Fargen du bør ha på soverommet ditt

SOV GODT I BLÅTT: Ifølge ekspertene er toner i blått ingen dum idé å male soverommet i.
SOV GODT I BLÅTT: Ifølge ekspertene er toner i blått ingen dum idé å male soverommet i.Nathalie Helgerud. Copyright 2020. All rights reserved.

Har du noen gang tenkt på at visse farger gjør deg roligere, mens andre kan ha motsatt effekt?

Vi bruker nesten en tredjedel av livet på å sove, og god søvn er viktig for både vår mentale og fysiske helse, ifølge Helsedirektoratet.

Et soverom uten forstyrrende elementer som lys, lyd og teknologi er gjerne det vi tenker på som viktig for god søvn. Men hvordan spiller valg av soveromsfargene inn på søvnen vår? Vi har snakket med eksperter om hvilke farger du bør gå for på soverommet – og hva du bør styre unna.

– De aller viktigste forutsetningene for god søvn er at det er mørkt, kaldt og stille, sier søvnterapeut og daglig leder ved «Søvnklinikken», Aleksander Andersen.

Han forteller at det er svært viktig å ha et mørkt rom for å oppnå best søvn.

– Forskning viser at all type lys, selv små røde lys fra for eksempel TV gjør at søvnkvaliteten vår blir dårligere, sier han til MinMote.

GOD SØVN: Søvnterapeut Aleksander Andersen sier de viktigste forutsetningene for god søvn er at det er mørkt, kaldt og stille i rommet.
GOD SØVN: Søvnterapeut Aleksander Andersen sier de viktigste forutsetningene for god søvn er at det er mørkt, kaldt og stille i rommet. Privat

Han sier at lysene vi omgir oss med daglig har en negativ effekt, og har ført til et kanskje overraskende underskudd:

– Vi har mye kunstig lys rundt oss og vi har underskudd på mørke, sier Andersen.

– Virker mer beroligende

Når du velger farge til soverommet ditt er viktig å kjenne på følelsen du får av en spesiell farge. Søvnveileder Hans Holter Solhjell forteller nemlig til MinMote at det er individuelt hvordan vi oppfatter en farge.

– Se på fargen og kjenn i deg selv hvordan du opplever den. Ikke bare tenk om den er pen eller ikke – hvilken opplevelse har du av fargen? Blir du aktivert eller beroliget?, spør søvneksperten.

Han forteller at det er noen generelle trekk som går igjen hos en rekke farger, hvor noen kan sies å være beroligende og andre stimulerende.

– Toner av grønt og blått kan virke mer beroligende, mens rødt og gult er mer aktiverende.

Fargeekspert og eier av KOI fargestudio, Dagny Thurmann-Moe, sier til MinMote at følelsene våre påvirkes av farger i stor grad, og kan endre oppfatningen vår av et rom.

– Farger påvirker både rom og humør i stor grad. Vi har hele følelsesspekteret som assosiasjonssett til de forskjellige fargene, og de kan enkelt få et rom til å virke, koselig, elegant, kaldt, varmt, skummelt, trygt, deprimerende eller oppkvikkende.

Fargeekspert Dangy Thurmann-Moe sier vi påvirkes i stor grad av fargene rundt oss.
Fargeekspert Dangy Thurmann-Moe sier vi påvirkes i stor grad av fargene rundt oss.

– Hvilke farger bør man gå for på soverommet?

– Forskningen er tydelig på at vi sover best i mørke rom. Vi anbefaler derfor å velge en mørk farge til soverommet for de som sliter med søvn. De fargene som går igjen som gode til soverommet er mørke nyanser av blått, grønt og plomme, samt lyse nyanser av de samme fargene og lavendel, sier Thurmann-Moe.

Også stylist og interiørdesigner Tone Kroken trekker frem blått som et godt fargevalg på soverommet, nettopp fordi det virker beroligende.

VELG EN ROLIG PALETT: interiørdesigner Tone Kroken er glad i å bruke en rolig palett på soverommet.
VELG EN ROLIG PALETT: interiørdesigner Tone Kroken er glad i å bruke en rolig palett på soverommet. Foto: @elinejacobine

– På soverommet er det fint å velge en rolig og fin fargepalett, så kan man variere sengetøyet etter årstiden. Hvis jeg skal velge meg ut en farge til soverommet må det bli blått, hvor alle nyanser passer til et soverom.

Hun trekker frem denne blåfargen som en storfavoritt akkurat nå:

Et drømmende rom

Da ELLE-skribent Nathalie Helgerud og samboeren skulle pusse opp leiligheten sin på Torshov i Oslo, ønsket hun å skape en atmosfære i hvert av rommene i leiligheten.

– Soverommet ønsket jeg skulle være et drømmende rom. For meg er det viktig at soverommet blir et fristed hvor du kan kose deg og bare nyte en serie eller lese en bok, forteller Helgerud.

Det hele startet med at hun så en håndlaget papegøye i et utstillingsvindu i Porsgrunn. Fargen på soveromsveggene ble valgt ut ifra fargen på papegøyen.

Nathalie Helgerud. Copyright 2020. All rights reserved.

– Og så fikk jeg et tips av en interiørarkitekt om en fantastisk himmel-tapet fra Cole & Son. Deretter sto det ganske klart for meg. Jeg ønsket at alt annet i rommet skulle være blått og hvitt, med detaljer av gull. Hun tror at en tapet eller en farge i taket er med på å gi en zen-følelse.

Nathalie Helgerud. Copyright 2020. All rights reserved.

– Det er faktisk en ubeskrivelig følelse å ligge i sengen og se opp på skyene og den blå himmelen. Litt som om du ligger på stranden om sommeren og titter på skyene som farer forbi, sier Helgerud og legger til:

– Lyseblått er en deilig og avslappende farge å ha i rommet du sover i. Jeg har aldri sovet så godt som på dette soverommet. Og selv om det er mørkt i rommet og vi har liftgardinen nede, kan man se skyene i mørket. Det gjør faktisk at det er enklere for meg å sovne.

Nathalie Helgerud. Copyright 2020. All rights reserved.

Hun legger til at en digg seng er alfa og omega, samt deilig og mykt sengetøy – helst i bomull.

– Det er faktisk ingenting som slår det å våkne opp til å se himmelen hver dag. Ekstra unikt er det når solen titter inn gjennom vinduene og skaper et fantastisk lys i taket. Den lyseblå fargen gjør også at det på en måte aldri er dystert å våkne opp. Det er virkelig terapi for sjelen!

Dette bør du styre unna

Ekspertene er enig: Mørke nyanser til et soverom er optimalt for søvn. Særlig blått og grønt blir beskrevet som beroligende for både kropp og sjel. Men hvilke farger bør man styre unna?

– Styr unna farger med lange lysbølger. Dette er for eksempel rødt, gult og oransje. Dette gjelder særlig de sterkere nyansene. De blekgule og lyse terrakotta-tonene kan være veldig vakre i rom som dette, men passer da primært for de som i utgangspunktet sover godt og lenge nok, sier fargeekspert Dagny Thurmann-Moe.

Hun sier det viktigste å tenke på når man skal pusse opp soverommet, er å ikke være for opphengt i trender.

– Tenk mer på god søvn og gøy i sengehalmen enn hvilken farge som er trendy, sier hun.

Finn mer innhold om:

Hvordan var din opplevelse i dag?