Ti norske motehøydepunkter i 2015

Moteåret 2015

Norsk design, kongelige moteøyeblikk og unge, innovative kvinner blir husket når MinMote oppsummerer moteåret 2015.

Marthe Berg
Publisert:
Moteåret 2015

Astrid S. Foto: JAN PETTER LYNAU, VG

Moteåret 2015

Anna Skavlan (15) for Givenchy. Foto: GETTY IMAGES

Moteåret 2015

Peter Dundas. Foto: THEA ROLL RAKENG/MinMote

Moteåret 2015

Elise By Olsen (15). Foto: PRIVAT

Moteåret 2015

Kronprinsparet i Monaco-bryllup i Italia. Foto: GETTY IMAGES

Når vi nå går inn i et nytt år er det på sin plass å se tilbake på året som har gått, og oppsummere hvilke øyeblikk om er verdt å minnes. Vi har plukket ut ti av våre motehøydepunkter i 2015 - en blanding av rå kjendisstil, originale bryllup og viktige catwalk-øyeblikk.

Har du andre tips til motehøydepunkter som er verdt å tenkte tilbake på? Del det gjerne med oss i kommentarfeltet!

1. Peter Dundas’ retur til Cavalli

I slutten av september var ventetiden endelig over: Norske Peter Dundas (46) fikk sinn etterlengtede retur til motegiganten Cavalli, og ble hyllet med stående applaus etter åpningsvisningen sin, i senatbygningen Via Senato i Milano.

Korte skinnskjørt akkompagnert lilla ankelstøveletter, denimjakker med tynne sølvlenker, florlette kreasjoner i geografiske mønstre og collagekjoler med sexy cut out-detaljer var bærende elementer i Dundas’ vår – og sommerkolleksjon for 2016.

På plass i salen var selvsagt MinMote, i godt selskap med moteprofiler som Carine Roitfeld, Anna Dello Russo, Anna Wintour, Emanuelle Alt og Franca Sozzani.

NYHETER

Må bevise - store forventinger til Peter Dundas' retur til Cavalli

BEGEISTRET: Vogue Japan-redaktør Anna Dello Russo gratulerte norske Peter Dundas etter Cavalli-visningen med en god klem.

2. Astrid Smeplass’ stilforandring

For den lille jenta med den fantastiske stemmen ble 2015 et historisk år. Tidligere «Idol»-deltager Astrid Smeplass (18) tok sin plass i rampelyset, og det med en ny og råere stil.

I tillegg til å flytte til Oslo, gi ut singelen «Hyde», stikke av med to priser under P3 Gull og samarbeide med stjerneskuddet Matoma, har unge Smeplass rukket å gjøre seg bemerket på motefronten.

Instagram deler hun jevnlig bilder fra sin hverdag, samt kule og moteriktige antrekk til inspirasjon for hennes 163.000 følgere.

NYHETER

10 grunner til at Astrid Smeplass eier Instagram

NY STIL: Astrid har utviklet seg både som artist og på klesfronten. Her på P3 gull-utdelingen i november.

3. Norges nye moteuke - Oslo Runway

I august 2015 startet det som skal være med å sette Norge på kartet som en motenasjon, nemlig Oslo Runway. Norsk motebransje og kjendiser var samlet da Norges nye, og sårt etterlengtede, moteuke braket løs for første gang.

Kort tid etter ble de fem kolleksjonene fra Oslo Runway presentert på Vogue Italias nettsider, noe som beviser at norsk mote nå er i vekst og klarer å markere seg også internasjonalt.

toppbilde oslo runway
MOTE

Fire høydepunkter fra Oslo Runway

toppbilde oslo runway

Foto: Jan petter Lynau/VG

toppbilde oslo runway

Foto: Thea Roll Rakeng/MinMote

toppbilde oslo runway

Foto: Indigitalimages.com

Oslo Runway juli 2015

SMAKEPRØVE: Pre Oslo Runway ble arrangert i mars, og fikk gode tilbakemeldinger fra ekspertene. Her fra visningen til Veronica B. Vallenes. Foto: Oktawian Gornik

Oslo Runway juli 2015

SUPERMODELL: By TiMo har hanket inn Siri Tollerød til å vise sin SS 16 kolleksjon. Om hun skal gå på catwalken i august er enda usikkert. Foto: By TiMo

4. Tinashe giftet seg i buksedress

Denne er selvskrevet. Tinashe Bakasa Roll (29) og Odd-Magnus Williamson (34) ga hverandre sitt ja på Angst bar i Oslo, og bruden stilte i en spesialsydd buksedress i blonder fra den norske designeren Tina Steffenakk Hermansen.

Antrekket var inspirert av ingen ringere enn Solange Knowles, lillesøsteren til Beyoncé, og bryllupet samlet store deler av kjendis-Norge, som Aksel Hennie, Else Kåss Furuseth, Espen Lind, Camilla Pihl, John Carew, Sigrid Bonde Tusvik og Henrik Thodesen.

– Jeg ville ha på meg noe annerledes og sommerlig som jeg følte at Oddi kom til å digge. Jeg har aldri sett at noen har giftet seg i en buksedress bortsett fra Solange, og det bildet hvor hun kommer gående med sykkelen og brudebuketten har brent seg fast i minnet, sier Roll til MinMote og legger til:

– Siden vi giftet oss i en bakgård midt i Oslo Sentrum følte jeg at dette var et perfekt og passe laidback kunststykke av et antrekk.

Bruder
BRUD

SJEKK KJOLENE TIL NORGES KULESTE MOTEBRUDER

ORIGINAL: Bruden var kledd i en spesialsydd buksedress med helt åpen rygg, fra den norske designeren Tina Steffenakk Hermansen (TSH). Sløret var festet til håret som var satt opp i en knute.5. Anna Skavlan (17) på catwalken under New York Fashion Week

Jenny Skavlans kusine Anna gikk i september 2015 på catwalken for det store motehuset Givenchy, under New York Fashion Week.

17-åringen var kledd i en fotsid gullfarget kreasjon, og ansiktet var dekket av en eksklusiv perlemaske - som ble en snakkis blant internasjonal motepresse.

Jenny Skavlan la ikke skjul på at hun var begeistret på kusinens vegne.
– Det er utrolig stas – og å gjøre Givenchy haute couture som noe av det første man gjør som 17-åring, er jo litt absurd. Jeg er veldig stolt, sa hun til MinMote.

Oslo-jenta Anna Skavlan hadde blant annet selskap av realitystjerne og supermodell Kendall Jenner (19) på catwalken.

NORSK MODELLTALENT: 17 år gamle Anna Skavlan var i september å se på catwalken for motehusgigant Givenchy, under New York Fashion Week.

6. Line Langmos populære strikkegenser

Vi kommer rett og slett ikke unna å nevne Line Langmos fantastiske strikkegenser som fikk norske jenter (og mødrene og bestemødrene deres) til å hive seg over strikkepinnene.

Kjendisstylistens Vouge-inspirerte genser i tynn ull og mohair, med friske farger, ble en sommerfavoritt for mange, og i høst kom også en mørkere variant med hette.

– Jeg tenkte aldri at det var så mange som kom til å strikke, det er så stas! Jeg får masse henvendelser fra jenter som lurer på alt fra andre fargekombinasjoner til fremgangsmåte, fortalte Langmo til MinMote tidligere i år.

Lines genser
KJENDIS

Få strikkeoppskriften her

Lines genser

KREATIV: Kjendisstylist Line Langmo fortellter til MinMote strikkeoppskriften er det mest besøkte innlegget på bloggen hennes. Foto: Privat

Lines genser

DEILIG STRIKK: Genseren er inspirert av en genser fra FreePeople. Foto: linelangmo.no

7. Adelén på Se og Hørs kjendisgalla

Vi kommer sent til å glemme da en råsexy Adelén (19) stjal showet på Se og Hørs årlige kjendisgalla. I en svart, gjennomsiktig blondekjole med høy hals fra Ganni og en minimal truse fikk hun alles oppmerksomhet på den røde løperen.

Jeg har kanskje blitt mer voksen, og vil at stilen min skal gjenspeile det, sa «Skal vi danse»-vinneren til MinMote.

Til kjolen hadde Adelén kombinert en luksusclutch fra Balenciaga, og sorte klassiske pumps. Ørene var pyntet med glamorøse øredobber, og håret stylet i en stram hestehale.

MOTE

Håndballklister og airbrush: Her er «Skal vi danse»-hemmelighetene

NÅR BAKENDEN ER GOD: Adelén fikk alles oppmerksomhet da hun dukket opp på rød løper i en gjennomsiktig blondekjole fra Ganni med en sexy body, høye hæler og Balenciaga-clutch.

8. Mette-Marits luksusgarderobe i Monaco-bryllup

I august gjestet kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon det gigantiske Casiraghi-bryllupet i Italia - da Pierre Casiraghi, prinsesse Carolines yngste sønn, fikk sin Beatrice Borromeo.

Mette-Marit imponerte nok en gang på motefronten, og stilte i løpet av bryllupet i tre ulike kjoler, alle i italiensk design: En rød blondekjole fra FAVORITTMERKET VALENTINO, en lettere, fotsid kjole fra Valentino og en blomstrete luksuskjole fra Giambattista Valli.

Mette-Marits jetsetgarderobe i Monaco-bryllup

FESTKJOLE: Etter vielsen var det tid for fest, og gjestene gikk derfor for å skifte. Mette-Marit byttet ut Giambattista Valli-kjolen med sommerkjolen fra Valentino.

Mette-Marits jetsetgarderobe i Monaco-bryllup

FAVORITTEN: Under et coctailparty var Mette-Marit kledd i en fotsid, rød kjole fra Valentino.

Mette-Marits jetsetgarderobe i Monaco-bryllup

MOTEPRINSESSE: Kronprinsesse Mette-Marit var iført en blomstrete kjole fra italienske Giambattista Valli under prinsebryllupet,

9. Tone Damlis badedrakt fikk Instagram til å koke

Den fargerike badedrakten fikk titusenvis av «likes» på Instagram, og er fra et at verdens mest sexy undertøysmerker, nemlig Agent Provocateur.

Tone Damli og Markus Foss benyttet mamma og pappa-permisjonen sin til å reise til solfylte Los Angeles med datteren Billie, og sangfuglen delte bilder fra familieferien med følgerne sine både på Instagram og på bloggen sin.

10. Elise (15) hylles for nyskapende motemagasin i The Guardian

Norske Elise By Olsen gikk i 2015 ut og sa at hun ville endre dagens skjønnhets- og kjønnsidealer. Det skulle hun gjøre gjennom motemagasinet sitt, og internasjonale giganter som The Guardian fattet fort interesse for Oslo-jenta.

Den unge redaktøren begynte å blogge som 8-åring, og startet sitt eget mote- og ungdomskulturmagasin – Recens – som 14-åring.

Til MinMote forklarte By Olsen hva som skiller hennes magasin fra de andre motemagasinene i Norge:

– Hovedforskjellen er at vi går imot skjønnhetsstandardene og «det perfekte bildet» som jeg opplever at ungdom er veldig opptatt av akkurat nå. Vi vil formidle at det er helt greit å se ut som seg selv og være den man er – det er noe jeg står hundre prosent for, sa hun.

tippbilde skattelister
NYHETER

Disse tjener mest og minst i mote-Norge

AMBISIØS: Elise By Olsen vil at unge skal akseptere seg selv framfor å prøve å framstå som perfekte. Foto: Birgit Solhaug for Christina LedangV
Publisert:

Finn mer innhold om: