man vare på en slik blomst?

– Den står ikke frisk så veldig lenge, men står fint i noen dager i lunket vann. Man kan også tørke den og da blir den mer sennepsgul i fargen.

Orvik forteller at de som handler hos henne ofte vil ha noe annet enn en rosebukett.

– Er det bevisst at du ikke tar inn dette?

– Ja, det er vel det. Har en Rema 1000 rett rundt hjørnet som har masse roser. Selv har jeg egentlig aldri solgt så mye av det.

Prisen spiller inn

Når det gjelder nellikens nye vår, har hun ikke merket at etterspørselen rundt blomsten har skutt til værs, men sier hun kan forstå hvorfor den har gjort det.

– Jeg var nettopp og diskuterte priser med leverandøren min, og ting er blitt veldig dyrt. På denne tiden av året ville jeg hatt valmuer her, men om jeg skulle solgt de nå ville én valmue kostet mellom 150 og 200 kroner, sier hun og fortsetter:

– Nelliken er ikke like dyr, så prisen spiller nok inn her. Man kan lage ganske fine bunter med nellik – gjerne mange ulike sorter i én bukett.

Velger bort røde roser

Ingrid Snoen Berg ved Bergamot Blomsteratelier i Lillehammer forteller også at de har tatt et bevisst valg om å ikke selge røde roser.

– Hvis noen spør etter røde roser må vi anbefale dem andre butikker, ler Snoen Berg.

Selv om røde roser symboliserer kjærlighet vil hun gi kundene andre alternativer.

– Hele verden vil ha røde roser til valentinsdagen. Dermed blir det press på både produksjonen og prisen. Det gjør røde roser veldig kostbare.

Snoen Berg forteller at butikken har merket mer salgstrykk før morsdagen enn før valentinsdagen.

– På grunn av den økonomiske situasjonen i dag, har nok ikke alle muligheten til å bruke penger på både morsdags- og valentinsbukett.

SESONGENS ROSA KNOPPER: Ingrid Snoen Berg viser fram en av vinterens sesongblomster: magnolia.

Sesongblomstene er mest populære

Videre forteller hun at sesongblomster er mest i vinden hos dem nå, som mimosa, ranunkel, magnolia og norske tulipaner.

– Magnolia er en gren med mange knopper som blir nydelige rosa blomster. Etter blomstring kan den enten tørkes eller styles med andre ferske blomster, som tulipaner.

Hennes beste tulipantips er å snitte de to centimeter og sette i en vase med kaldt vann. Behold papiret rundt toppen av buketten den første halvtimen i vannet. Da blir blomstene stive.

– Ranunkel er også en klassiker nå. Sett i vase med mye vann og bytt vann ofte. Denne kan fint få et frisk snitt en gang i uken.

NORSK FERSKVARE: Norske tulipaner er i sesong og holder seg best etter å tilbragt 30 minutter i kaldt vann med papiret rundt buketten. Når du da tar av papiret vil du unngå at blomstene henger.

Rimelig og holdbar

I hovedstaden har de selvfølgelig også kjent på ekstra pågang rundt morsdag og valentinsdagen. Hos Bjørvika Blomster er det – ikke overraskende – en farge som skiller seg ut:

– Usedvanlig mye rødt! Både roser og tulipaner. Det er nok fordi fargen er romantisk og koselig, sier Lena Gaulitz Hüller som driver butikken.

Hun sier kundene hennes ofte handler blandede buketter. Her nevner hun nelliken som en av «ingrediensene».

– Den passer til alt mulig, så jeg har den alltid her som en «back up», men jeg merker at vi bruker dem mer. Fargene er gøyale og de er rimelige og holdbare.

Publisert:

Finn mer innhold om: