Fra omsydd luksus til norsk design: Mette-Marits 10 beste antrekk i 2014

2014 ble året hvor nye italienske luksuskjoler måtte vike for gamle favoritter og norsk kjendisdesign for kronprinsesse Mette-Marit (41).

Kavalkade Mette-Marit toppbilde

BLONDEDROM: Denne hvite kjolen er typisk Mette-Marit med de lange ermene og blondene. Foto: NTB Scanpix

Kavalkade Mette-Marit toppbilde

REDESIGN: Husker du denne kjolen? Designerkjolen fra Emilio Pucci fikk en forvandling da Mette-Marit tok den fram igjen i år. Foto: NTB Scanpix

Kavalkade Mette-Marit toppbilde

BUDSJETTKJOLE: Denne gallakjoler er faktisk fra H&M, og ble brukt på kjendisfest i New York. Foto: NTB Scanpix

Kavalkade Mette-Marit toppbilde

NORSK: Pia Tjeltas kjoler slo an blant norske kjendiser, kronprinsessen inkludert. Foto: NTB Scanpix

MinMote har gått gjennom hele året for å plukke ut Mette-Marits flotteste antrekk, og én ting er sikkert: Nye couture-kjoler fra Valentino og Pucci har for det meste glimret med sitt fravær, mens fokus i stedet har vært på redesign og en helt ny favoritt: Pia Tjeltas kjoler.

De siste årene har debatten rundt kronprinsessens gardrobe blusset opp flere ganger - særlig under Nobel-utdelingen i 2011, og da MinMote presenterte fjorårets splitter nye kjole-firkløver fra Giambattista Valli, Valentino, Pucci og et utkjent merke.

Samtidig har gjenbruk åpenbart blitt stadig viktigere for Mette-Marit; i år har hun dessuten reist rundt med Jenny Skavlan i forbindelse med Fretex' gjenbruksarrangement.

MinMote har vært i kontakt med Slottets kommunikasjonssjef Marianne Hagen, som ikke ønsker å kommentere saken.

- Fortjener ros

TV2s kongehusekspert og kongeblogger Kjell Arne Totland er glad for å se at kronprinsessen ikke bare har vist fram splitter nye kreasjoner i år.

- Mette-Marit har tidligere år høstet kritikk for sitt storforbruk av rådyr italiensk luksusmote. Hun fortjener derfor ros for at hun i 2014 i langt større grad har satset på gjenbruk og omsøm - i tillegg til å profilere norske designere, sier Totland og fortsetter:

- Jeg har alltid likt kronprinsessen best når hun kler seg stilrent og tidløst - à la Grace Kelly og Jackie Kennedy. Det marineblå antrekket hun bar ved mottakelsen av Estlands president er er et ypperlig eksempel. Jeg syntes også hun var et flott syn ved gallamiddagen for storting og regjering, i den utsøkte aftenkjolen hun fikk sydd til fjorårets tronskifte i Nederland. Nå venter jeg bare på et gjensyn med den perlebroderte hvite kjolen fra gallamiddagen i København.

Ny kjolefavoritt

Kavalkade Mette-Marit 1

HØYHALSET: Kronrinsessen går ofte med langermede og tildekkede kjoler, men blondene går denne kjolen likevel sexy. Foto: NTB Scanpix

Kavalkade Mette-Marit 1

BLONDEDRØM: Mette-Marits kjole hadde flere lag med volanger og slepte akkurat passe ned i gulvet. Foto: NTB Scanpix

Kjendis-Norge var i fyr og flamme da skuespiller Pia Tjelta lanserte sin første kjolekolleksjon i samarbeid med merket by TiMo tidligere i år. Blant dem som la sin elsk på de feminine (og svindyre!) kjolene var vår egen kronprinsesse, og på gallamiddagen i juni måtte favorittdesignere som Valentino og Pucci vike for en skreddersydd aftenkjole fra Tjeltas kolleksjon. Nå er vi neimen ikke sikre på om Pucci-kjolen fra 2012 lenger er vår favoritt brant kronprinsessens hvite kjoler! Og ja - Mette-Marit sikret seg også den korte varianten av kjolen.

Stjernefest i «billigkjole»

Kavalkade Mette-Marit 5

STRÅLTE: Mette-Marit smilte fra øre til øre på den røde løperen. Foto: NTB Scanpix

Kavalkade Mette-Marit 5

HELSORT: Kjolen er fra H&Ms Conscious Collection og er laget av sort blondestoff. Foto: NTB Scanpix

Kavalkade Mette-Marit 5

IØYNEFALLENDE: Antrekket ble frisket opp av denne røde vesken. Foto: NTB Scanpix

Kavalkade Mette-Marit 5

RØD DETALJ: Kronprinsessen matchet vesken med store, røde øredobber. Foto: NTB Scanpix

I år ble kronprinsesse Mette-Marit hedret for sitt arbeid mot HIV/AIDS på den kjendistunge amfAR-gallaen i New York. På tross av at hun festet side om side med superstjerner som Sarah Jessica Parker og sin gode motevenninne Franca Sozzani lot Mette-Marit de dyreste kjolene bli igjen hjemme, til fordel for en kjole til 1999 kroner fra H&Ms Conscious Collection.

- Mønsteret og snittet på kjolen er typisk Mette-Marit på sitt aller beste, skrøt MinMote-ansvarlig Sonia Huanca Vold.

Valentino-blonder

Kavalkade Mette-Marit 6

SØTE: Vi bare elsker dette bildet av kronrinsparet! Foto: NTB Scanpix

Kavalkade Mette-Marit 6

KONGELIG PYNT: Den lille hatten setter et ekstra royalt preg på antrekket. Foto: NTB Scanpix

Kavalkade Mette-Marit 6

SORTE BLONDER: Denne blondekåpen sitter som t skudd på Mette-Marit og gjør antrekket spennende selv om alt er sort. Foto: NTB Scanpix

Da Estlands president besøkte Oslo i september, fikk vi et gledelig gjensyn med denne råekslusive kåpen fra Valentino. Kronprinsessen valgte sorte strømper og sorte pumps til, samen en liten hatt på toppen av en elegant frisyre. Kåpen - som har en prislapp på 24.000 kroner - er like flott nå, som da hun brukte den i en mer pyntet setting i bryllupet til kronprins Guillaume og hans Stéphanie i Luxembourg.

Oppdatert luksuskjole

Kavalkade Mette-Marit 2

DETALJ: Lyseblått er en farge som går igjen i kronprinsessens garderobe - her i kombinasjon med en hvit kappe. Foto: NTB Scanpix

Kavalkade Mette-Marit 2

NATURLIG: Mette-Marit lot kjolen glitre for seg selv og droppet den tunge sminken. Foto: NTB Scanpix

2014 var året vi fikk gjensyn med flere designerkjoler som hadde fått en ny vri. Et av Mette-Marits flotteste gjenbruksprosjekter var denne Pucci-kjolen som hun først bar med kort cape i bryllupet til prinsesse Madeleine. Under det indiske statsbesøket lot hun samme kjole komme mer til sin rett ved å droppe den korte capen, men «fornyet» til gjengjeld kjolen med et lengre sjal og belte i livet.

Sommerdrøm

Kavalkade Mette-Marit 4

KLEDELIG: Mette-Marit strålte i sin lyseblå Pia Tjelta-kjole. Foto: NTB Scanpix

Kavalkade Mette-Marit 4

FLAKS: At man hadde en råeksklusiv Bottega Venetta-veske som passet perfekt til kjolen da! Foto: NTB Scanpix

Kavalkade Mette-Marit 4

FAVORITTER: Nude pumps passer til alt - også denne kjolen. Foto: NTB Scanpix

Den hvite blondekjolen fra Pia Tjelta var ikke den eneste Mette-Marit skaffet seg fra kolleksjonen. Minst like flott var hun i denne litt mer hverdagslige kjolen som sitter som et skudd. Prikken over i'en er den lilla «knutevesken» fra Bottega Venetta.

Hepburn-vibber

Kavalkade Mette-Marit 7

KLASSISK SKJØNNHET: Dette er Mette-Marit på sitt beste - elegant til fingerspissene. Foto: NTB Scanpix

Kavalkade Mette-Marit 7

STREET STYLE: Dette bildetkunne nesten vært tatt av en elegant fashionista på en av moteukene. Foto: NTB Scanpix

Da Indias president besøkte Oslo tidlig i høst, strålte Mette-Marit i en nydelig, pudderfarget kåpe. Legg merke til den lekre kombinasjonen av tre kvart lange ermer og lange hansker! De store diamantøredobbene gjør at antrekket oser av eksklusivitet, og det hele minner oss litt om ikoniske Audrey Hepburn.

Oppdatert norsk kjole

Kavalkade Mette-Marit 8

NÅ: Slik ser den oppdaterte Nina Skarra-kjolen ut - uten belte og med ny overdel. Foto: NTB Scanpix

Kavalkade Mette-Marit 8

DEN GANG DA: Mette-Marit brukte Nina Skarra-kjolen første gang på dronning Margrethes 70-årsdag i 2010. Foto: NTB Scanpix

Det var ikke bare en Pucci-kjole som fikk gjennomgå en forvandling i år. Under en av årets mange gallaer hadde Mette-Marit nemlig på seg en lyseblå rytsjekjole fra den norske designeren Nina Skarra, som hun bar første gangen i 2010. Skarra hadde imidlertid gitt kjolen en mer voksen «make over», ved å fjerne det knall rosa beltet og legge til ermer og rytsjer på overdelen.

Hollywood-kjolen

Kavalkade Mette-Marit 10

FLOTT: Den lyseblå og hvite kjolen har ikke akkurat tapt seg siden sist. Foto: NTB Scanpix

Kavalkade Mette-Marit 10

SPESIELL: Den hvite Valentino-clutchen er den perfekte prikken over i'en. Foto: NTB Scanpix

Denne kjolen har vi ventet lenge på et gjensyn med! Kronprinsessen bar den først under festlighetene i Nederland da kong Willem-Alexander og dronning Maxima tok over tronen. Kjolen er fra Valentinos høst 2013-kolleksjon, og Mette-Marit gjenbrukte også den karakteristiske vesken med nagler fra samme merke.

Den «nye» skjerfknuten

Kavalkade Mette-Marit 9

HVITT PÅ HVITT: Kremfargede antrekk er utvilsomt blant Mette-Marits sikreste kleskort. Foto: NTB Scanpix

Kavalkade Mette-Marit 9

GLITTER OG GLAM: Legg merke til de store paljettene som henger i frynsene! Foto: NTB Scanpix

Yes yes yes! Dette skjerfet seiler opp som et av de kuleste tilbehørene i kronprinsessens garderobe (og hakket mer kledelig enn Jil Sander-luen kanskje?) Skjerfet så vi første gang under et offisielt besøk i Moss, og da brukt sammen med en rutete kåpe og kjole i samme duse farge. Endelig en ny «Mette-Marit-skjerfknute»!

Blomsterdrøm

Kavalkade Mette-Marit 11

NY KJOLE: Mette-Marits nye Nobel-kjole har mange av hennes favoritt-trekk ved seg; lenge ermer, volanger og ingen utringning. Foto: NTB Scanpix

Kavalkade Mette-Marit 11

FREKKE SKO: Under kjolen tittet et par Valentino-sko fram. Foto: NTB Scanpix

Kavalkade Mette-Marit 11

NY FRISYRE: Kronprinsessen hadde håret satt opp på en måte vi ikke har sett på henne før. Foto: NTB Scanpix

Under Nobel-festlighetene dukket Mette-Marit først opp i gjenbruk fra topp til tå, før hun viste fram en splitter ny kjole på kvelden. Kjolen hadde ikke bare blomstermønster, men også glitrende tråder som ikke kommer så godt fram på bildet, og det er ikke kjent hvor den kommer fra. Stylist Line Langmo hyllet kronprinsessens kjolevalg, og mente at «hun stråler ekstra for tiden». Og for den som er glad i detaljer: Da Mette-Marit gikk opp trappen på Grand Hotell, kunne men såvidt skimte et par råsexy «rockstud»-sko fra Valentino!

Hvordan var din opplevelse i dag?