MinStil: Ingvild Kalsnes

Privat

– Jeg har som regel alltid på meg noe hjemmesydd eller brukt, og setter ekstra pris på plagg med en historie, sier Ingvild Kalsnes (29).

I spalten MinStil snakker MinMote med velkledde og inspirerende folk om klær og stil. Vi har allerede tatt en prat med blant andre Annika Sofie, Alphons AmuriPernille Rosenkilde og Ingrid Vik Lysne.

Ingvild Hansson Kalsnes (29) fra Oslo ble nylig utdannet designer. Hun har hele livet elsket klær. Nå har hun fått lidenskap for muligheten til å skape dem selv.

– Jeg har vært lidenskapelig opptatt av klær og mote siden jeg var liten, og gikk med min grandtantes vintage-plagg allerede på barneskolen – tross rare blikk. All den ekstra tiden i 2020 gjorde at jeg endelig satte meg ned ved symaskinen og lærte meg å sy drømmeplaggene mine selv, og det har endt opp med å bli min store lidenskap!

– Hva er «typisk Ingvild»?

– Det er veldig variert. Jeg kan den ene dagen kle meg klassisk og preppy, og den andre dagen mer avslappet og bohemsk. Jeg elsker farger, kule snitt, glitter, overraskende detaljer, flagrende plagg, og trosser gjerne alle regler om mønster- og fargesammensetninger. Jeg har som regel alltid på meg noe hjemmesydd eller brukt, og setter ekstra pris på plagg med en historie. 

Privat

– Hvordan bruker du klær og stil til å formidle personlighet og interesser?

– Det å kle på seg er for meg en intuitiv prosess og jeg kler meg etter humør og tanker om hva dagen vil bringe. Antrekkene mine gjenspeiler vel hvordan jeg har det og hva jeg er opptatt av om dagen. Jeg er glad i å inkorporere små elementer som har det lille ekstra, som subtilt avslører noe om meg selv, og som peker på at jeg er opptatt av estetikk. Jeg opplever at det ligger mye kraft og påvirkningsmuligheter i klær, og liker for eksempel å kle meg fint for å gjøre stas på situasjonen.

Privat

– Hvilke nøkkelplagg har du i din garderobe?

– Noen gode 501-jeans, oversized hvite T-skjorter, vintage silkeskjorter, en klassisk kåpe i ull og kasjmir og min grandtantes øredobber og silkeskjerf.

Privat

– Du er glad i å sy, hvor mye av garderoben din består av plagg du har laget selv, og hvorfor liker du å sy?

– Jeg begynner å få en ganske stor andel med egensydde plagg, og går ofte med noe jeg har sydd eller redesignet selv. Jeg elsker å ha mulighet til å skape drømmeplaggene mine – selv på studentbudsjett – og synes selve prosessen av å sy de er som meditasjon.

– Følelsen når et plagg begynner å ta form er det gøyeste jeg vet! Og så er det selvfølgelig veldig stas å få komplimenter og spørsmål om hvor jeg har kjøpt plaggene jeg har laget selv.

Privat

– Hva er ditt favorittplagg, som du har sydd selv?

– Både lindressen jeg sydde i gave til søsteren min og Penny Lane-kåpen (bildet under journ.anm) jeg redesignet av to jakker fra Tise er jeg veldig fornøyd med. Kåpen er et statement-plagg jeg vil ha for alltid, og jeg hadde måttet gi 10 tusen for en ny, mens jeg betalte 250 koner for min, hehe.

Privat

– Har du noen gode råd til andre som vil starte med å sy selv?

– Kast deg ut i det! Både @Flid.no og @jointhefaebrik selger enkle symønstre og demonstrerer hvordan man syr på Instagram – det er et veldig fint sted å starte. Hva med å sy noen luftige sommerbukser i et dynetrekk du har liggende? Billig, bærekraftig og enkelt. 

– Hva er ditt beste vintage- eller second hand-kjøp?

– Jeg elsker den knallrosa Kim-blusen min fra Stine Goya som jeg kjøpte brukt på Tise – føler den er materialiseringen av meg i bluseform! Ellers samler jeg på vintage paljettplagg fra steder jeg reiser, og har etter hvert en god del glitrende skatter hengende på stativet.

Privat

– Hva står øverst på ønskelisten din nå?

– Jeg saumfarer nettet etter Gannis Texas Slingback-sandaler fra et par år tilbake, og jeg har litt hjertesorg over at jeg ikke kjøpte de den gang. De er den perfekte kombinasjonen av preppy og western. Og så ca. alt fra Hosbjerg.

– Hvordan vil du kle deg i sommer?

– I masse farger, i deilige kvaliteter som silke, lin og bomull, i plagg med frynser, gøye detaljer og mønstre – 70-talls møter cowgirl eller noe?

– Ditt beste skjønnhetstips?

– Sol (pluss solkrem), saltvann, latter, selvironi og selvrespekt. 

– Det beste å lese og se på nå?

– «Blue nights» av Joan Didion, «Call Me by Your Name» – og «The Office» for alltid. 

– Hvem eller hva inspirerer deg?

– Reiser, klassiske bygårder, 70-tallsfilmer, sol som glitrer på havet, Radical Broccoli-jentene, Marsha P. Johnson og storesøsteren min Sara + venninne Julia som står bak det magiske vintageuniverset @sarandjules.

Privat

– Drømmedestinasjon for inspirasjon og shopping?

– Kyoto har alt! Vakker arkitektur, nydelige hager, uendelig med vintagebutikker og små izakayaer. 

– Hva er ditt aller beste stiltips, eller det beste stiltipset du har fått?

– Ikke spør andre om hvorvidt du kan kle deg sånn eller sånn, svaret er alltid JA. Kle deg hvordan du vil, når du vil. Utfordre kjønnsnormene og janteloven. 

– Hva kler du deg aldri i, og hvorfor?

– Du ser meg aldri i en trang kjole eller i stiletthæler. Jeg er avhengig av komfort, og trenger å balansere mellom feminine og maskuline elementer for å føle meg som meg.

Hjemmesydd linsett.
Hjemmesydd linsett.Privat

– Har du noe i garderoben din du vil beholde livet ut, og kanskje gi videre til neste generasjon? Hva og hvorfor?

– Egentlig ganske mye. Mens noen er opptatt av å skape en kapselgarderobe, ser jeg på klesskapet mitt som et slags arkiv over livet. Jeg kommer til å beholde tingene jeg syr selv, en del vintageskatter, klær jeg har arvet av familien og de tingene av god kvalitet som jeg har investert igjennom årene. Og den fantastiske vintage Kimonoen jeg fikk i gave av en snill japansk dame ved Mount Fuji. 

– Hva gjør du for en mer bærekraftig garderobe?

– Jeg syr mye av gjenbrukstekstiler, og vintageshopping er det gøyeste jeg vet. Hvis jeg ønsker meg noe nytt sjekker jeg Finn, Tise og Depop først for å se om jeg kan kjøpe det second hand. Jeg gleder meg til å begynne å jobbe og ha råd til å investere i plagg av høyere kvalitet som er produsert etisk og bærekraftig.

– Hvordan får du mest mulig ut av garderoben din uten å kjøpe noe nytt?

– Jeg liker å leke med usannsynlige kombinasjoner av plagg eller bruke plagg på en annen måte enn det er tiltenkt. Ellers redesigner jeg klær jeg blir lei av eller som begynner å bli slitt. Jeg er i en periode hvor jeg elsker frynser, og syr disse på div. plagg. Ellers synes jeg det er veldig gøy å farge klær med tekstilfarge (eller grønnsakskall).

– Hvilke trender har du troen på nå? 

– Det siste året har brakt med seg en DIY-boom, og jeg har troen på at flere kommer til å oppdage verdien av å lage klær selv. Ellers tror jeg flere og flere får øynene opp for brukthandel, og verdsetter færre plagg av kvalitet heller enn hauger med fast fashion.

Åsa H. Aaberge
Journalist @asa.aaberge

Finn mer innhold om:

Hvordan var din opplevelse i dag?