Dropper fargede modeller på catwalken

Kun 16 prosent av de flere tusen modellene som gikk på catwalken under New York Fashion Week var fargede.

Mari Glans
Publisert:

Det er nettstedet Jezebel.com som har regnet ut andelen fargede modeller på catwalken i New York denne måneden. Det har lenge vært fokus på diskriminering av både størrelse og alder på modellene som jobber under moteukene verden over, men nettstedet Jezebel.com har nå satt fokus på at hele 84 prosent av modellene som ble brukt under New York Fashion Week var hvite.

I følge nettstedet var hele 3433 av modellene som gikk på moteuken i New York hvite, mens kun 264 av modellene var asiatiske. 323 av modellene hadde afrikansk eller afro-amerikansk opphav, mens kun 61 latinske modeller ble booket til visninger. Tre designere brukte kun hvite modeller under visningen sin, mens 19 designere kun hadde én farget modell på catwalken.

Dette er en tilbakegang fra fjoråret, men likvel en positiv økning fra 2007, da hver tredje visning under moteuken kun brukte hvite modeller, ifølge Jezebel.com

Mer diskriminering i motebransjen. - Ingen vil se tykke modeller

Absurd tankegang

Marianne Jemtegård er redaktør i magasinet Vixen, og har flere ganger valgt å ha fargede modeller på coveret av magasinet. Hun mener at det er absurd tanke at fargede modeller skal selge mindre enn hvite modeller.

- Vi i Vixen er alltid på utkikk etter spennende ansikter og sterke modeller, uavhengig av farge på hår, øyne eller hud. Av de fire utgavene våre så langt, har jeg blitt overrasket over at to av dem har ført til hevelser av bryn på grunn av vårt valg av covermodell, sier Jemtegård, og viser til høstutgaven med en pakistansk modell på forsiden, og den siste utgaven av magasinet som prydes av supermodellen Omahyra Mota fra Den Dominikanske Republikk.

- At disse modellene, som begge er ekstremt vakre og sterke kvinner, skulle «selge» mindre enn en blond og blåøyd modell, virker absurd for meg. Jeg har ofte blitt møtt med problemstillingen at norske kvinner ikke kan kjenne seg igjen i en mørk modell, siden flertallet av befolkningen ikke ser slik ut. Men flertallet av befolkningen er da heller ikke to meter høye og sylslanke, uten at de fleste moteredaktører ser det som et problem, sier Jemtegård til minMote.

Tilgang spiller viktig rolle

Eivor Øvrebø er daglig leder ved Team Modeller, og mener det er typisk for høst/vinterkolleksjonene at det er færre fargede modeller å se på catwalken.

- Når sommerkolleksjonene vises, ser vi som oftest flere fargede modeller, det gjelder både på dame- og herresiden, sier Øvrebø til minMote. Hun peker også på at det er mange nye, unge modeller på markedet som får showene, og at tilgangen på fargede modeller spiller en viktig rolle.

- Her hjemme er det svært få bra fargede modeller å velge i. For dem som er bra nok har det aldri vært noe problem å bli booket til shows i Oslo - da er det verre når det gjelder foto, sier Øvrebø.

- En bjørnetjeneste

Bare syv ganger av de totalt 212 motevisningene under New York Fashion Week var det en farget modell som åpnet eller avsluttet visningene. Naomi Campbell uttalte i fjor at hun fryktet for at mørke modeller ville få færre jobbtilbud som følge av den økonomiske nedgangstiden som har preget motebransjen. Vixen-redaktør Marianne Jemtegård tror det vi ser fra moteuken i New York kan være et eksempel på dette.

- I krisetider er det en kjent sak at store merker og firmaer gjør mer konservative og trygge valg, og da kan det hende at det å booke modeller med et større etnisk spenn føles ekstra skummelt for motehusene. Men hvis dette er tilfellet, mener jeg at designerne gjør seg selv en bjørnetjeneste, sier Jemtegård, og viser til moteuken i London, hvor det stadig dukker opp flere vakre modeller på catwalken.

- Under London Fashion Week s/s 2010 viet hipstermerket PPQ hele sin kolleksjon til mørke modeller, rett og slett fordi det var så ekstremt mange flotte å velge mellom. At merket også leverte en av sesongens mest spennende, unge kolleksjoner sier vel sitt, avslutter redaktøren.

Relevante artikler videre:

Modeller har en best før dato.Det mener supermodell Heidi Klum

Gina Tricot bytter modell.Norske Pernille er gravid

Styelein satser på svart og grått til neste høst. Se kolleksjonen her!

Publisert: