Slik får du en uteplass du aldri vil forlate
Her er tipsene du trenger for å få den perfekte uteplassen - og det behøver ikke koste skjorta.
Dette blir sommeren der de fleste av oss blir mye mer hjemme enn vi kunne ane. Hva med å legge noen krefter i å skape en uteplass som frister mer enn Syden? Her er enkle grep du kan ta, uansett stil og budsjett.
Slik kan du pynte uteplassen
Sats på opplevelser
Tina Stuestøl, som står bak den populære Instagram-profilen @Interiorwife, har god plass til svømmebasseng hjemme i hagen i Oslo. Det er ikke alle forunt. Men det mest populære grepet foran årets sommersesong, har vært å rigge opp utekino under pergolaen.
– Det er utrolig enkelt. Du trenger en projektor, men den behøver ikke koste all verden. Og vi viser filmene på et gammelt lerret av typen foreldrene våre hadde lysbildefremvisning på. Alternativt kan du bruke et solseil eller bare et hvitt laken, sier Stuestøl til MinMote.
Hun trekker i tillegg frem belysning som en av faktorene som gjør at man bruker uterommet mer.
– Selv om det ikke blir så veldig mørkt i Norge sommerstid, så blir det skumring. Da er det veldig stemningsfullt med lys. Jeg liker godt lyslenker og lys driftet av solceller som slår seg på av seg selv når det mørkner.
Hun er også tilhenger av bålfat eller utepeis. Da foretrekker hun en versjon på gass, eller en form for biopeis, som ikke soter.
– Eller hva med en bar? Den kan du enkelt bygge av restematerialer. Planker, paller, bølgeblikk, you name it. Morsomt som pølsebod for barna, kinokiosk med popkorn eller drinkstasjon for de voksne, sier hun, og viser frem sin egen bar, som familien bygget i fjor:
Gå ikke glipp av: Møblene som spriter opp uteplassen
Lek med lys og luft
Interiørstylist Sonja Olsen har profilen @sonja_ols på Instagram. Hun har god trening i å skape rom som frister mer enn gjennomsnittet og som gjør seg godt på Instagram. Slik ser uteplassen hennes hjemme i Haugesund ut:
– Mine beste tips for å få uteplassen til å se bra ut på bilder, er å velge en enkel, harmonisk og rolig fargepalett, sier hun til MinMote.
Få farger kan for enkelte høres kjedelig ut. For andre er nettopp dette med å sette sammen farger vanskelig. Hos Sonja gjør den begrensede fargepaletten at ting sklir litt inn i hverandre. Det er et bevisst grep.
– Men for at bildet skal bli interessant må det skje noe i front, midt i og helt bakerst i bildet. Alt trenger ikke se perfekt ut, men ha med noe som fanger blikket, noe som seeren vil se nærmere på og som inspirerer, forklarer hun.
– Vær kreativ, skap noe nytt og litt annerledes. Bruk også masse grønne planter, det kan ikke bli for mye grønt. Ta bilder til ulike tider på døgnet, lek med sollys og skygge. Ha det gøy mens du holder på, tipser Olsen.
Les også: Bambusmøbler er sesongens store trend.
Gjør det enkelt
– Det enkleste og rimeligste når det gjelder Insta-vennlighet, er å lage et tydelig fokuspunkt i hvert bilde. Fokuspunktet trenger ikke være stort. En bakvegg på huset er perfekt å bygge ut fra. Så begynner man litt symmetrisk, jobber seg utover med det man har å ta av, om det er møbler eller planter, sier Yvonne Nerland, bak Instagram-profilen @homeby_yvonne.
Hun holder til i Enebakk.
– Tenk høyde. Heng noe stort på veggen, et stort fat, hatter, et gammelt vindu, et teppe, og heng opp en taklampe i uterommet, dersom det er mulig, tipser hun.
– Få inn noen store potter med store grønne planter, og kombiner med små potter, som gjør seg godt i grupper. Jeg bruker gjerne stauder i pottene, de kommer igjen hvert år, sier hun til MinMote.
Du kan også finne for eksempel bregner gratis i en grøftekant, tipser hun.
– Men tar du vekster fra naturen, pass på at det ikke synes. Mest sannsynlig knekker bregnene når du flytter dem, men det gjør det ikke noe. Plant dem bare om, de blir kjempefine neste år. Tenk langsiktig, både på egne og naturens vegne, sier Nerland.
Bohemsk på balkongen
Turid van Unnik holder til i Trondheim. Instagram-profilen hennes, @treskoheimen, er preget av fargeglede og forkjærlighet for gjenbruk.
Det er definitivt ikke størrelsen på lommeboken som avgjør om du får en trivelig uteplass, mener hun.
– Se på balkongen som en forlengelse av stuen, sier van Unnik til MinMote.
Da tenåringsdatteren feiret bursdag, rett før coronapandemien satte restriksjoner på antall gjester og hvor tett man kunne sitte, var det med balkongfest. Van Unnik syntes hverken det var veldig tidkrevende eller dyrt å gjøre balkongen festklar.
– Bruk masse tekstiler, tepper, pledd og puter. Teppet jeg brukte, er faktisk metervare fra en rimelig stoffbutikk. Puter og pledd hadde jeg fra før, de hentet jeg bare ut fra huset, sier hun.
Å bruke det du alt har på nye måter, er hennes beste budsjettips.
– Har du store planter inne, dra dem ut på balkongen. Noen planter er sarte og vil helst være inne om natten, men de aller fleste inneplanter tåler fint noen timer utendørs, selv på kjølige sommerdager.
Potter og planter som passer ute nå
Å sitte sammen rundt et bord eller et fat med snacks og drikke, er sosialt og hyggelig, mener van Unnik.
– Unge og spreke kan sitte rett på tepper og puter på balkonggulvet. Den intime stemningen som oppstår, oppmuntrer gjerne til fortrolige og morsomme samtaler, sier hun.
– Det eneste jeg kjøpte inn til balkongfesten var miljøvennlige sugerør og mat, sier van Unnik.
Få med deg: Slik innreder du balkongen din nå