Mote

Kommentar: Kom dere ut av treningstightsen!

PÅ SHOPPING: Det er plutselig helt innafor å shoppe i treningstights. Foto: MinMote

Det skal ikke mer til enn en tur ut på gaten en hvilken som helst dag, for å se at treningstightsen er blitt den nye hverdagsuniformen.

Martine Lunder Brenne
Publisert:

Vi vil gjerne ha ditt tightsbilde! Del det på sosiale medier med #mintights #minmote

Hva synes du – ja eller nei til tights som hverdagsplagg?

På kafé, i handlegatene, på matbutikken; jenter og kvinner i treningstights er overalt akkurat nå, og det har ikke nødvendigvis så mye med at de er på vei til eller fra trening. Stretchbuksene fra «treningsmerker» har blitt vår nye go-to-løsning i hverdagen.

MinMotes journalistikk viser at etterspørselen etter treningstights har eksplodert. Særlig er det Nike og den karakteristiske «X-tighsten» fra 2XU som selger unna, noe som bevises gatelangs. 2XU ligger forresten an til å selge over 270.000 tights i år – nesten dobbelt så mange som i fjor!

KOMMENTERER: MinMote-journalist Martine Lunder. Foto: Kristian Dale

Norske kvinner er ikke alene. Det anerkjente motenettstedet Business of Fashion skrev nylig at yogatights ikke lengre er forbeholdt yoga, men kombineres like gjerne med en fancy pels til en venninnelunsj. Det får meg til å lure på hva som skjedde med den gode lørdagsfølelsen av å ordne seg litt ekstra for å gå ut og kose seg med venner eller kjærester. For all del – tren gjerne hele lørdagen om du vil – men hvorfor må vi gå i treningsklær når vi ikke trener? Det må da være lov å shoppe, gå på kafé eller handle mat uten å indirekte fortelle verden at «jeg trener også altså».

I USA ble det omsatt treningsklær til kvinner for over 77 milliarder kroner i 2013 – en økning på ni prosent fra året før, ifølge en markedsundersøkelse gjort av NPD. Ikke minst er det påfallende at både H&M, Gina Tricot og Cubus nå har egne treningskolleksjoner.

Og aldri før har det vært et så lite tydelig skille mellom «vanlig» mote og treningsmote – se bare på bildene fra de fire siste moteukene i motemetropoler som Paris, Milano, London og New York, hvor sporty sneakers og trenings-BHer med Nike-logo har vært like vanlig å se i gatemoten som designerkjoler og stiletter. Chanel viste logo-sneakers i sin sommerkolleksjon, mens Alexander Wangs kolleksjon for H&M var full av treningstilbehør, sportstopper og selvsagt tightser.

Vi vil gjerne ha ditt tightsbilde! Del det på sosiale medier med #mintights #minmote

Hva synes du – ja eller nei til tights som hverdagsplagg?

Selv ser jeg minst like mange tights som vanlige bukser og jeans en vanlig lørdag i Oslos handlegate Bogstadveien – den sorte varianten fortsatt dominerende. Og da jeg selv fikk en datter for et drøyt år siden, falt det meg helt naturlig å gå til innkjøp av en Nike-tights og et par neonfargede sko til. Treningstights! Hva i all verden skulle jeg med det én uke etter fødsel? Ikke trene i alle fall. Men «alle» de andre mammaene hadde det jo, så da måtte jeg ha en også. Ikke før jeg så speilbildet av meg selv spise en kanelbolle på Åpent Bakeri, sminket og fresh og i ny ullgenser – med sort Nike-tights og da neongrønne sko – slo meg hvor dumt det så ut. Kaldt er det også.

For all del, man skal ha på seg det man føler seg fin og vel i. Men det sier noe om tiden vi lever i at det har blitt hverdagsmote å gå i treningsklær. Det virker som om vi må bevise at «joda, vi er sporty selv om vi akkurat nå står i kø for kjøpe kaffe latte». Har vi blitt såpass fikserte på å se sunne og aktive ut hele forbanna tiden? Eller er det komforten og det praktiske med buksene som tiltaler?

I stedet for at vi alle skal se ut som en gjeng treningsfantaster på de mest malplasserte steder, kan vi kanskje slå et slag for å ta tilbake de vanlige hverdagsklærne våre?

Publisert:

Les også

  1. NYHETER

    Dette bør du shoppe og droppe fra Alexander Wangs H&M-kolleksjon

  2. NYHETER

    Sneaker-entusiast om ny skotrend: - Motefolk er flokkdyr

  3. NYHETER

    Salgsboom for treningstightsen - den nye folkeuniformen?

Finn mer innhold om:

  1. Trening

Relaterte artikler

NYHETER

Salgsboom for treningstightsen - den nye folkeuniformen?

NYHETER

Norske kvinner: Derfor elsker vi tightsen vår!

KLÆR

Dette er treningsprofilenes tights­favoritter

NYHETER

Sofie Karlstad ut mot Sats' kleskoder: – Jeg ble skikkelig skamfull

NYHETER

Sats innfører strengere klesregler: – Latterlig

NYHETER

Kommentar: Er 2016 året det blir stuerent med treningstights på jobb?

KLÆR

De ti største trendene fra 2010-tallet