Mote

Syden-handel: Dette bør du shoppe og droppe

SHOPPINGJUNGEL: Å shoppe i Syden kan være en utfordring, men du kan også ende opp med å gjøre store kupp. Foto: Getty Images/ NTB Scanpix

Shopping i syden kan være både by på unike ting du kan ha glede av i årevis - eller katastrofekjøp du angrer på allerede på flyet. MinMote guider deg til den ultimate syden-handelen.

Oda Marie Midbøe
Publisert:

Det er ingen hemmelighet at fjell, ski og peiskos ikke er det eneste som gjelder for nordmenn - flere av oss stikker også til varmere strøk så snart sjansen byr seg.

Og la oss være ærlige: Omringet av eksotiske lukter og farger kan man lett la seg rive med og bli ekstra raus med den utenlandske valutaen som fyller lommeboken på syden-ferie.

Likevel bør en være bestemt og forberedt på hva en ønsker å fylle kofferten med: For funker egentlig tunikaen som de lokale damene går i like bra på uteservering hjemme i Norge?

LIVSSTIL

Skal du helt til Miami, bør du få med deg denne guiden.

Unngå falske merkevarer

Tidligere moteblogger Elise Gabrielsen, som nå står bak Instagram-reisekontoen @Uniqueholiday, mener det er viktig å passe på at varen man kjøper er ekte og i god kvalitet.

SMYKKER : Mange feriebyer har ofte markeder på gaten hvor alt fra smykker, klær og mat selges. Foto: Getty Images

- Skinnvesker, lommebøker og sko selges alltid i massevis på markeder. Å unngå å kjøpe en plastikkveske er ganske enkelt, men vær forsiktig så du ikke kjøper skinnprodukter i dårlig kvalitet, sier hun og fortsetter:

- Sjekk alltid sømmene, og unngå å kjøpe griseskinn. Det er billig, ser ikke pent ut, og har en ganske sterk lukt. Mange turister blir narret til å bruke masse penger på griseskinnprodukter, sier hun til MinMote.

TILBEHØR

Slik ser du om vesken er fake

Falske merkevarer bør man alltid unngå, mener Gabrielsen, som det siste året har vært på reise til en rekke eksotiske land som Hawaii, Kambodsja, Bahamas, Cuba, Jamaica og Japan.

- De er som oftest i dårlig kvalitet, og noen steder kan man også bli bøtelagt for å bære kopier. Da er det bedre å bruke litt penger på en god og pen skinnveske med sitt eget design. Merkevarer selges kun i utvalgte butikker. Det finnes ikke ekte Gucci-vesker langs gaten på Gran Canaria, utdyper hun.

Handler du i utlandet, bør du også være klar over tollreglene.

Finn varer typisk for landet

Moteblogger og forfatter Celine I. Aagaard har selv reist mye. I likhet med Gabrielsen mener hun det er viktig å kjøpe kvalitetsprodukter og unngå falske merkevarer.

- Man kan gjøre mange kupp på ferie, og da gjelder det å gå for plagg, tilbehør eller interiør som er typisk for det landet du besøker, men som du også kan bruke hjemme. Selv om tunikaene på markedet i Marrakech ser fine ut der de henger, trenger du garantert ikke flere enn én. Gjør du research på forhånd kan du komme hjem med skatter som her hjemme koster ti ganger så mye, sier Aagaard.

REISEGLAD: Moteblogger Celine I. Aagaard er ofte på reisfot, og deler sine tips til hvordan du gjør kupp i utlandet. Foto: NTB Scanpix

Dersom reisemålet er Marokko, er det sølvsmykker, kelimmønstrete vesker, støvler og tunikaer en bør se etter. Ferierer du i Spania, kan du spare penger på å handle hos kjedebutikker som Zara og Mango, da prisene er lavere enn i Norge, tipser hun.

- Reiser man til Bali kan man få sydd seg klær, eller bestilt seg drømmeskoene på bestilling. I Hellas er det fine blondetopper og kjoler å få tak i, og på Malta kan du få kjøpt nydelige hjemmestrikkede gensere. Det er kanskje ikke det man tenker på når man svetter på stranden, men er vel verdt pengene.

Kle seg etter kulturen

Dersom man ønsker å investere i dyrere merkevarer, mener Gabrielsen at den god pekepinn å ha, er at varen som regel er billigst i landet den blir laget. Vestlige merkevarer er veldig overpriset i Asia og Afrika, forteller hun.

Selv er det glass, hudprodukter og treningstøy hun liker å kjøpe på reise. Likevel er lokale produkter også høyt oppe på ønskelisten.

- Jeg blir veldig glad når jeg finner moderniserte lokale klær. Jeg liker veldig godt å kle meg etter kulturen, og bli inspirert av landet jeg er i. Jeg blir også veldig fornøyd når jeg finner flott pynt og kunst til leiligheten min, sier hun.

Bloggernes tips:

 • Vær forsiktig når du kjøper smykker, silke og skinn. Be alltid om bevis for verdien av smykker.
 • Kjøp aldri innpakkede silkeplagg. Dersom du handler på et marked, bør du be selgeren om å tenne på et hjørne av stoffet. Flammen skal slukne raskt, og lukten minner om lukten av brent hår dersom det er ekte silke.
 • Mange har ekte silkeplagg på utstilling, mens lageret og det de selger, er fullt av innpakkede polyesterklær. Sjekk alltid at plagget du tar med deg hjem ikke er en billig kopi.
 • Styr unna markeder som selger falske merkevarer. Merker som Chanel, Chloé og Céline selges kun i utvalgte butikker.
 • Dersom du ønsker å investere i dyrt design, er det at merkevaren er billigst der den er laget, en god pekepinn. Chloé, Chanel og Céline er billigst i Frankrike, Dolce & Gabbana, Prada og Miu Miu billigst i Italia og Alexander Wang og Nike billigst i USA.
Publisert:

Les også

 1. KLÆR

  Syden i påsken? Her er åtte kule bikinier

 2. TILBEHØR

  12 rålekre solbriller i alle prisklasser

 3. KLÆR

  Bør du sove med eller uten truse?

Finn mer innhold om:

 1. Shopping
 2. Utlandet
 3. Kupp
 4. Reiseliv

Relaterte artikler

NYHETER

Pass deg for disse nettbutikkene

NYHETER

Her er de beste rådene for å handle trygt på nett

MOTE

Julegaveshopping på nett:  Disse reglene må du kunne

TILBEHØR

Gå på skattejakt i New York - de beste butikkene for å shoppe vintage

KLÆR

Kronikk: 9 enkle tips for en grønnere garderobe

LIVSSTIL

Hjemme hos: PR-agent og moteblogger Henrik Skansen

MANN

De nye klassikerne: Sjekk prisforskjellen på originalene og kopiene