Elsket og hatet - her er bikiniens historie

bikiniens historie

Små, store, prikkete, stripede og knallfargede. Trekantedformede eller med bøyler og padding. Elsket og hatet, hyllet og omdiskutert. Her er bikiniens historie.

Mina Martine Lystad
Publisert:
bikiniens historie

IKON: 60-tallslegenden Brigitte Bardot fotografert på stranden i starten av karrieren, tidlig på 50-tallet. Foto: Getty Images

bikiniens historie

KLASSIKER: Marilyn Monroe er for mange selve symbolet på 60-tallets idealkvinne - her i prikkete og tidriktig bikini. Foto: Getty Images

Den 5. juli 1946 vil for alltid være en merkedag i den moderne kleshistorien. Den skjebnesvangre ettermiddagen introduserte nemlig den franske designeren Louis Réard den første moderne bikinien i et sommervarmt Paris.

10 høydepunkter fra bikini-moteuken

Borte var de todelte badedraktene som viste en ørliten flik av hud et sted mellom byste og øverste del av magen som hadde funnet veien ut på catwalker og badestrender i 30 og 40-årene. Høyst tilstede var isteden den bittelille todelte bikinien, oppkalt etter stedet Bikini Atolle som var åstedet for verdens første atomprøvespregning tidligere samme uke.

POOLPARTY: Stort hår og liten bikini - slik skulle det være på 60-tallet. Foto: Getty Images

Det var den franske danserinnen Micheline Bernardini som til vanlig jobbet på Casino de Paris som fikk det ærefulle oppdraget å vise fram plagget ved det populære svømmebassenget Piscine Molitor. Et sjokkert publikum vekslet mellom gisping og spontan applaus. Den moderne bikinien var født.

At det livsbejaende plagget entret scenen akkurat på dette tidspunktet var heller ikke tilfeldig. Sommeren 1946 var den første sommeren på mange år der Europa ikke lenger var i krig, og franske designere lette etter måter å tilfredstille det liberale og glade folket sitt på. Designeren Louis Réard var derfor ikke alene om å lage et lettkledd strandplagg. Også Jaques Heim lanserte sin todelte badetøyvariant, men den var ikke på langt nær så liten som Réard sin.

STRANDBABE: Dette bildet er tatt 1. januar 1960 og viser en bikinimote som ikke er så ulik den vi har nå. Foto: Getty Images


Omdiskutert og populær

Reaksjonene på bikinien lot selvsagt ikke vente på seg. Over hele Europa ble det forsøkt å bannlyse det nye badetøyet, med den katolske kriken i spissen i blant annet Italia og Spania. Plagget hadde derimot allerede bygget seg opp en voldsom fanskare og Réard mottok så mange fanbrev at han med stor selvtillitt svarte på motstanden med en kampanje som sa at «det er ikke en ekte bikini med mindre den er så liten at den kan dras gjennom en giftering».

PRIKKETE: Polka-dot-bikinien fra 60-tallet vender stadig tilbake til motebildet. Foto: Getty Images

Det skulle ta ytterligere ti år før bikinien fant veien til USA, der moralens voktere lenge klarte å holde stand mot det bittelille plagget. Så sent som i 1957 skrev det amerikanske jentebladet «Modern Girl» at det knapt var verdt å skrive om bikinien da ingen jenter med anstendighet og takt og tone noen gang ville kledd seg i et slikt plagg.

Men når ungdomskulturen eksploderte i landet på 60-tallet var det ingen vei tilbake heller ikke her. Surfekulturen fra California omfavnet den, Brian Hyland sang om den i «Itsy bitsy teeniw weenie yellow polka dot bikini» og i 1962 kommer en bikinkledd Ursula Andres opp fra havet i James Bond filmen «Dr. No» og Playboy puttet en dame i bikini på coveret sitt. To år senere, i 1964, lanserer magasinet Sports illustrated sitt aller første «Swimsuit Edition», en spesialutgave som raskt ble legendarisk og som fremdeles er etterlengtet hvert år.

Louis Réard selv kastet ikke inn årene før på 80-tallet, men bikinien har fortsatt å utvide brukermasse og fanskare, og fortsatt å endre både form og fasong. På 80-tallet ble den både mindre og mer vovet takket være påvirkning fra det Brasilianske markedet, der G-streng varianten sto høyt i kurs. I 1997 kunne også deltagerne i Miss America ikle seg bikinier igjen etter at de hadde blitt gjort ulovlige i 1947.

MILLION-BIKINI: Hvert år har undertøys- og bikinigiganten Victoria' Secret en Bh eller bikini som er laget av diamanter eller andre ekstremt kostbare materialer. Den hittil dyreste varianten ble båret av Gisele Bündchen i 2000, og var verdt svimlende 15 millioner doller - over 90 millioner kroner. Foto: Getty Images

Populærkulturens viktigste bikinier:

  • Brigitte Bardots bikini i fotoseansen på strendene i Cannes i 1953.
  • Annette Funicellos babyrosa bikini i filmen «Beach party» fra 1963.
  • Raquel Welsh pelsbikini i filmen «One million years BC».
  • Prinsesse Leias gullbikini i «Star Wars episode VI: Return of the Jedi» fra 1983

Funker fortsatt

Flere moderne bikiniprodusenter har de senere årene sett bakover og latt seg inspirere av de gammeldagse bikiniene til sine nyeste kolleksjoner. Men om du skulle ønske deg en gammeldags variant er det fullt mulig å kjøpe disse helt originalt. De fleste gammeldagse bikinier er ikke laget i nylon, som nåtidens, med fungerer ypperlig å sole seg i, samt til bading, om du vil ha en helt autentisk 50 og 60-talls opplevelse på stranda. Både i vann og på land.

Sjekk for eksempel ut disse vintage-godbitene. Klikk på bildene for å se pris og utsalgssted.

vintage bikini

Småprikkete bikini fra Etsy.com, 942 kr. Foto: Produsentene

vintage bikini

Rød og hvit bikini fra Etsy.com, ca. 300 kr. Foto: Produsenten

vintage bikini

Prikkete bikini fra Etsy.com, ca. 730 kr. for sett med topp og truse. Foto: Produsenten

vintage bikini

Prikkete bikini fra Etsy.com, ca. 730 kr. for sett med topp og truse. Foto: Produsenten

vintage bikini

Gul bikini med høyt liv hos Etsy.com, ca. 600 kr. Foto: Produsenten

Publisert:

Finn mer innhold om: