MinStil: Iben Bergstrøm

GLAD I FARGER: Iben Bergstrøm føler hele personligheten forsvinner uten farger.
GLAD I FARGER: Iben Bergstrøm føler hele personligheten forsvinner uten farger.FOTO: Martin Torvund

– Jeg har komponert antrekk med Tottoro og Hufsa som inspirasjon.

I spalten MinStil snakker MinMote med velkledde og inspirerende folk om klær og stil. Vi har allerede tatt en prat med blant andre Annika SofieAlphons AmuriPernille Rosenkilde og Lulia Tesfay

Denne gangen er det designer Iben Bergstrøm (32) sin tur. Hun holder til i barndomsbyen sin Bergen der hun driver sitt eget merke «Use Your Colorvision». Både privat og på designfronten er hun veldig glad i farger.

– Hvordan vil du beskrive stilen din?

– Eklektisk, fargerik og morsom med sterke innslag av vintage. Jeg er også veldig glad i helfargede plagg, og elsker monokromatiske kombinasjoner. For eksempel kombinasjonen av en jakke, kjole, strømpebukse og Dr. Martens i samme farge. Jeg synes at mote skal være gøy, og er forelsket i morsomme proporsjoner. Jeg har komponert antrekk med Tottoro og Hufsa som inspirasjon, liksom! Jeg elsker farger som snakker sammen, og liker ofte uventede kombinasjoner, som en lang gallakjole med sneakers.

– Påvirker det at du er designer stilen din?

– Absolutt! Jeg tester mye forskjellig gjennom min egen stil før noe av det blir med inn i Colorvisions univers.

– Hva er «typisk Iben» i garderoben din?

– Kjoler og jakker! Hvem kan leve uten? Siden jeg lanserte mitt eget merke i 2019 har jeg kunnet lage akkurat de klærne jeg ønsker meg. Da var det nettopp kjoler og jakker som var førsteprioritet. Og en haug med strømpebukser i forskjellige farger. Mine favoritter er lilla, oransje, blå, rød og hvit. Jeg har også total «hang-up» på hvite sko og tilbehør. Jeg tror det er fordi jeg ble nektet hvite lakksko som liten.

– Hva er ditt beste second hand- eller vintage-kjøp?

– I 2014 kom jeg over en fantastisk mongolsk sauejakke i en liten vintagebutikk på Nørrebro i København. Jakken hadde en unik historie. Den hadde reist til Grønland med en dansk lærerinne – fordi hennes rike søster ikke ville at hun skulle fryse. Men hun synes jakken var så stygg at hun aldri brukte den. Derfor var den nesten som ny da jeg oppdaget den. Det er per dags dato det dyreste plagget jeg har kjøpt, men jeg elsker det!

– Det andre er en rosa «pillbox»-hatt kjøpt på en vintagebutikk i Milano. Da jeg skulle fly hjem igjen ble jeg tatt for å være en flyvertinne som taxet, og fikk legge håndbagasjen min i et spesielt rom i front.

– Hva står øverst på ønskelisten akkurat nå?

– En hvit boblejakke har lenge vært på ønskelisten min. Jeg vil overleve vinteren i Bergen med stil. I tillegg fantaserer jeg om en grønn veske, og venter stadig på at Coach sin «Pillow tabby» i grønn skal komme inn på lager. Jeg holder også et godt øye med penskoene til franske Carel, som lager sko slik de gjorde på 60-tallet.

– Hvem eller hva inspirerer deg?

– 50-tallets skjønnhet og 60-tallets lek med proporsjoner! Sport er viktig for meg, og jeg vender stadig tilbake til tennis og turn på 70-tallet. Arkitekter som Eero Saarinen, Oscar Niemeyer og andre modernister gir mye inspirasjon med linjer og former.

– Jeg studerer ofte eldre menneskers stil på gaten, fordi den ikke er så preget av dagens trender. Det er ingenting jeg liker mer enn å sniktitte på pene eldre damer i operaen eller på teater. Gammel eller ung – de som leker med klær og proporsjoner og tør å være seg selv inspirerer meg!

– Hvilke bærekraftige valg tar du?

– Jeg tenker veldig nøye over kjøpene mine, og kjenner godt etter de få gangene jeg handler på impuls. I årenes løp har det blitt en del vintagekjøp via Etsy, og da passer jeg på å ha alle målene mine lett tilgjengelig slik at det ikke blir bomkjøp. Jeg kjøper i hovedsak fra Europa for å minimere forurensing fra transport.

– Klærne jeg har reparerer jeg når det trengs, og tar godt vare på dem. Stoffkvalitet og kvalitetskonstruksjon er viktig for meg. Jeg får frysninger når jeg ser på klær hvor trådene henger løse over alt og knappene så vidt er sydd på.

– Hvilke trender har du troen på nå?

– 80-tallet tror jeg fortsetter videre med store skuldre og dobbeltspente blazere. Jeg synes også at Y2K-elementer som korte, pusete kardigans og 70-tallets heklede plagg er morsomme trender for 2022. Selv er jeg mest «hyped» på quiltede plagg, og gleder meg til å se mer av dem.

– Hva er din motesvakhet, som du alltid er på jakt etter?

– Den perfekte 80-tallsgallakjolen som er dekket av paljetter, sløyfer og tyll!

– Hva ser vi deg aldri i, og hvorfor?

– Svart! Jeg føler hele personligheten min forsvinner i den fargen.

B-MENNESKE: Bergstrøm er nødt til å planlegge antrekkene kvelden i forveien for å være ordentlig kreativ.
B-MENNESKE: Bergstrøm er nødt til å planlegge antrekkene kvelden i forveien for å være ordentlig kreativ. Privat

– Hvordan får du mest mulig ut av garderoben din uten å kjøpe noe nytt?

– Sesongsirkulasjon og planlegging av antrekk på kvelden! Da kan du gjenoppdage klærne dine hver sesong, og sette dem sammen på nye måter. Jeg er hundre prosent mer kreativ på outfit-fronten om kvelden, om morgenen er jeg en zombie. Derfor sikrer dette at du får god variasjon og sirkulasjon i garderoben din.

A post shared by Color Vision (@useyourcolorvision)

– Hva betyr mote for deg?

– Det er viktig både som designer og på et personlig plan. Jeg liker å fortelle hvem jeg er med klær, og for meg er det magisk hva den riktige fargen eller plagget gjør for en person.

– Ditt aller beste motetips?

– Vær deg selv og velg plagg med magefølelsen, ikke basert på trender eller hva alle andre sier. For meg er klær en måte å være tro mot seg selv og sin egen personlighet. Bygg opp en garderobe av plagg du elsker og sparer til, da får de også større verdi.

Finn mer innhold om:

Hvordan var din opplevelse i dag?