Seks ting vi lærte av moteuken i Milano

STRIKE A POSE: For mange er det viktigere å vekke street style-fotografenes oppmerksomhet, enn å se de ulike motevisningene. Her fanger en tilfeldig blogger publikums oppmerksomhet. Foto: Thea Roll Rakeng/MinMote

Vi dro på moteuken i Milano, her er våre seks viktigste (og komiske) observasjoner.

Thea Roll Rakeng
Publisert:

Hver høst og tidlig vår er det klart for Fashion Week i verdensmetropolene New York, Paris, London og Milano. I sosiale medier fremstår ukene ultraglamorøse og ikke minst svært viktige.

Moteredaktører, innkjøpere og bloggere fra inn og utland får en smakebit på neste sesongs trender, samtidig som de får vist seg frem fra sin beste/verste side – alt ettersom. MinMote var på plass i Milano, blant annet for å dekke showet til Peter Dundas for Cavalli. Les intervjuet vårt med Dundas her.

Vel hjemme er dette hva vi husker aller best:

1. Det er totalt kaos

På bilder kan det se ut som at motekjendisene har god plass rundt seg, sitter pent og pyntelig på første rad. (Eller på «frow» som det kalles av de mest erfarne). Huden gløder, sminken sitter perfekt og det er akkurat passe temperert aircondition til at det er innafor med pelsjakke. I virkeligheten myldrer det av folk, luften i visningslokalene er stram og svettelukten blir mer og mer intens utover programmet. Straks showtime!

2. Ingen er like pene som på Instagram

Etter å ha vitnet blogg- og streetstyle-bonanzaen up close og snakket med motebransjens største navn, er det spesielt én ting det er umulig å ikke legge merke til. Ingen er like pene som på Instagram. Motekjendisene er tydeligvis akkurat som oss - velger det mest flatterende bildet ut av femten helt like motiver og legger på svarthvitt-filtre for å skjule rynker og uren hud. Høylys-funksjonen er justert opp for å fjerne mørke ringer under øynene.

Virkeligheten er en helt annen. En av bloggverdenens største navn har ansiktet fullt av kviser, og en av de mest respekterte redaktørene har lange, sorte hår i nesen.

Les også: Disse ansiktsmaskene kan du lage selv

3. Street style-sirkuset er ellevilt

Å posere for gatemotefotografer har med årene blitt en oppvisning med egoet i sentrum, og for noen hovedgrunn til å reise på moteuker – invitasjon eller ei. Det er ikke vanskelig å se at antrekkene er planlagt ned til detaljnivå for å vekke mest mulig oppsikt. Oversized culotter, sokker i designersandalene, en vanlig plastikkpose brukt som clutchveske for å overraske. For noen kommer det naturlig, mens andre brenner inne med håpet om å bli foreviget av gatemotefotografene når de krysser gaten for sjette gang.

3. Norsk mote sitter sjeldent på «frow»

Å få sitte på første rad og observere neste års kolleksjoner regnes som en liten ære innen bransjen. Norge, eller Skandinavia generelt, er liten i denne sammenhengen. Det merker man når de som du trodde var kulest og som har flest følgere på Instagram på landsbasis, sitter trøkka inn på sjette rad eller ikke er der i det hele tatt.

Bildene med grumsete oppløsning som ser ut som de er tatt fra første rad, er mest sannsynligvis fotografer stående fra tredje. Er motivet tatt ovenfra og ned? Fjerde rad. Et par tre bakhoder nederst i høyre hjørnet? Femte.

Les også: Mener dette er mote-Norges mektigste

4. Anna Wintour kan smile

TIL VANLIG: Den typiske minen vi er vant til å se Wintour med. Lørdag overrasket hun med et lite smil, og en humoristisk kommentar hvis du legger godvilja til. Foto: Thea Roll Rakeng/MinMote

Wintour er motebransjens mektigste kvinne, og har rykte på seg for å være lite iskald og hardcore. Med svarte solbriller, nyfønet pannelugg, genser over skuldrene og tilspisset munn er det lett å spotte henne i mengden.

Vogue-redaktøren stod midt i en samtale da MinMotes journalist prikket henne på ryggen, noe hun gjorde meget klart. Men blir du stående lenge nok med bedende øyne er sjansen tilstede for at du får et par ord ut av henne. Har du flaks påspanderer hun et lite smil også. Utrolig.

NYHETER

Anna Wintour mener Dundas vil «roe ned» designet

IKKE FAN: Emanulle Alt hadde ikke mye pent å si om reality-stjernen Kim Kardashian. Foto: Thea Roll Rakeng/VG

5. Ikke spør Emanuelle Alt om Kim Kardashian

Det kan virke som at Kimye har hele den internasjonale motebransjen i sin hule hånd. Spesielt etter at Kanye kastet hele Kims garderobe, tok henne med på shopping i Paris og introduserte henne for alle de kule designervennene sine.

Før og etter motevisningene er det fritt fram for den som vil å stille eliten spørsmål. Det er ingen PR-folk som passer på at spørsmålene er «riktige» så her er alt lov. Men det anbefales ikke å stille de franske spørsmål og Kim Kardashian. Om du likevel gjør det kan du forvente noe à la dette:

- Ifølge amerikanske Vogue er Kim Kardashian en av Dundas’ nye muse. Hva synes du om det?

- HÆ?! Det kan ikke være sant.

- Jo.

Kraftige risting på hodet følger et ansiktsuttrykk som vitner om at den franske Vogue-redaktøren begynner å bli uvel.

- Non, non, non. Jeg orker ikke å svare på spørsmål om henne, sier Alt og skjærer en grimase.

Publisert: