Norske designere på Fashion Week: – En drøm som går i oppfyllelse

NEW YORK-DEBUT: Pernille Fristad var en av fire norske jenter som fikk vise sin kolleksjon under Fashion Gallery New York Fashion Week. Her går en av hennes modeller på catwalken.

NEW YORK (MinMote) Fire unge, norske designere fikk motedrømmen oppfylt da de viste sine kolleksjoner i New York.

Elise Alexandra Gulbrandsen
Publisert:

Den unge designeren Pernille Fristad (23) var en av fire nordmenn som var invitert til å holde motevisning under New York Fashion Week på Fashion Gallery. Fristad viste klærne sine i kategorien for «emerging designers», altså designere som er på vei opp og frem.

MinMote møtte Fristad etter at visningsdebuten var et faktum.

– Nå føles det veldig overveldene, sier hun til MinMote og legger til:

– Jeg må innrømme at jeg fikk en tåre i øynene da jeg så modellene gå ned catwalken.

Bak scenen fulgte Fristad med på nystylede modeller som spradet ned catwalken i hennes design. For Fristad er det ingen tvil om at dette er en drøm som nå har gått i oppfyllelse.

– Dette er veldig stort for meg, sier en strålende fornøyd Fristad til MinMote i New York.

untitled link

Fristad, som er utdannet klesdesigner fra moteskolen Esmod, fikk forespørselen om å holde motevisningen via Instagram.

– Jeg visste ikke helt hva jeg skulle tro med en gang, og bare løp rundt i rommet, forteller hun.
NYFW: Victoria Beckham får massiv kritikk etter moteshow

23-åringen var ikke sen med å signere kontrakten, og siden har hun jobbet iherdig med kolleksjonen som har fått navnet «Pink Cloud». Kolleksjonen er inspirert av en kvinne som bor på skyene, hennes eget univers og hvordan hun ser verden fra skyene, ifølge designeren.

– Jeg har jobbet med dette det siste halve året. Det har vært mye jobb med å få alt klart til visningen, forteller hun og legger til at hun har med seg flere familiemedlemmer for å få logistikken til å gå opp.

Planen fremover er å jobbe videre med ulike syoppdrag og å utvikle merket Kepaza by Pernille Fristad videre.

Etter at Fristad var ferdig på designutdannelsen ved Esmod i Oslo i 2014 har hun blant annet bodd i Los Angeles for å ha et internship hos designeren Jeremy Scott og hatt et internship hos den norske kjendisfavoritten By TiMo.

MOTE

Shop rett fra catwalken

– Følelsen var enorm

Marte Treider, som også ble uteksaminert fra Esmod i 2014, fikk også vist frem sitt design under fanen «emerging designers». Hun ble i likhet med Fristad headhuntet via Instagram. Treiders kolleksjon var inspirert av geometriske former og optiske illusjoner.

– Det er en drøm som gikk i oppfyllelse da jeg fikk tilbud om å vise min kolleksjon i New York, sier Treider som håper at visningen har gjort at hun får henvendelser fra de som så visningen.

A post shared by Marte Treider (@martetreider)

Hun forteller at hun som ung og uerfaren i yrket fikk god støtte fra teamet rundt FGNYFW, og at hun er stolt av hvordan visningen ble.

– Følelsen da modellene gikk ut var helt enorm. Adrenalinet var på topp og nervene var i høyspenn! Når jeg selv skulle ut, trodde jeg at jeg skulle dø, jeg gikk halvveis, snudde og løp inn igjen. Rampelyset var skummelt, sier Treider.

SISTE FINISH: Her er noen av Tanja Hoffs modeller før de gikk ut på catwalken. Foto: Privat

– Fantastisk gøy

Tanja Hoff (23), som også tidligere har holdt visning på Fashion Gallery under NYFW, åpnet visningen for «Collective designers». Hennes visning var inspirert av det mer dystre, nemlig kvinner som kunne mer enn andre, eller trodde på noe overnaturlig og ble dømt til døden som hekser. I kolleksjonen mikset hun uventede materialer, noe som slo godt an hos de fremmøtte.

– Det er verst rett før første looken inntrer catwalken, men når modellen setter fotenpå catwalken og du ser henne på skjermen backstage, da er det helt fantastisk! Det er ingen følelse i verden som er bedre enn den du får da, sier Hoff til MinMote og legger til:
– Det blir en litt som en «ut av kroppen opplevelse» for meg, for det skjer så mye og er så veldig mange inntrykk på en gang. Men det er fantastisk gøy!

NYSKAPENDE MATERIALER: Her sprader en av modellene på catwalken i design av norske Tanja Hoff.

Invitert igjen

Mahshid Alavi viste sin kolleksjonen under kategorien «Designers’ premier». Mashid hadde også sin debutvisning i New York. Kolleksjonen hennes besto av plagg i enkle snitt som kunne kombineres på utallige måter. I september lanserer hun sitt eget merke, og hun forteller at hun har fått mange positive tilbakemeldinger etter visningen.

– NYFW var jo mer det jeg drømte om, sier designeren og legger til at hun er invitert til å delta på visningen også neste sesong.

Publisert:
Elise Alexandra Gulbrandsen
Elise Alexandra er journalist i VG. Her skriver hun om mote, interiør og skjønnhet. Hun har en forkjærlighet for bruktshopping, og vil inspirere deg til å finne din egen stil.