Mote

PETA hevder luksusveske-produksjon er dyreplageri

SVÆRT EKSKLUSIV: Denne Hermès Birkin-vesken har hele 242 diamanter med totalt 9,84 karat. Foto: REUTERS

Birkin-vesken fra Hermès er en av de mest eksklusive veskene en kan få fatt på. Nå hevder dyrevernsorganisasjonen PETA krokodilleskinnsveskene er resultat av dyreplageri av alligatorer og krokodiller.

Line Blokhus
Publisert:

Den supereksklusive vesken har lenge vært det ultimate statussymbolet for fashionistaer verden over. Veskene er sett på kjente armer i både inn- og utland, blant annet på Beyoncé, Victoria Beckham og Kim Kardashian.

RÅDYR GARDEROBE: Kim Kardashian har minst én sort Birkin-veske i krokodilleskinn. Superstjernen har flere rådyre vekser fra luksusmerket, blant annet én som datteren North har malt. Foto: Getty Images

Luksusvarianten i krokodilleskinn koster gjerne flere hundre tusen, og verdens dyreste krokodille-Birkin ble solgt for 3,4 millioner i 2014, ifølge Style.com.

Men nå er veskene i hardt vær. Dyrevernsorganisasjonen PETA publiserte nylig en video med tittelen «Belly of the Beast», som skal dokumentere den brutale og blodige sannheten bak hvordan krokodiller og alligatorer blir flådd levende før de blir til luksusvesker.

Flere internasjonale medier har de seneste dagene skrevet om den grufulle videoen.

PETA Targets Hermès Days Before Paris Men’s Wear Show (Published 2015)

Filmet med skjult kamera

Videoen, som er filmet med skjult kamera, avdekker hvordan reptiloppdrettere i Zimbabwe, og én oppdretter i Texas, produserer krokodille- og alligatorskinn før skinnet sendes videre til Hermés-eide garverier i USA og Frankrike.

Ifølge videoen trengs det tre krokodiller for å lage én Birkin-veske, og det er kun skinnet fra krokodillens mage som benyttes i produksjonen.

untitled link

I live når ryggraden fjernes

Måten krokodillene skal bli drept på er grufull og brutal:

- Du legger ham [krokodillen] på bordet, og så trykker du nesen ned slik at ryggraden kommer tett på, som dette, forteller en av arbeiderne på en av fabrikkene i Zimbabwe, mens han i videoen viser hvordan de fjerner krokodillenes ryggrad ved å stikke en lang skalpell inn langs krokodillens ryggrad.

Krokodillene er fortsatt i live når fabrikkarbeiderne fjerner ryggraden.

TAR AVSTAND: Informasjonsrådgiver i Dyrevernsalliansen, Kaja Ringnes Efskind, sier at Dyrevernsalliansen oppfordrer til å ikke kjøpe produkter i reptilskinn. Foto: Privat

PETA mener krokodillene påføres store smerter og at måten dyrene blir behandlet på er ren tortur. I tillegg mener PETA at forholdene på oppdrettsgårdene er for dårlige: dyrene lever i skitne groper, og i noen groper er det så mange som 200 reptiler.

- Vanskelige å avlive humant

Informasjonsrådgiver i Dyrevernalliansen, Kaja Ringnes Efskind, sier til MinMote at dette er nok et trist eksempel på hvordan moteindustrien mishandler dyr for å produsere «unødvendig pynt».

- Forholdene dyrene i denne videoen holdes under er helt uakseptable. Krokodiller og alligatorer kan overleve i en kort periode i såpass dårlige forhold, men de har selvfølgelig ikke noe godt liv, sier hun og fortsetter:

- Reptiler krever spesielle miljøbehov for å trives, som er vanskelig å tilfredsstille. Reptiler generelt er også vanskelig å avlive, ettersom de er kaldblodige og robuste dyr. Det skal derfor mye til for å avlive dem humant.

Efskind sier at det fremdeles er et stort marked for reptilskinn, og at krokodiller og alligatorer er ettertraktede reptilarter, ettersom de er lette å oppdrette. Dyrevernalliansen tar avstand fra denne industrien og oppfordrer til å ikke kjøpe produkter i reptilskinn.

- Denne type oppdrett ville ikke blitt akseptert av norsk dyrevernlovgivning. Her i Norge dekkes reptiler av dyrevernloven på lik linje med pattedyr. Men det er mange land som ikke har samme dyrevernlovgivning som oss, og ofte er alligatorer og krokodiller unntatt fra loven, fortsetter Efskind.

Dyrevernalliansen har ikke noe formelt samarbeid med PETA. PETA har gjennom årene benyttet flere kontroversielle metoder som Dyrevernalliansen ikke står inne for.

- Men de gjør også mye bra. De avslører dårlige forhold rundt i verden, og det tår det respekt av, sier Efskind, og påpeker at Dyrevernalliansen stoler på innholdet som PETA viser frem i videoen, og at dette er forhold som fra før av er godt kjent av Dyrevernsalliansen.

Hermès: - Gårdene følger regelverket

Etter at luksusmerket ble hengt ut av PETA har Hermès kommet med en offisiell uttalelse om sine oppdrettsgårder. I uttalelsen heter det blant annet:

«Hermès har etablert et sterkt nettverk av gårder for å sikre sin leveranse av skinn i høyeste kvalitet. Skinn som benyttes av Hermès er hentet fra gårder hvor Hermès krever de beste oppdrettsbetingelser, som er i samsvar med internasjonale regelverk.»

Videre skriver luksusgiganten at de kontinuerlig verifiserer alle prosedyrer og at eventuelle avvikende forhold vil bli behandlet og sanksjonert. Les hele uttalelsen fra Hermès her (ekstern lenke).

Publisert:

Relaterte artikler

MOTE

På festival? Fem trender du kan legge igjen hjemme

MOTE

Høydepunktene fra haute couture-moteuken

MOTE

10 ting du må få med deg fra Valentino-visningen

MOTE

Derfor «eier» Kendall Jenner modellbransjen akkurat nå

MOTE

Badegjester på Sørenga: Dette er det fineste og verste vi ser på stranden

MOTE

Norske Edda på New York Times talentliste

MOTE

Glem den sorte dressen – slik vinner du bryllupsfesten