Flerkulturell nedtur

hannekh
Publisert:

Motebransjens flerkulturelle ambisjoner har lidd flere nederlag i høst.

Mens italienske Vogues Black Issue i fjor sommer ble revet ut av bladhyllene til vill jubel fra afroamerikanske kvinner med flere, og stadig flere fargede modeller begynte å dukke opp i reklamekampanjer, moteserier og på catwalker, har franske Vogue gått motsatt vei, og tatt flere skritt i feil retning.

Det mener i alle fall en rekke sinte bloggere og lesere verden rundt.

I oktoberutgaven av franske Vogue har sjefredaktør Carine Roitfeld malt sin favorittmodell, nederlandske Lara Stone sort. Det har opprørt og provosert mange. Den amerikanske nyhetskanalen CNN har til og med laget to nyhetssaker på moteserien fotografert av amerikanske Steven Klein, som folk opplever som taktløst, gammeldags, rasistisk og meningsløs. Flere kritikere sier de sliter med å skjønne budskapet, og spør seg hvorfor man heller ikke har brukt en farget toppmodell. Særlig tatt i betraktning at oktobernummeret skulle være en hyllest til toppmodellene. I stedet er altså den eneste fargede toppmodellen i bladet en hvit jente sminket mørk.

Carine Roitfeld selv har ikke kommentert reaksjonene.

Måneden før kom fashionbladet Numero med en oppsiktsvekkene moteserie i sin septemberutgave: Greg Kadel har fotografert modellene Jourdan Dunn and Melodie Dagault i en moteserie med seksuelle undertoner, SM-referanser og assosiasjoner til hvit-hersker-sort slave-stereotypier. En serie som overraskende nok ikke har satt i gang samme debatt. Ennå.

Parallelt med disse moteseriene, har det i høst igjen vært påfallende få fargede og etniske modeller på catwalken under moteukene, og enda færre i bladene.

Men noen ønsker fortsatt å løfte frem det etniske. Vi har tidligere i høst skrevet om hvordan moten, med stadig flere designerhus som Gucci, Bottega Veneta, Balenciaga ser østover til nye kjøpesterke markeder. I Kina, Midt-Østen, Pakistan og India.

I høst- og vinternummeret sitt, har det norske motebladet Vixen valgt å hylle det flerkulturelle med en pakistansk toppmodell på coveret. Vixen har dessuten intervjuet tre av Pakistan største modeller, som har supermodellstatus hjemme, og skriver om den positive fremgangen i pakistansk motebransje. – Vi er stolte av å kunne være det første norske motemagasinet med en pakistansk supermodell på coveret. De tre modellene vi har møtt er ikke bare vakre kvinner, de er også sterke, tøffe og rebelske Vixens som har jobbet hardt for å komme dit de er i dag. Det er inspirerende for oss å kunne bringe deres historier videre, sier Marianne Jemtegård, forlagsredaktør i Chili Publications.

Hanne

hanneh@vg.no
Publisert:

Finn mer innhold om: