Pandemien skapte undertøystrend: Tror på varig endring

UNDERTØYSTREND: Pandemien har satt sine spor på mange måter. En mer komfortabel undertøystrend er det som gjelder nå.

Mange droppet ubehaglige BH-er under pandemien og nekter å ta dem på igjen: – Jeg bryr meg ikke om puppene mine når navlen min. Jeg nekter å ha på meg BH mer.

Penny Wayne Claire Kembba
Publisert:

Du har kanskje merket det selv? At visse deler av undertøyskuffen blir stående urørt. Etter mange måneder utenfor normalen har mange av oss fått nye vaner, også når det kommer til undertøyet.

Nylig erklærte skuespiller Gillian Anderson (52) at hun aldri vil bruke BH igjen.

Vi kjenner Anderson fra TV-serier som «Sex Education», «X-Files» og «The Crown». Nå er det mulig hun også blir kjent for å inspirere andre til å droppe BH-en.

DROPPER BH: Gillian Anderson sier at hun nekter å bruke BH igjen.
KLÆR

Slik tar du vare på badetøyet ditt

På Instagram Live i forrige uke fortalte skuespilleren med stor iver at hun nå dropper BH-en – for godt. Kunngjøringen kom da en fan spurte om Anderson sitt lockdown-antrekk.

– Jeg har blitt så lat! Jeg bruker ikke BH lenger, jeg kan ikke gå med BH lenger. Nei, jeg kan ikke, kan ikke, kan ikke, gjentok hun.

– Unnskyld, men jeg bryr meg ikke om puppene mine når navlen min. Jeg nekter å ha på meg BH mer, det er bare for ubehagelig, begrunnet Anderson.

Etter spørrerunden på Instagram, tok flere til Twitter for å si seg enige med skuespilleren. Skal man tro antall tweets så er det mange som har valgt å vende ryggen til BH-en.

Har måttet lage flere komfortable modeller

Ifølge klesbutikken Lindex, som også er en undertøysfavoritt for mange, har de merket trenden også her hjemme.

Selv om ikke alle kaster BH-en, velger flere og flere komfort når de kjøper undertøy, ifølge Nina Haugen, som har ansvar for kundeopplevelsen hos kleskjeden.

– Hele det siste året har vi sett et skifte i at det går mer sømløst og behagelig. Vi hadde først en modell som ble veldig raskt utsolgt, og i takt med kundenes ønsker har vi økt med flere modeller. Akkurat nå selger vi mest av det sømløse og spilefrie, forteller Haugen.

Hun har selv opplevd et skifte i egen BH-bruk, så det kommer ikke som noen overraskelse på henne at den norske kvinnen i gaten går for et mer behagelig undertøysvalg.

– Jeg skulle pynte meg her forleden og tok på meg en BH med spiler, men herregud så mye deiligere det er med spileløse BH-er! Jeg tror nok det blir en varig endring, det å velge komfortabelt undertøy, avslutter Haugen.

Y2K: Dette var det siste av undertøysmote fra Victoria’s Secret-catwalken i 1998.

Hos undertøyskjeden Change, som er kjent for tilpassede BH-er, ser de samme trend.

– BH-er uten padding blir mer og mer etterspurt. Det stiller høyere krav til konstruksjon av plaggene, men er en trend vi verdsetter høyt. Det er naturlig og vakkert, og gir ett lettere uttrykk enn paddede BH-varianter, sier administrerende direktør Beate Higley.

– BH-er uten spiler og sømmer er også en voksende trend, og føyer seg inn i motebildet for øvrig, legger hun til.

– Pushup har vært trendy før og det blir det igjen

Motehistoriker og digitalredaktør for Elle, Julie Marlen Leirvåg, mener det er helt naturlig at folk har gått for komfort under pandemien. Men hun tror også det kan være en motreaksjon rett rundt hjørnet.

– Jeg tror at moten går i bølger, som den alltid gjør. Pushup har vært trendy før og det blir det igjen, så spiler og polstring kommer nok tilbake.

TROR PÅ PUSH-UP-COMEBACK: Motehistoriker Julie Marlen Leirvåg mener dette ikke vil vare i lengden.

– Under 1. verdenskrig ba regjeringen i USA kvinner om å ikke kjøpe korsett, slik at metallet i spilene heller kunne brukes til krigføring. Undertøyet ble derfor mer avslappet, men den avslappede stilen under korona har nok ikke noe annet enn med bekvemmelighet å gjøre, sier Leirvåg lattermildt.

TRENDSETTER: En ung Marilyn Monroe på stranden.

Leirvåg forteller at motreaksjoner er vanlig etter perioder med strenge restriksjoner og har skjedd flere ganger gjennom motehistorien.

– Etter krigen lanserte Christian Dior «new look», med svære ekstravagante kjoler med metervis av stoff. Det var en heftig motreaksjon av rasjoneringen.

Hun tror vi kan se en lignende reaksjon etter pandemien.

– Under pandemien har vi kjøpt mykt og deilig undertøy, men om en måned eller så, når er alle er vaksinert, så kjøper vi nok fancy og pyntet undertøy.

– At vi får en ny bølge som minner om de glade 20-årene og får lyst til å pynte oss, tror jeg gjelder alle.

Publisert: