Ekspertene: Dette er sesongens it-plante

FARGERIKE PLANTER: Ifølge ekspertene har 2022 vært året for fargerike planter. Kanskje vil denne, en caladium, komme opp og frem i tiden fremover?
FARGERIKE PLANTER: Ifølge ekspertene har 2022 vært året for fargerike planter. Kanskje vil denne, en caladium, komme opp og frem i tiden fremover?@planteoasen

Hvilken plante mener ekspertene er den mest populære akkurat nå?

Er du på utkikk etter å få inn noen planter eller blomster i hjemmet, men vet ikke hva du skal gå for? Samme her! Vi spurte derfor folkene som virkelig kan dette. Hva slags planter er egentlig de hotteste akkurat nå?

Ifølge Anders Røyneberg, forfatter av plantebøkene «Plantelykke» og «Plantebonanza», er svaret georginer og coleus. Og selv om sesongen for georginer begynner å gå mot slutten, har det vært svært populært med dette i hagen den siste tiden.

– Den kommer i utallige fargevarianter, størrelser og fasonger, og er en av de hageblomstene som vekker mest begeistring, sier Røyneberg og fortsetter:

– Georginer er like fine i botter på balkongen, som til bedd for de som har hage. Georginer blomstrer på sensommeren og høsten, og står der nesten helt frem til frosten kommer og tar dem.

Norskproduserte georginer

Norskproduserte georginer

En bukett med lekre blomster i forskjellige farger.

Georginer vokser opp fra en knoll under jorden. Røyneberg tipser derfor om å grave opp knollen hver senhøst, for så at den overvintres innendørs.

– Da kan knollen plantes ut til våren når solen returnerer og temperaturen øker. Georginer kan bli gamle om du tar vare på knollene, og et godt valg for de som vil ha en blomstrende høsthage år etter år.

Røyneberg trekker også frem coleus som en populær plante.

– Noen av mine coleusvideoer på Instagram har flere millioner visninger fra både inn- og utland.

«Menneskets guilty pleasure»

Ifølge Belinda Jakobsen, planteinfluencer og forfatter av boken «Et planteliv», er det ikke store forskjeller på trendplantene fra i fjor til i år.

– Fortsatt er det planter som tar litt plass som er i vinden. Store blader med litt mønster på, som gjerne blir brukt som et «statement piece» i hjemmet ditt, ser vi mye av.

Jakobsen forteller at mange er blitt flinke til å ta vare på plantene sine, og at plantene vi kjøpte for et par år siden derfor begynner å bli store og flotte nå.

– Det er ikke så mye bruk og kast av grønne planter som vi så før.

Blant plantene som er spesielt populære nå, er fiolinfiken, gummifiken og monstera, ifølge planteinfluenceren.

– Av småplanter ser vi pilea peperomioides, men også orkideen begynner å ta plass i trendbildet igjen, sier Jakobsen og fortsetter:

– Orkideen er en av Norges mest solgte planter, men har lenge vært «menneskets guilty pleasure», siden den ble sett på som en «bestemorblomst». Men nå får orkideen ta mer plass i de forskjellige hjem.

Lilla orkidé

Lilla orkidé

Høyde 60 cm. Diameter på potte er 12 cm.

Elefantøreplante

Elefantøreplante

Pilea, som også går under navnet «elefantøre», er en morsom og lettstelt plante.

– Året for fargerike planter

Guttene bak Instagram-kontoen «Plant Papis» og boken «Alt du lurer på om planter», Rodrigo Qvale og Andreas Qvale Hovland, sier klassikere som monstera og strelitzia nicolai går igjen, men at det er noe spesielt som har skilt seg ut i 2022.

– Det har vært året for fargerike planter. Dette følger også fargebildet innenfor interiør.

De trekker frem coleusen, eller praktspraglen, som en stor favoritt.

– Dette er en plante som kommer i utallige fargekombinasjoner og former, og er enkel å ta vare på. Spesielt for coleus er at jo mer lys den får, jo mer intense farger får den. Da kan du oppleve at blader som er grønne blir rosa eller lilla.

Ifølge Plant Papis kan coleus bli frodige busker, og at det har vært en #coleustreechallenge gående i sommer.

– Vi blir så inspirert av spesielt Malin Brostad sine trær. Nå jobber vi oss mot et lignende.

Strelitzia Nicolai

Strelitzia Nicolai

H: 50 cm. Ø: 16,5 cm.

Ingen tvil

Da vi spurte Renathe Mitchell bak Instagram-kontoen @planteoasen om hvilke planter som har dominert den siste tiden, var svaret klart:

– Den hotteste planten akkurat nå – og gjennom hele dette året – har vært coleus. Det er desidert den planten jeg får mest spørsmål om.

Mitchell legger til at det finnes mange sorter, og at «china rose» og «solento lime» eller «lime delight» er de alle vil ha.

Hun tror dette er en plante som kan passe for mange, nettopp fordi det finnes flere bladfasonger og farger.

– De er lette å ta stiklinger av, vokser raskt og kan formes til et tre ved at du klipper den ofte. De kan også stå ute om sommeren, men det bør nevnes at denne planten kan ha det ganske kjipt om vinteren og miste litt av sjarmen om den ikke får nok lys!

Lys er nemlig veldig viktig for coleus.

– De vokser raskt og trenger ofte en ompotting. Mine står i kompostjord blandet med perlite og litt sand. Jeg gir den næring i form av «gullvann» noen ganger i måneden under vår- og sommersesongen.

Solento Burgundy Lime

Solento Burgundy Lime

Høyde: 60 cm.

Malin Gaden
Malin er journalist i VG. Hun skriver saker innenfor MinMotes kategorier interiør, skjønnhet og mote, men har også stor interesse for å utvikle nye ideer og konsepter for merkevaren.

Finn mer innhold om:

Hvordan var din opplevelse i dag?