Norske designere holder sykurs og selger klærne selv

Onsdag  flytter ni norske designere sammen i Designerkollektivet på Aker Brygge, hvor de skal holde sykurs og selge klær direkte til kunden.

Ideen bak konseptet ble til da designeren bak merket Vera & William, Anne Cecilie Rinde, hørte at flere lokaler stod tomme på Aker Brygge. Rinde tok kontakt med åtte andre norske designere, som alle var interessert i prosjektet. Rinde ville ha et kombinert systudio, showroom og utsalgssted for alle designerne.

- Det hele begynte med at noen designere snakket om å gjøre noe sammen. I det siste året har vi opplevd at mange sliter litt med å få solgt inn klær eller at ting kommer i retur. Dermed tenkte vi at det kunne være godt å få vært noen uker på samme sted. Da jeg så de ledige lokalene på Aker Brygge var det bare å kaste seg rundt, sier Anne Cecilie Rinde til minMote.

Flere norske designere gjør det bra i markedet.Kjendisene elsker jeansene til Mardou&Dean

Hva betyr dette for designerne?

- Det betyr mye å kunne gå sammen som designere og få vise seg frem på et så stort kjøpesenter. Hit kommer det både nordmenn og turister for å shoppe og det er mulighet for å nå frem til mange. Vi har fått en veldig fin miks av designere og i Designerkollektivet kan man se både herre og dameklær, vesker og undertøy. I tillegg er det spennende som designer å få kontakt med kunden, det får vi jo vanligvis ikke så mye av ellers, når man sitter i sitt eget atelier, sier Rinde.

Norske jenter satser.Norsk designer åpnet vintagebutikk på nett.

- Svenskene og danskene er flinkere enn oss

Ifølge Rinde har vi ikke de sterkeste tradisjonene på samarbeid mellom designere i Norge. Dermed er det enda viktigere for designerne både å tenke samarbeid og bli mer kommersielle.

-Vi har jo ikke de samme tradisjonene på samarbeid mellom designere i Norge, som de har i Sverige og Danmark. Der har de vært mye flinkere til å gå sammen om prosjekter og det har vi mye å lære av. Med dette samarbeidet håper vi å kunne bli mer synlige både i Norge og i utlandet. Vi håper at designerkollektivet kan bli et begrep og gi inspirasjon til mer samarbeid innen norsk mote. Vi samarbeider selv med Oslo Fashion Week (OFW) og Norwegian Fashion Institutt, sier Rinde.

Norske designere gir sin støtte til krigsrammede barn.Les mer her!

Aker Brygge likte ideen så godt, at designerne har fått disponere et stort lokale gratis i to måneder. Designerkollektivet er drevet at designerne på ren dugnadsinnsats, og tanken er også at lokalene kan huse forskjellige events under blant annet Oslo Fashion Week, som starter neste uke.

- Det er veldig morsomt at vi som designere har fått til Designerkollektivet. Vi er stolte over å kunne vise at det skjer spennende samarbeidsprosjekter innen norsk mote. Det at vi klarer å samarbeide, samt dele våre erfaringer, er et stort pluss. Alle har bidratt og stått på for å gjøre det billigst mulig og vi har snekret disk og klesstativ selv. Vi ønsker at det skal skje ting, så blant annet skal vi kanskje arrangere sykurs på lørdager, sier designer Solveig Elton Jacobsen, som sammen med Åshild Elton Jacobsen, står bak merket Elton Jacobsen.

Rinde er enig i at de ønsker at designerkollektivet blir en opplevelse for både designerne og kunden.

-I neste uke under OFW, vil kundene kunne få en liten forsmak på neste vår-og sommer kolleksjoner, se hvordan vi jobber med innkjøpere, og mye annet spennende, sier Rinde.

- Er samarbeidet mellom designerne et resultat av finanskrisen?

- Finanskrisen gjør jo at ting kan skje, det gjelder bare å se positivt på det. Det er litt «Survival of the fittest», de som ser løsninger klarer seg bra. Man må tenke kreativt, da overlever man i denne bransjen. Nå som vi er her, kan vi tjene litt penger på direktesalg og vi har muligheten til å vise oss frem og komme i direkte kontakt med kundene. Vi er selvfølgelige også veldig glade for å ha gratis leie og det blir spennende å skje hva som skjer videre, avslutter Solveig Elton Jacobsen til minMote.

Relevante artikler videre:

Mange norske designere merker finanskrisen. Finanskrisen struper de små designerne

Men ikke alle sliter. Moods of Norway gutta gjør suksess i Hollywood

Andre designere lar seg inspirere av finanskrisen. Les intervjuet med designerne Viktor & Rolf

Norske kjendiser digger mote. Se video her!

Finn mer innhold om:

Hvordan var din opplevelse i dag?