MinStil: Fredrik Josefsson

SNEAKERHEAD: Fredrik Josefsson eier over 100 par med sneakers.
Penny Wayne Claire Kembba
Publisert:

I spalten MinStil snakker MinMote med velkledde og inspirerende folk om klær og stil. Vi har allerede tatt en prat med blant andre Seline PettersenAnnika Sofie og Pernille Rosenkilde.

Nå har turen kommet til Fredrik Josefsson (33). Han er innkjøper av herremote og sneakers hos konseptbutikken YME Universe. På Instagram deler han bilder fra reiser og sneakersamlingen sin. Feeden hans er en kilde til inspirasjon og sjalusi, om man er en ekte sneakerhead.

– Hvordan vil du beskrive stilen din?

– Sneakerbasert! Antrekket starter som oftest med skoene. Jeg går mye i sort, men liker å blande ulike materialer og passformer. Så krydres det med et plagg som skiller seg ut nå og da.

– Hva er «typisk Fredrik» i garderoben din?

– Igjen så er svaret sneakers! Og så ser du meg som oftest med en caps på hodet.

A post shared by Fredrik Josefsson (@fredde_)

– Påvirker det at du jobber som innkjøper stilen din?

– Ja, det vil jeg absolutt si. Jeg har mulighet til å bli inspirert av folk i bransjen og på gaten når jeg er på innkjøpsreiser. Og så vet jeg hva som kommer i butikk om tre til seks måneder, så jeg har god tid til å planlegge kjøpene på forhånd.

– Hvordan ble du interessert i sneakers?

– Interessen kom i voksen alder. Derfor ble det en del av min personlige stil. Jeg snakket om sneakers med personer som hadde samme interesse for sko og klær som meg. Et par timer senere satt jeg på telefonen og jaktet på et par i min egen størrelse.

– Hvor mange par sneakers har du?

– Over 100 par. Men pandemien har fått meg til å tenke meg om en ekstra gang før jeg kjøper et nytt par. Før kunne jeg kjøpe et par i alle tre fargekombinasjoner av en skomodell, selv om jeg bare var keen på en versjon av dem. Sånt gjør jeg ikke lenger.

–Hva er ditt favorittpar?

– Oi, det er nesten som å spørre foreldre om hvilket barn som er favoritten! Men om jeg skulle velge, må jeg nok si at mitt favorittpar er Mars Yard 2.0, et resultat av samarbeidet mellom Nike og Tom Sachs. Grunnen til at det er en favoritt er fargekombinasjonen, og at det ikke er så mange som har akkurat det paret. Det er alltid gøy å ha ting som du ikke ser på 50 andre i løpet av en lørdag på byen.

– Hva er ditt beste second hand- eller vintage-kjøp?

– Second hand og vintage er noe jeg ikke er så god på. Er det en ting jeg savner i Oslo er det en velsortert second hand-butikk som presentere produktene som en streetwear eller high-end-butikk gjør. Det å gå inn i en butikk der det er 50 T-skjorter på hvert stativ .... Tålmodigheten til det har jeg dessverre ikke jobbet opp enda.

– Men, jeg har kjøpt ting jeg er ute på reiser, via apper og nettsider. Laptop-etuiet mitt fra Prada er et av de bedre kjøpene.

– Hva står øverst på ønskelisten akkurat nå?

– Når vi først snakker om ønskelister og second hand så har Prada nylon pants vært på toppen av ønskelisten i to år. Og så er nytt fra Our Legacy på ønskelisten, det er et av mine absolutt favorittmerker.

– Hvem eller hva inspirerer deg?

– Folk i bransjen, folk på gaten og Instagram så klart. Men når det er moteuke og «alle» samles i Paris, prøver jeg å fylle opp inspirasjonskvoten maksimalt.

– Hvilke trender har du troen på nå?

– Det har vært snakk om at en mer «dresset-stilen» skal komme tilbake. Det har jo det til en viss grad, men føler det kun er en liten prosent som faktisk hopper på denne trenden.

– Det har også vært mye snakk om en «post sneaker» trend. Jeg har vanskeligheter for å se at folk skal begynne å rotere på pensko og dress sko syv dager uken. Sneakers er akseptert og comfy, så de er nok her for å bli. DIY-trenden er stor, der du gjør om på et produkt slik at det er unikt for deg. Det ser man veldig mye av.

– Hva er din motesvakhet, som du alltid er på jakt etter?

– Sneakers! Selv om jeg tenker meg om et par ganger før jeg går til innkjøp av nye ting så bruker jeg mange timer i uken på å lete etter sko, og spesielt sko som jeg angrer på jeg ikke kjøpet tidligere.

– Hva ser vi deg aldri i, og hvorfor?

– Masse crazy fargekombinasjoner på klær. Fargene kommer inn via skoene.

A post shared by Fredrik Josefsson (@fredde_)

– Ditt aller beste motetips?

– Kjøp kvalitet og kjøp få ting som du bruker ofte.

– Hvordan får du mest mulig ut av garderoben din uten å kjøpe noe nytt?

– Om man er ærlig med seg selv bruker man ikke halvparten av klærne man har i garderoben. Så det er lurt å ta en jevnlig runde og se etter gamle favoritter lengst inne i skapet og plukke de frem igjen.

– Jeg har en basisgarderobe som består av mye sort slik at jeg kan mikse det meste uten at det blir for crazy.

– Hva betyr mote for deg?

– Det er bransjen jeg jobber i. Mote for meg er ting som er populært her og nå, men som kan være borte om tre måneder eller om tre år. Mote er også inspirasjon. Jeg vil nok si at jeg er langt ifra en som hopper på alle trender som kommer, men jeg ser det gjerne på andre.

Publisert:

Finn mer innhold om: