Kjendisene om moteuka: - Vi må løfte blikket

Mandag kveld åpnet Oslo Fashion Week. Både kjendiser, designere og landets moteredaktører var på plass i Oslo sentrum.

AV JENNIFER BRÅTHEN OG MORTEN HEGSETH

Tidligere denne uken fikk arrangementet krass kritikk for å være et harry arrangement med dårlig organisering og liten internasjonal relevans. Dette hindret ikke det moteintresserte publikumet i å ta turen, men meningene om arrangementet var delte.

HENNE-redaktør Ellen Arnstad er en av dem som mener Oslo bør lære av utlandet.

– Norsk design må utvikles, og vi må bli flinkere til å samarbeide med hverandre. Det gjelder både på det strukturelle planet og når det kommer til nettverksbyggingen, sier hun og legger til:

–Bransjen trenger coaching, fordi gründervirksomhet er ekstremt hardt arbeid. Mote handler om mer enn å sy.

Arnstad mener man må innse at mote ikke er mer hokuspokus enn annen forretningsdrift.

–Vi må løfte blikket og slutte å se på bransjen og oss selv som sære, rare og introverte. Nøkkelen til suksess ligger i å forstå at motebransjen bør følge de samme spillereglene som alle andre vellykkede bransjer. Det er ikke noe spesielt med oss sånn sett, sier hun.

LES OGSÅ: Lisa Bernhoft-Sjødin er Norges nye stilikon

Artisten Mariann Thomassen mener det er viktig å ta seg tid til den norske moteuka.

– Det er typisk folk ikke å støtte opp arrangementer, for deretter å klage med en gang de ikke finnes, sier hun og legger til:

– Hvis vi slutter å støtte moteuka, blir den heller ikke noe av.

Den fargerike artisten er ikke alene om å trykke motearrangementet til brystet. Kathrine Sørland er også glad hun tok turen mellom all jobbingen.

– Jeg får ikke med meg så mange visninger som jeg håpet på, men siden jeg er på åpningen får jeg i alle fall en liten smak av det norsk mote har å by på, sier hun og legger til at hun skal ta seg tid til Samsøe&Samsøe på lørdag.

Charlotte Thorstvedt mener den norske moteuka er verdt et besøk.

– Forskjellen på moteuka i London og Oslo er at det i London er større. Jeg synes moteuka i Oslo er bra i forhold til midlene de har til disposisjon. Det er i alle fall fint at den eksisterer, sier Thorstvedt.

Artisten Maya Vik var ikke til stede under moteuken i høst, men har bestemt seg for å gi arrangementet en ny sjanse i år.

– Jeg synes kritikken er urettferdig overfor norske designere. Nå håper jeg designen blir satt i fokus og ikke kjendiseriet, sier hun, og legger til at moteuka først og fremst bør være designernes arena.

LES OGSÅ: Disse jentene vil kapre moteverden i 2012

LES OGSÅ: Slik vil svenskene at vi skal kle oss

Finn mer innhold om:

Hvordan var din opplevelse i dag?