Drøm deg bort i kongelige brudekjoler

Det er ikke lenge til vi endelig får se Kate Middletons brudekjole. I mellomtiden kan du ta en titt på de siste års kongelige brudekjoler og drømme deg bort i tiaraer, chiffon og silke.

Camilla Bjørn
Publisert:

Brudekjolen til Storbritannias kommende prinsesse vil stå igjen som en av århundrets mest berømte kjoler. Samtidig havner den i godt selskap med en håndfull fantastiske brudekreasjoner brukt av Europas kongelige.

Kate kan ende opp med å velge mellom tre brudekjoler

Sist en europeisk kongelig giftet seg i storslått stil var kronprinsesse Victoria og prins Daniels bryllup den 19.juni.2010.

Victorias kjole, designet av Pär Engsheden, kombinerte hennes moderne personlige stil med tradisjonene til det svenske kongehusets. Kjolen var av dobbeltsidig silkeduchesse med korte armer, relativt moderne i kongelige sammenheng.

Til kjolestasen bar Victoria Kamédiademet, laget av gull, perler og kameer - arv etter dronning Josefina - som i sin tid ble gitt til keiserinne Josephine i år 1809 fra Napoleon.

Diademet ble båret av dronning Silvia i kongebryllupet 19. juni 1976, samt to av Victorias tanter i deres bryllup.

Også brudesløret til Victoria var spekket med historie: det tilhørte dronning Sofia, som bar det da hun giftet seg med prins Oskar (II) i 1858. Det er også samme slør som dronning Silvia bar til kongebryllupet i 1976.

Bli inspirert av stilen. Slik kopiere du Europas prinsesser

DANSK OG FRANSK DESIGN: Prins Joackim fikk sin franske brud, Marie Cavallier 24 mai 2008, mens kronprins Fredrik giftet seg med australske Mary 14. mai 2004. (Foto: Steen Brogaard/AFP/Scanpix)

Danskenes flotte kronprinsesse Mary valgte en eventyrisk kreasjon designet av den danske designeren Uffe Frank. Han brukte over 24 meter silke, åtte meter blonder og 30 meter tyll til å lage brudekjolen i 2004.

Selv sørget Mary for at sin avdøde mors giftering var sydd inn i kjolens liv, som en symbolsk gest. Sløret tok opp kniplingene i kjolen, mens skjæringen på overdelen og de flotte kala-ermene ga kjolen en moderne og klassisk stil.

Franske Marie Cavallier giftet seg ikke med en kronprins og stod fritt til å velge en internasjonal kjoledesigner da hun giftet seg med prins Joachim i mai 2008.

Kjolen er laget av de spansk-italienske motehuset Arasa-Morelli, med Calais-inspirert slørstoff. Tiaraen tilhører dronning Margrethe.

Slik foregår bryllupet. Se kortesjen, ruta og fakta om kirken.

Mens prinsesse Diana gikk for bløtkakekjole, valgte vår egen kronprinsesse Mette-Marit en minimalistisk variant.

Designer Ove Harder Finseth brukte over 125 meter silkecrêpe, da han laget kronprinsessens stilrene kjole.

Sløret var hele seks meter langt, og da Kronprinsessen skulle forlate Domkirken etter vielsen satt det fast i en av benkeradene.

Diademet var en gave fra Kongeparet og er blitt flittig brukt av Kronprinsessen senere.

- Dette er en av Mette-Marits absolutte høydepunkter, på bryllupsdagen klarte hun å kombinere egen stil med tradisjoner til et svært så vellykket resultat, mener minMotes moteekspert Silje Pedersen.

Les Mote-Siljes blogg her

Prinsesse Märtha Louise gikk for en skikkelig eventyrkjole med designer Wenche Lyche bak antrekket som bestod av to deler.

Brudejakken med slep var laget av designeren, mens selve brudekjolen ble sydd av Anna Bratland.

Antrekket var inspirert av liljen i farge og form. Brudejakken var laget i offwhite silkeduchesse og kjolen i silkecrêpe.

Sløret i silkechiffon var festet på et diadem fra Dronning Maud.

Perlesmykkene, diademet og det spissformede sløret var alle detaljer som ga Märtha et eventyrpreg.

Nå designer hun smykker! Angelina kommer med egen smykkekolleksjon

To klassikere som må med når minMote plukker ut favoritter blant de kongelige brudekjolene er vår egen dronning Sonja - og prinsessen over alle prinsesser: Grace.

Dronning Sonja var iført en tekkelig og tykk duchessesilkekjole da hun og kong Harald ble viet i Oslo domkirke 29. august 1968.

Kjolen, som hadde et elegant snitt, med slep, lange ermer og høy hals, kom fra butikken Molstad, den gang Oslos flotteste butikk.

Grace Kelly bar en nett men storslagen kjole med blondeoverdel, trange ermer, miniliv og stort skjørtfall, laget avHelen Rose, en syerske og designer ved Kellys arbeidsgivere i

MGM Studio.

Prinsesse på prøve i elegant stil. Les mer her!

Kronprinsesse Letizia av Spania fikk en del kritikk for sin kjole etter bryllupet i 2004, som mange mente var for tung og konservativ for en såpass ung og nett brud.

Den spanske designeren Manuel Pertegaz, som også sto bak dronning Sofias brudekjole, var 87 år gammel da han laget den katolskinspirerte kjolen enkelte mente ble for kjedelig. Kjolen er brodert med sølvtråder og det tradisjonelle sløret ble holdt på plass av samme diamanttiara som dronning Sofia bar i sitt bryllup.

Nederlands kronprinsesse Maxima ble kritisert for at hun ikke valgte en nederlandsk designer til å lage brudekjolen sin til vielsen 2. februar 2002. Men for Maxima var det bare et alternativ: den italienske prinsessefavoritten Valentino, som også Mette-Marit er svært glad i. Kjolen i elfenbenshvit med høy hals, trekvart arm og innsydde broderier, har et slep på hele fem meter.

Belgias kronprinsesse Mathildes kjole (som du ser nedenfor) ble laget av Edouard Vermeulen fra motehuset Natan, og ble kombinert med en vintage Art Deco-tiara lånt til bruden av dronning Paola.

Relaterte saker videre:

Spareprinsessen Kate. Slik gjør hun det!

Sommerfrisk på jobb i Ghana. Kronprinsesse Mette- Marit i sommerens største trend

Publisert: