Tar tempen på trenden: Bukser med lavt liv

PÅ CATWALKEN: Bukser med lavt liv ble sett på catwalken under København Fashion Week tidligere i høst.

Mange så på med skrekk og gru da Y2K-buksene med lavt liv gjorde comeback på catwalken. Men hva er ståa rundt de omdiskuterte buksene i dag?

Emma Louise Fon Mathisen
Publisert:

Det er ingen hemmelighet at trenders levetid går i sykluser, og brått dukker det opp noe vi enten hadde glemt eller fortrengt på catwalken.

I en god stund nå har Y2K holdt et klamt grep om trendbildet, noe som har resultert i at vi har fått et gjensyn med flere av gamle klassikere. Denne sommeren har for eksempel bling i håret og «baby braids» vært store på hårfronten, mens synlig tanga dukket nylig opp på catwalken under moteuken i København.

En av de virkelig store trendene fra Y2K, som har fått utallige millenials til å si «aldri igjen», er bukser med lavt liv. Buksene gjorde først sin retur i 2018, da merker som Alexander McQueen, Tom Ford, Chanel og Versace hentet frem 00-tallets kanskje mest beryktede klesplagg, og jaggu lever de i trendbildet i fremdeles.

FAVORITT: Bella Hadid er ofte å se med Y2K-trender, og modellen blir ofte sett med bukser med lavt liv.

Under moteuken i København i august dukket de opp flere ganger, gjerne i kombinasjon med den synlige tangaen. En tydelig indikasjon på at buksene trolig ikke er klare for å havne bakerst i klesskapet igjen helt enda.

Men hva sier egentlig motebransjen om det ultimate Y2K-plagget som var elsket av Paris Hilton, Britney Spears og Christina Aguilera? Tror de det er en trend vi alle kommer til å kaste oss på før eller senere? Vi har hatt trend-tempen:

– Gikk kaldt nedover ryggen

Mote- og skjønnhetsansvarlig i KK, Ida Elise Eide Einarsdóttir, forteller til MinMote at det gikk kaldt nedover ryggen hennes da buksene først dukket opp på catwalken, men særlig overrasket ble hun ikke.

– 2000-tallet har lenge trendet, så det var vel bare et spørsmål om tid før low rise-jeans igjen manifesterte seg. Det er det ultimate symbolet på millenniumsmoten, på et vis.

Y2K-IKON: Britney Spears er en evig inspirasjon for Y2K-moten. Gikk hun med bukser var det av den lave typen.

Til tross for at trenden har gjort et comeback fra 00-tallets glade dager, mener Einarsdóttir den er tilbake i litt ny og mer moderne drakt.

– Trenden er et slags velkomment innslag fordi den er tilbake i en moderne versjon; mer inkluderende enn noensinne, der den går hånd i hånd med kroppspositivismen som har skylt inn over motebransjen, sier hun til MinMote.

Kjendisstylist Ryan Kay fortalte til Refinery29 at moten som kommer tilbake, kanskje er den samme som den en gang var, men at holdningen vår har endret seg.

– Merkene skjønner at for å bli mer tilgjengelig er de nødt til å tilpasse seg, og det inkluderer å utvide størrelsesregisteret sitt.

Influencer Holly Marston deler stadig bilder i Y2K-inspirerte antrekk med sine nærmere 250 000 følgere på Instagram. Til Refinery 29 forteller hun at skjønnhetsidealet fra 2000-tallet fremdeles har et grep om samfunnet i dag, og at hun bruker klær som et lite opprør.

– Jeg elsker at klærne er på kanten til å være «over the top» og «tacky», fordi jeg ønsker å skille meg ut i klesveien som et opprør mot et samfunn som mener jeg bør gjemme kroppen min.

Moderne versjon eller ei, Einarsdóttir håper buksene med lavt liv markerer slutten på Y2K-moten for denne gang.

– Det er jo lov å håpe.

Mer sofistikert og oversized

Influencer Marie Wolla var ikke særlig imponert da hun så at buksene fra 00-tallet var tilbake.

– Helt ærlig? Det første jeg tenkte var «aldri i verden», sier hun til MinMote.

Men skepsisen skulle ikke vare for alltid. Marie ble nemlig positivt overrasket over å se at bukser med lavt liv à la 2022, ikke er det samme som det var på 00-tallet.

KLÆR

Hva er greia med miniskjørtet?

Over tid ble hun mer og mer overbevist. Til slutt ble hun inspirert til å gå til anskaffelse av et par selv. I likhet med Einarsdóttir, mener også Wolla at buksene har fått en mer moderne twist.

– Selv om gamle trender kommer på moten igjen, så blir det heldigvis ikke helt det samme som det en gang var. Jeg ble inspirert til å gå med «low waist jeans» da jeg så hvordan folk stylet det i 2022. Low waist nå er en mer sofistikert variant og mye mer oversized.

Hun ville stylet buksene med andre typiske Y2K-plagg:

– En tubetopp, en oversized skjorte over, oppsatt hår, enkle smykker og et par knæsje flip-flops.

Er «McBling» på trappene?

Det er ikke sjeldent trender vekker sterke følelser i det de kommer tilbake. Det var ikke akkurat kollektiv jubel blant millennials-generasjonen da «it»-jenter som Bella Hadid begynte å rocke syltynne bryn à la Pamela Anderson. Mange ble også overrasket da Gestuz fikk synlig tanga opp på catwalken igjen under den danske moteuken tidligere i høst. Likevel er det sjeldent trender vekker mer engasjement enn de lave buksene.

Mens mange forbanner dagen disse kom tilbake i motebildet, er andre mer positive til det hele. Konstituert redaktør i Melk og Honning, Stine Nibe Ravneberget, forstår at buksene appellerer til de unge.

– «Low rise-jeans» tar meg rett tilbake til tidlig 00-tallet, og det er ikke en periode jeg garderobemessig trenger å oppleve på nytt. Men at folk som ikke var store nok til å gå med «low rise-jeans» den gangen er giret over at de er tilbake nå, det skjønner jeg. Det er jo en ganske avslappet «cool girl-look» over det hele, sier hun til MinMote.

Ravneberget sier at hun ikke selv kommer til å kaste seg på trenden med lavt liv, men tror ikke vi kan vinke den farvel helt enda.

– Ettersom flere viste denne jeansen på catwalken for neste års trender, vil jeg tippe vi i hvert fall må slite den med helsa ut 2023, kanskje til langt utpå 2024 også. Mitt eneste håp er at det også blir litt høye liv å finne.

I motsetning til Einarsdottir tror ikke Ravneberget lave bukser markerer slutten på Y2K-moten. Hun tror nemlig det står en ny trend på trappene, som tar Y2K til enda et nytt nivå.

– Flere mener Y2Ks mer rampete lillesøster, «McBling», er på trappene med heftige doser rosa, glitter og Juicy Couture i fokus.

Om bukser med lavt liv betyr kroken på døren for Y2K, eller om det åpner for den mer ekstreme «McBling», gjenstår å se. Om du har glemt hva vi kanskje kan vente oss fremover, la oss friske opp minnet ditt med noen «McBling»-antrekk fra Y2K-dronningen selv, Paris Hilton:

ROSA, ROSA, ROSA: Paris Hilton var glad i «McBling»-stilen, med joggedresser, pels, bling og store briller. Her er hun fra et event i 2006.
BLING: Paris Hilton på flyplassen i 2007 i knallrosa vest, hvitt antrekk med sort tilbehør.
ON TREND: Det gikk mye i vest, rosa og små vesker for Paris Hilton i 2007.
Publisert:
Emma Louise Fon Mathisen
Emma Louise er journalist I VG. Her jobber hun med tekst- og videosaker innen mote, interiør og skjønnhet. Hun har en lidenskap for skjønnhet og velvære, og elsker å teste nye produkter og trender.

Finn mer innhold om: