Luksusdesigner Rosita Missoni (82) til MinMote: - Jobben holder meg i live
Rosita Missoni (82) er kvinnen bak et av verdens mest ettertraktede luksusmerker, og 60 år etter det store gjennombruddet har hun ingen planer om å pensjonere seg.
Det italienske motehuset Missoni ble grunnlagt i 1953 av ekteparet Ottavio og Rosita Missoni. Det store gjennombruddet på verdensbasis kom på slutten av 60-tallet, da en redaktør for amerikanske Vogue så de ikoniske mønstrene og insisterte på at Rosita og ektemannen måtte reise til statene og vise frem klærne sine.
I dag, over 60 år etter at «sikk-sakk»-mønsteret og de utradisjonelle printkombinasjonene skapte ekstase i motebransjen, er Missoni fortsatt et av verdens mest kjente og relevante motehus.
- Det å bli ikonisk, å ha laget noe som er gjenkjennelig og som alltid vil eksistere- det er det største jeg har oppnådd, sier Rosita Missoni til MinMote.
Interiørsjef
Rossita var sjefen for det italienske luksusmerket i 44 år, før hun og ektemannen Ottavio ga stafettpinnen videre til datteren Angela i 1997. Etter noen måneder som pensjonst, forstod Rosita, som da var 65 år gammel, at tilværelsen ikke var noe for henne. Siden den gang har hun vært sjef for Missoni Home, motehusets interiørmerke, som gjør stor suksess over hele verden.
- Jeg savnet alle deadlines og følelsen av å være oppslukt av noe. Det er livet, og det gjør at du kommer deg opp av sengen og prøver å komme i havn med oppgavene dine.
Rosita mente Home-kolleksjonen, som hennes bror var sjef for, ble styrt av et kommersielt øye og manglet lidenskap. Broren ble glad for hennes involvering.
- Det ga meg nytt liv å jobbe med det. Nå reiser jeg rundt, og hjemmet er min greie, det har det alltid vært. For meg er det ikke jobbing, det er bare glede. Jeg har en stor lidenskap for dette og det er en fantastisk jobb. Den holder meg i live og holder meg ung til sinns, sier hun.
Oppfordrer unge til å reise
Motehuset er fortsatt en familiebedrift, og Rositas barn og barnebarn sitter i fremtredende nøkkelposisjoner, blant annet barnebarnet Margherita som av mange regnes som et stilikon og arvingen til Missoni-imperiet.
- Hvis du skulle gitt råd til deg selv da du var i 20-årene, hva ville du sagt?
- Jeg mener det er viktig for unge mennesker å reise, å åpne øynene, men også å lese. Det hjelper mye. Hvis du ikke har mulighet til å reise, kan du fortsatt reise gjennom bøker, sier Rosita.
Selv har hun funnet mye inspirasjon fra bøker. På 70-tallet begravet hun seg i bøker om Afghanistan på et bibliotek i New York, noe som resulterte i en mønstermiks av blomsterprint og striper som en fortsatt ser i motehusets kolleksjoner.
- Det var øyeblikket da vi ble «fashion masters», sier Rosita.
Mistet sønnen og ektemannen
I fjor ble ble Missoni-familien rammet av flere, tragiske dødsfall som skapte overskrifter verden over.
- Jeg hadde et veldig dårlig år i fjor da jeg mistet sønnen min og min mann.
Et småfly med Rositas sønn, Vittorio Missoni, forsvant fra radaren over kysten til Venezuela januar i fjor. Vittorios kone var også ombord i flyet. Selv hadde Vittorio en sjefstilling i motehuset. Ti måneder etter flyforsvinningen ble kroppen til Vittorio og kona funnet på dypt vann utenfor kysten av Venezuela.
- Min sønn hadde tre sønner. Det viktigste for oss var at de skulle forstå at de hadde mistet faren sin, men at de hadde en nær gruppe mennesker som har elsket dem siden de ble født. De kan ringe meg på formiddagen og spørre om de kan komme på lunch, og da er det selvfølgelig spaghetti de vil ha.
Bare noen måneder etter forsvinningen døde ektemannen Ottavio. Det var under de første olympiske lekene i London etter 2. verdenskrig at hun så ham for første gang. Ottavio var utøver for Italia i friidrett, hun var en ung jente som studerte fransk og engelsk. Det var kjærlighet ved første blikk. Sammen grunnla de og bygget opp luksusmerket.
- Han var klar i hodet da han dro, men kroppen var ikke bra. Han ble 92 år gammel, og mer kan man ikke be om. Jeg liker ikke å bli kalt for enke. Han er fortsatt med meg. Vi har delt så mye i livet - vi elsket sport som tennis, fotball og baskeball, og delte så mange ting, sånn som familie.
Sterke familiebånd
Båndene i den italienske familien er svært sterke, forklarer Rosita, og de fleste bor i nærheten av hennes hjem.
- Hvordan er det å jobbe så tett sammen når dere er i familie?
- Hemmeligheten er at huset alltid er åpent, til og med når jeg ikke er der. Mine barnebarn drar dit og spiser lunch og er sammen. Familien kommer først, og det er fint å se at de yngre generasjonene ser på det som et privilegium og ikke som en plikt å si hei til bestemor, sier 82-åringen.
Mens den italienske familien har gjort det til sitt levebrød å kombinere ulike strikkemønstere, print og farger, er den skandinaviske stilen langt mer minimalistisk og ensfarget. Rosita råder nordmenn til å prøve seg frem i hjemmet for å utforske mulighetene i farge og mønster.
- Det er viktig å gjøre litt og litt. Når man plukker en blomsterbukett, skjer det spontant. Å prøve seg frem i hjemmet kan være et godt utgangspunkt. Farge bringer liv og det gjør deg glad. Det er en god ting.