Supermodellenes comeback

Skjønnhetene fra 90-tallet har ikke gått ut på dato. Tvert imot - de store merkene velger oftere enn før godt voksne modeller til sine kolleksjoner.

AV MARTINE LUNDER OG HÅVARD KRISTOFFERSEN HANSEN

Claudia Schiffer (41), Christy Turlington (42), Helena Christensen (41), Eva Herzigova (38), Linda Evangelista (46), Cindy Crawford (45), Naomi Campbell (41), Elle Macpherson (47) Kate Moss (37). Listen over modeller som var store på 90-tallet, men som fremdeles holder koken innenfor bransjen er lang.

Modellmamma Eivor Øvrebø, som driver et av Norges største modellbyrå, Team Models, er positiv til bruken av 90-tallets modeller.

- De dras frem med jevne mellomrom, og det syns jeg er flott. Dette er jo fantastiske kvinner som egentlig er de eneste som har lov til å kalle seg supermodeller, sier hun.

Den tyske supermodellen Claudia Schiffer, som nylig fylte 41, prydet mange forsider av internasjonale magasiner på 90-tallet.

I septemberutgaven av spanske Vogue poserte hun lettkledd og sexy på forsiden sammen med den danske Victoria's Secret-modellen Helena Christensen (42) og den tsjekkiske supermodellen Eva Herzigova (38).

Alle tre er slanke og sexy til tross for at samtlige har født barn. Schiffer prydet i tillegg forsiden til tyske Vogue i august i fjor. Også den engelske supermodellen Kate Moss (38), som blant annet er kjent som ansiktet til Calvin Klein, er avbildet på forsiden av amerikanske Vogue.

- Forbilder for yngre jenter

Også her til lands forblir supermodellene tilnærmet evigunge.

Vendela Kirsebom (44) har vært avbildet i Sports Illustrated, ELLE, Vogue og Cosmopolitan, i tillegg til at hun har vært modell for Victoria's Secret. Hun forteller at hun fremdeles blir tilbudt mange oppdrag.

- Jeg har måttet takket nei på grunn av min egen business, sier den svenskfødte 44-åringen, som skjønner godt at klesmerkene og magasinene går for eldre modeller.

- Det spiller lenger ikke noen stor rolle om man er 20 eller 40 år. Supermodellgenerasjonen finnes ikke lengre. Vi som var modeller før er klassiske personer som er tidløse. Jeg tror bransjen ofte er opptatt av å finne modeller som kan være forbilder for yngre jenter, og som mange kan relatere seg til, sier Kirsebom, som tidligere har vært programleder for «Designerspirene» og «Top Model Norge» på TV3.

I de senere år har hun blant annet vært modell for sin egen brillekolleksjon, i tillegg til at hun selv har markedsført sine egne kremer, smykker og parfymer. Da hun startet som 13-åring ble hun fortalt at man kan holde på til man er maks 30.

- Slik er det ikke lenger. Nå forstår jeg at det er marked selv om jeg har fått barn og er blitt eldre. Jeg tror flere skjønner at eldre damer er attraktive, sier hun.

Eldre kvinner også sexy

Tobarnsmoren mener det ikke er noe galt i at modellene poserer lettkledd i magasinene til tross for at de er blitt eldre og har fått barn.

- Man blir ikke for gammel for det. Jeg mener kvinner er vakre uansett alder. De ser jo fantastisk ut, så hvorfor ikke? Jeg tror de er en stor inspirasjon for kvinner i min alder, sier Kirsebom, og sikter til Vogue-forsiden hvor Schiffer, Christensen og Herzigova poserer.

40 år gamle Mona Grudt fra Stjørdal, som i 1990 ble kåret til Miss Universe, er også fremdeles mye brukt i reklamer.Hun har de seneste årene figurert i reklamefilmene til Garnier, Vaseline Intensive Care og Synsam.

Øvrebø mener alder ikke nødvendigvis er noe hinder for å posere sexy på en forside.

- Eldre kvinner kan også være sexy, og hvis man fortsatt har det lille ekstra er det ikke noe galt i det. Man må bare passe veldig godt på at det ikke blir vulgært, sier hun.

LES OGSÅ:Ny trend viser pupper og mage

LES OGSÅ:Sjekk fru Beckhams stilforandring

LES OGSÅ:De beste nettbutikkene for kvinner med former

Hvordan var din opplevelse i dag?