Slik fikk hun jobb i motebransjen: Annabel bestemmer ditt neste luksuskjøp

DAGENS OUTFIT: Annabel opplever ikke at jobben hun har som innkjøper for luksusvarehuset Høyer Eger, skaper klespress. Men hun er glad i å vise sin lidenskap for mote gjennom bloggen og instagram-profilen. Foto: Privat

Annabel Rosendahl (24) jobbet deltid «på gulvet» på luksusbutikken Høyer Eger samtidig som hun studerte økonomi og ledelse. Fire år etter er hun innkjøpssjef for hele den råekslusive dameavdelingen.

Thea Roll Rakeng
Publisert:

En del av jobben til Annabel er å reise til motemekkaer som Milano og Paris og kjøper inn luksusvarer fra merker som Kenzo, Isabel Marant og Alexander Wang til butikken hun jobber i.

Med andre ord: Når du velger hvilken designerkjole du skal investere i, er det Annabel som har plukket ut alternativene.

Ved siden av innkjøpsjobben, er Annabel svært synlig i sosiale medier. Hun driver både motebloggen Annabelrosendahl.com og en stilren Instagram-profil med tusenvis av følgere. Annabel understreker imidlertid at jobben er langt fra så glamorøs som den høres ut som.

- På mange måter er jobben glamorøs; moteuker, pressearrangementer og innkjøp i Paris og Milano utgjør store deler av min hverdag. Samtidig må det sies at det er veldig hektiske og lange dager både på innkjøp og på kontoret, sier Annabel, som hovedsaklig bruker tid på kontoret og pressearrangementer når hun ikke er på reise.

Nøkkelen til suksess oppsummerer hun slik: hard arbeid, nettverking og sosiale medier.

Annabel er nummer to i MinMotes sommerserie, hvor vi møter seks kvinner som gjør karriere i motebransjen.

LUKSUS: Annabel jobber til daglig med de mest populære merkene på markedet. Denne toppen er fra Isabel Marants vår - og sommerkolleksjon. Foto: Privat

- Hva er ditt råd til de som vil jobbe i samme bransje som deg?

- Mitt beste råd er å finne ut konkret hva du vil jobbe med. Knytt kontakter og oppsøk stedet du vil jobbe - lever søknaden personlig og spør om å få snakke med sjefen. Følg opp med en telefonsamtale i etterkant. På den måten viser du engasjement og blir kanskje lagt merke til. Når du forhåpentligvis har kapret jobben som gir deg foten inn i bransjen, gjelder det å vise engasjement samtidig at du evner å gi gass.

- Hvor viktig er utdannelse?

- Jeg opplever at utdannelse blir mer og mer viktig innenfor motebransjen. Ikke tenk smalt når du velger retning, tenk heller på at du vil sitte igjen med mange muligheter når du er ferdig å studere. Selv tok jeg en tilsynelatende generell bachelorgrad i økonomi og ledelse. Dette gjelder innenfor innkjøp og butikkdrift. Skal man jobbe i et magasin bør man ta journalistikk og ønsker man å bli designer bør man ta en utdannelse innen design.

- Hvordan bygger du nettverk?

- Jeg stiller opp på arrangementene jeg får tid til. Siden jeg blogger blir jeg ofte invitert på forskjellige pressearrangementer hvor jeg møter andre bloggere og folk i bransjen det er viktig å ha et godt forhold til. Når jeg er på jobbreiser avtaler jeg middager og lignende med leverandører for å pleie relasjonen.

- Du har en blogg og en Instagram-profil som du oppdaterer jevnlig med antrekksbilder. Hvor viktig er sosiale medier for deg?

- Det er en stor fordel å ha både en moteblogg og en Instagram-profil som gjenspeiler min lidenskapen min for mote og trender. Bloggen min er en ren moteblogg, hvor jeg dropper å dele personlige tanker og opplevelser.

PÅ FARTEN: Det blir mye reising i jobben som innkjøper. Paris er favorittstedet til Annabel, da hun ofte lar seg inspirere av de franske damenes avslappede klesstil. Foto: Privat

- Hva er det folk ikke vet om jobben din?

Ved siden av det å være eksepsjonelt opptatt mote og trender, kreves det en god forståelse for økonomi. Mye tid går med i Excel for å si det sånn! Budsjettering, innkjøp, salgsstatistikk går i en evig sirkel for å sikre at resultatene blir bra for butikkene. Jeg antar at jeg er på forskjellige showrooms 40 % av tiden, og resten tilbringer jeg på kontoret.

- Blir du noen ganger lei?

Min umiddelbare reaksjon på det spørsmålet er nei! Det skal sies at jeg nå har vært 3 uker i Milano og Paris – delen av jobben jeg liker aller best og derfor blir det vanskelig å svare noe annet.

- Hvordan velger du ut klærne som er i butikk?

Ved siden av å følge med på hva som er hot (og hva som forhåpentligvis blir hot), er gjennomgang av salgsstatistikk for forrige sesong viktig som beslutningsgrunnlag. Fire ganger hvert år reiser jeg rundt for å kjøpe inn kolleksjoner fra store motehus. På showroomet går selgeren gjennom den nye kolleksjonen og jeg legger inn ordre ut i fra avtalte budsjetter.

NETTVERKSBYGGING: Sosiale arrangementer, gjerne i regi av pressen, er viktig for Annabel. I tillegg til jobben på Høyer, driver hun en suksessrik moteblogg. I følge Annabel er nettverksbygging veldig viktig i motebransjen. Foto: Privat

- Er det et press fra jobben om å se bra ut?

- Nei, det opplever jeg ikke. Jeg er veldig opptatt av mote og trender og det preger selvfølgelig hva jeg har på meg hver dag – jeg liker å gå med klær jeg digger.

- Hvor mye shopper du selv?

- Jeg må innrømme at det blir jo en del shopping. Jeg klarer ikke alltid å holde meg unna når jeg kjøper inn nye kolleksjoner og spesielle plagg. Til gjengjeld er jeg flink til å selge unna, eller gi bort plagg jeg ikke bruker.

Hva kan man forvente å tjene i en slik stilling?

Som innkjøper blir man målt på hvor godt varene som ble kjøpt inn solgte. Sammen med utdannelse, erfaring og ståpåvilje danner dette grunnlaget for lønn, men som i de fleste yrker må man jobbe seg oppover.

DRØMMEJOBBEN: Annabel mener absolutt at hun har kapret drømmejobben i motebransjen. Foto: Privat

Annabel Rosendahl

Alder: 24

Utdannelse: Bachelor i økonomi og ledelse fra Handelshøyskolen BI

Jobb: Sjefsinnkjøper på Høyer Eger Womenswear. Har tidligere jobbet som butikkmedarbeider i klesbutikk, og avdelingsleder og innkjøper for Høyer Trend.

Publisert:

Finn mer innhold om: