Shopping med livet som innsats?

silje
Publisert:

I USA er Black Friday kjent som en av de største shoppingdagene i året, med unntak av lørdagen før jul. Black Friday følger alltid etter Thanksgiving og salgene starter ofte så tidlig som tre på morgenen. I dagene før, går reklamene nonstop på TV og radio, noe som bidrar til en stor hype og forventninger. Ivrige forbrukere legger seg i kø i soveposer utenfor butikkene, for å skaffe seg de beste tilbudene.

Dødelig shopping

Når butikkene åpner dørene, løper folk inn og kaster seg over det de vil ha. Folk mister skrupler og etikette, når det står om å skaffe seg de beste tilbudsvarene. Mange ender opp på legevakten, mens noen er så uheldige at de mister livet i alt kaoset. I fjor ble en ansatt ved Wal-Mart i New York trampet i hjel av kunder som brøt seg gjennom dørene da salget åpnet. Da butikken ville stenge dørene på grunn av den tragiske hendelsen, ble de møtt av sterke protester fra folkemengden. Mange kunne ikke fatte at de ikke skulle få nyte av godene, etter mange timer i kø. Et dødsfall mente kundene ikke var god nok grunn til å stenge butikken. Samme dag ble to mennesker skutt under en krangel om varer i lekebutikken Toys R Us i Palm Springs.

Det er overraskende hvor langt folk er villige til å gå for å gjøre et kupp. Jeg kan med hånden på hjertet (og flere Black Fridays på samvittigheten), si at jeg godt kan stå en ekstra time i kø for å gjøre kupp på dyre designersko eller vesker, men der går grensen. Jeg står ikke opp midt på natten for å dra på shopping.

Jeg har sett både voksne menn og damer krangle høylydt, sloss og spytte på hverandre for å få det beste tilbudet. Er det bare i USA dette skjer? Neppe. Når H&M lanserer sine designerkolleksjoner er det lang kø, knuffing og dytting for å skaffe seg de fineste plaggene. Våkner villdyret i oss når butikkene lokker med fantastiske avslag og gode tilbud?

Skade til ettertanke

Etter å ha bodd flere år i USA, har jeg opplevd Black Friday ved gjentatte anledninger, nå sist for litt over en uke siden. Siden jeg hater kø, store menneskemengder og mas, synes mange det er rart at jeg begir meg ut på shopping denne dagen. Men min erfaring har vært at det ikke er så ille, om man venter til den første bølgen har gitt seg. Jeg anser meg selv som en såpass erfaren shopper, at jeg ikke lar meg skremme. Men jeg er heller ikke så desperat at jeg kaster meg inn i en løpende folkemengde ute av kontroll, for et kupp på de siste Prada-skoene.

Black Friday er ikke for de lettskremte. Vær forberedt på kamp om de beste tilbudene, uhøflige mennesker og bevist sniking i kø og tråkking på tær. Tidligere har jeg alltid sluppet unna skadefritt, men denne gangen var jeg ikke like heldig. Min shoppingopplevelse begynte med kaos på Nordstrom Rack, før den endte i et ublidt møte med fortauskanten. En forstuet tå senere, må jeg si at dette er min til nå mest ubehagelige shoppingopplevelse. Men det betyr ikke at jeg gir meg ikke helt ennå. Neste år bytter jeg ut de høye hælene med åpen tå med fornuftige joggesko eller utnytter meg av de gode tilbudene på nett.

Publisert: