Restefest: Slik bruker du opp garnet
Sitter du igjen med litt tråd i blå, noen centimeter i hvit, et mini-nøste i mohair og en bylt ull? Lag noe fint av restegarnet, tipser strikkeprofilene.
Etter endt strikkeprosjekt blir garnstumpene som er igjen gjerne liggende og lage grelle floker i garnkurven. Restegarn har en tendens til å hope seg opp hos mang en habil strikker.
Men slik trenger det ikke være. Vi spurte fem superstrikkere hvordan de gir liv til trådene som blir igjen.
Strikkeoppskrift: MinMote-balaklava
Camilla Dingsøyr, også kjent som Lokal Oslo, bruker restegarn til stort og smått.
– Jeg tar vare på restegarn så sant det ikke bare er små stumper igjen. Jeg bruker ofte restegarn til å strikke småplagg, som luer, sokker, votter og scrunchie, men også til mønster i større plagg – og til å brodere, sier Dingsøyr.
– Stripete og melerte plagg er en super måte å få brukt opp restegarn på. Eventuelt kan man også hekle brillesnorer, en soltopp eller bikini, sier Dingsøyr.
Som strikkedesigner har man ofte overflod av garn – og det er jo et luksusproblem, påpeker Dingsøyr.
– Men som et tips til de som ønsker å blande garnkvaliteter: Pass på at garnet har cirka samme antall meter per 50 gram – da vil man få en jevnere tekstur om man strikker med flere typer garn. Eventuelt kan man strikke med to tynnere tråder sammen for å matche det tykkeste garnet, sier Dingsøyr og understreker at å bruke forskjellige garnkvaliteter kan gi et kult uttrykk.
Vil du lese mer om strikking? VGs strikkemagasin inneholder inspirasjon, oppskrifter og gode tips. Det kan kjøpes i vår nettbutikk.
Strikkeoppskrift: MinMote-genseren
Reparer eller skjul hull
Warunee Bolstad driver Plyste Knitwear. Hun spesialiserer seg på broderi på strikk, som er en fin måte å bruke garnrester på.
– Jeg broderer mye, både på strikkeplaggene mine og på andre klær og tilbehør. Restene kan jeg bruke til å reparere og skjule hull ved å brodere for eksempel en blomster, sier Bolstad.
– Jeg har også brukt restegarn til å brodere fine motiver på gamle strikkegensere. Dette for å gi de nytt liv og gi de et personlig og unikt uttrykk, tipser Bolstad.
Hun oppbevarer ofte restegarnet i en «zip lock»-pose eller en tøypose for ordens skyld.
– Perfekt til baby eller stripete plagg
Helene Arnesen driver Fabel Knitwear og bruker gjerne rester i sitt design.
– Restgarn er perfekt til babytøy, eller stripete plagg, tipser hun.
– Jeg tar vare på restgarn, og så tar jeg heller en skikkelig opprydning om noe blir liggende i lang tid. Jeg oppbevarer restegarn i en plasteske med lokk, vekke fra gulvet – en enkel måte å holde garnet vekke fra kryp som ellers trives godt i garn.
– Gir nye ideer
Julie Embrå skaper fargerike strikkeplagg under merkenavnet Embraknit.
– Jeg tar vare på restegarn – alltid. Restegarn kan gi deg nye ideer, og strikkeplagg som du ikke hadde planlagt på forhånd, sier Embrå.
– Jeg blander garntyper og farger når jeg strikker med restegarn – det gir en kul-fin effekt. Som mal for strikkeplaggene bruker jeg en av mine oppskrifter, og bruker restegarn i stedet for den garntypen som fremgår av mønster.
– Det er gøy å leke seg med ulike garntyper. Og husk, ikke vær redd for å blande farger, råder Embrå.
Små prosjekter
For danske Mette Wendelboe Okkels, bak PetiteKnit, er det naturlig å ta vare på garnet som blir igjen etter større prosjekt.
– Både strømper og små punger og vesker er opplagte restegarnprosjekter, fordi det typisk ikke går så mange garn til slike prosjekt, sier hun til MinMote.
På utkikk etter et nytt strikkeprosjekt? Trykk deg inn her for å komme til MinMotes strikkeoppskrifter.
Lag små nøster
For strikkedesigner Kristin Wiola Ødegaard er system i restene viktig for å ha kontroll når garnet skal brukes opp.
– Jeg lager små nøster av garnet jeg har til overs. Nøstene oppbevares i kurver og esker, gjerne sortert etter farge eller kvalitet og strikkefasthet, sier Wiola.
Bruk mindre rester som ikke holder til et helt plagg, til å brodere på strikketøy, eller til å supplere i mønstre, tipser hun.
– Se hvilke farger som passer sammen og lek deg med det.
Hun fremhever at det er lurt å være obs på fallgruver ved å bruke restegarn, da særlig når det kommer til garnkvalitet og strikkefasthet. Strikkefastheten må nemlig overholdes for å få det målet du ønsker at plagget skal ha til slutt.
Wiola tipser om å legge to tråder sammen for å få riktig strikkefasthet. Blir det feil kan man alltids rekke opp og teste på nytt.
Å bruke kvaliteter som kan vaskes på samme program, er smart for å unngå at plagget mister fasong i vask.