John Galliano i retten: - Jeg husker ingenting

Diors tidligere sjefsdesigner John Galliano (50) entrer i dag retten for andre gang.  Han bruker rettsaken til å fortelle om sitt liv som trippelmisbruker, og mener at han ikke husker noe fra hendelsen.

Sara Johannessen
Publisert:

Den tidligere suksessfulle sjefsdesigneren for motehuset Dior møtte i går i rettens første dag i Paris tiltalt for «offentlige fornærmelser pasert på opprinnelse, religion, rase eller etnisitet». Men dette husker han ingenting av, hevdet Galliano i går. I dag skal han få forklare seg mer om den fatale kvelden.

John Galliano ber om unnskyldning.

I retten

I retten i går, onsdag, sa han at han var avhengig av alkohol, valium og sovepiller da fornærmelene skal ha falt ovenfor gjestene på den trendy franske baren La Perle i Le Marais i Paris tidligere i vår. Det ble hevdet i retten at Galliano skal ha kalt de andre gjestene ved baren for blant annet «møkkete jødetryner».

Et poeng i retten er i hvilken grad disse utrykkene betyr det same på engelsk og fransk - og om det rammes av fransk lov.

- Galliano fikk som fortjent mener norske designere.

- Burde vært døde

I en video som er tatt opp på baren ved en anledning, som ikke er en del av tiltalen, sier Galliano at han elsker Hitler.

Henvendt til to kvinnelig gjester sier han at «folk som dere burde vært døde i dag» og fortsetter monologen med å si at mødrene og forfedrene deres burde vært gasset ihjel.

Flyktet i alkoholen

Eksdesigneren sa at han startet med bahandlingen for sin avhengighet i februar, på en klinikk i Arizona. Han er nå på behandling på hemmelig sted i Sveits.

- Jeg er en trippelmisbruker. Jeg er en alkoholiker som er på bedringens vei og jeg er en misbruker som er på bedringens vei, sa han med skjelvende stemme etter å ha fått spørsmål om hvorfor han ikke husker noe av hendelsen.

I retten forklarte han at alkoholen og narkotikaen hjalp han med å klare de store arbeismengdene for merkene som han designet, Dior og Galliano.

- Etter hvert kreative høydepunkt krasjet jeg. Alkoholen hjalp meg med å flykte, fortalte han dommeren.

Ble arrestert for utspill.

Jobbet på valium

Det var i 2007 det begynte å gå galt hevder briten, som bor like ved baren hvor kan skal ha kommet med de fatale utbruddene.

- Arbeidsmengden økte enormt, og i denne peroden mistet jeg min kjære venn Steven Robinson (partner i Dior, som døde). Steven beskyttet meg mot alt, slik at jeg kunne konsentrere meg om å designe.

- Jeg kunne ikke gå på jobb uten å ha tatt valium, unskyldte designeren seg for retten.

Tekst: Brynjar Skjærli, VG.

Relaterte saker videre:

Stjernedesigner fikk sparken

Kjendiser i Galliano. Sjekk bildene fra ELLE-festen her.

Rocka og feminint fra Aadnevik. Designeren viste under Oslo Fashion Week

- Nå skal det være høyvannsbukser! Se visningen til Whyred i Stockholm

Publisert:

Finn mer innhold om: