5 moteprofiler: Øyeblikkene de ikke glemmer fra CPHFW

MOTEUKEN I KØBENHAVN: Fargerik street style er blant det vi og fem andre norske moteprofiler husker best fra Copenhagen Fashion Week (CPHFW).

Designstjerneskuddet Jade Cropper, trender fra tidlig 2000-tallet og kjønnsnøytral mote er blant høydepunktene fra CPHFW.

Malin Gaden
Publisert:

Hvilke kolleksjoner imponerte? Hva går streetstyle-stjernene i på visning? Og hvilke trender kan vi merke oss i året som kommer? Vi har spurt fem norske moteprofiler som tok turen til moteuken i København om svarene.

Alphons M. Amuri

Influencer og modell Alphons M. Amuri trekker frem visningen til Baum und Pferdgarten etter uken i den danske hovedstaden.

– Den var helhetlig og leverte til de grader etter min mening. Du får alt fra utrolig bra styling til valg av modeller, lys og lokale, sier han og legger til at Samsøe Samsøe også hadde en fin visning.

SKANDINAVISK LOOK: Samsøe Samsøe bød blant annet på strikkeplagg og boblejakker under sin visning.

De nye kolleksjonene har inspirert ham til å style plaggene sine på en ny måte.

– Som vanlig er skandinavisk mote preget av layering, og København har i år inspirert og gitt meg et nytt syn på hvordan jeg kan blande plagg. En trend flere har klart å gjennomføre utrolig bra, er oversized layering. Det vil si at du for eksempel kombinerer to jakker i forskjellig passform slik at det ser arkitektonisk ut.

JAKKE PÅ JAKKE: Alphons M. Amuri trekker frem Baum und Pferdgartens måte å style jakkene sine på denne sesongen.

Nina Sandbech

Den fargerike norske moteprofilen Nina Sandbech mener den svenske nykommeren Jade Cropper var sesongens absolutt beste.

– Det var kjempemange kule snitt og veldig hot. Jeg fikk veldig lyst på lange skjørt med høy splitt, sier Sandbech.

BEST: Nina Sandbech mener den svenske designeren Jade Cropper hadde sesongens beste kolleksjonen. Skjørtene med splitt står høyt på hennes ønskeliste etter visningen.

Hun tror mange av designerne fremdeles er litt preget av pandemien, og at de dermed ikke tør å dra på helt.

– Jeg savner noen «show pieces».

Men Sandbech sier gatemoten veide opp for det denne gangen.

FARGERIK STREET STYLE: Det krydde av fargerike looks i de danske gatene.

– Der tok det helt av. Jeg har aldri sett så mye farger under en skandinavisk moteuke. Den skandinaviske stilen har ofte en mer nøytral fargepalett, men denne gangen var det mer farger enn det noen gang har vært. Jeg tror folk trenger litt farge nå etter pandemien.

Thatiana Campelo

«Varsity-jackets everywhere!», skriver partner og innkjøper hos YME, Thatiana Campelo, i en melding til MinMote. Hun befant seg også i København og sier det er blant plaggene som virkelig tar plass i motebildet.

– Og fuskepels-tilbehør! Spesielt bøttehatter og «pom pom boots». Så gøy!

KLÆR

Varsity-jakke: Fra Harvard til hip-hop

TRENDY TILBEHØR: YME-innkjøper Thatiana Campelo så bøttehatter og fuskepelstilbehør overalt i København.

Hun sier de skandinaviske profilene har kledd seg ganske fargerikt og avslappet denne sesongen, men at trender fra tidlig 2000-tallet dominerer blant de internasjonale profilene.

– Hvilke kolleksjoner vil du trekke frem fra uken?

– Den største snakkisen denne sesongen var up and coming-merket Jade Cropper, med mange sterke, asymmetriske plagg. Holzweiler hadde også en sterk digital visning, og Han Kjøbenhavn AW22 var definitivt min favoritt.

FAVORITTER: Norske Holzweiler og Jade Cropper var blant Thatiana Campelos favoritter denne sesongen.

Kjetil-André Ward

Influenceren Kjetil-André Ward trekker frem Martin Asbjørn og Søren Le Schmidt som favoritter fra moteuken.

– Martin Asbjørn lager i utgangspunktet herrekolleksjoner, men denne gangen ble det brukt både kvinnelige og mannlige modeller for å få frem nettopp hvor kjønnsnøytralt mote kan være, noe jeg elsker. Kolleksjonen er også en god blanding mellom seriøst og sexy, med elementer som klassiske dresser, satt sammen med metallisk stoff i kontrastfarger.

KJØNNSNØYTRAL MOTE: Martin Asbjørn viste så å si samme antrekk på en kvinnelig og mannlig modell.

– Søren Le Schmidt tok oss med inn i en eventyrverden av en kolleksjon. Her har de gått bort fra den tradisjonelle, flate catwalken og plassert gjestene i hver sin karusellvogn. Kolleksjonen føltes ut som en blanding av «Alice i Eventyrland» og «Squid Game», der vi ble kjørt inn i en tivoliverden med modeller plassert rundt omkring attraksjonen.

KUL LOCATION: Søren Le Schmidt inviterte gjestene til Tivoli i København.

Etter moteuken har Ward planer om å stjele noen layering-triks med seg hjem, siden han mener han ikke er spesielt god på å style antrekk i lag på lag.

– Jeg må også bli flinkere på å bruke sterke farger, ikke bare pastell som jeg som regel bor i.

– Hvilke tendenser ser du i street style-bildet?

– Det er veldig mye oversized; alt fra kåper til bomberjakker og bukser. Vi er fortsatt glad i aksentfarger, og jeg så mye grønt, oransje og rødt på både de nye og gamle moteprofilene. Balaklavaen går også igjen. Det kan virke som om den er kommet for å bli en god stund.

KOMMET FOR Å BLI: Kjetil-André Ward mener balaklavaen er kommet for å bli. Den sterke oransjefargen er også noe han la merke til under moteuken.
STRIKK

Strikke­oppskrift: MinMote-balaklava

Nathalie Helgerud

ELLE-skribenten Nathalie Helgerud trekker frem Day Birger et Mikkelsen som en av sesongens beste visninger.

– Veldig inspirerende plagg og elsket stylingen. Masse kul strikk og en veldig fin silhuett.

HØYDEPUNKT: Nathalie Helgerud trekker frem den kule strikken og fine silhuetten til Day Birger et Mikkelsen som en favoritt fra moteuken i København.

– Jeg blir alltid så vilt inspirert av å være i København. Det er noe med danske piger, altså. Jeg vet ikke om det er pandemien som har gjort det, men jeg syns stilen deres var enda mer nedpå nå enn før. Mye boblejakker, joggebukser, sneakers og Moon boots.

– Tidlig 2000-tallet er virkelig den store trenden der nede. Smale solbriller, musefletter à la Spice Girls, vide skinnbukser og magetopper. Og danskene får det selvfølgelig til å ikke se tacky ut.

– Etter denne moteuken står utvilsomt en heklet bøttehatt, en stor oversized frakk og et par vide dressbukser på ønskelisten min.

Y2K: Tidlig 2000-tallet er en tydelig trend i gatemote-bildet.
BOBLEFEST: Boblejakker og en avslappet look så vi mye av under sesongens moteuke.
Publisert:
Malin Gaden
Malin er journalist i VG. Hun skriver saker innenfor MinMotes kategorier interiør, skjønnhet og mote, men har også stor interesse for å utvikle nye ideer og konsepter for merkevaren.