Designeren som skal ta 2011 med storm

Det er mer utfordrende å lage klassiske klær med et moderne uttrykk. Etter 13 år i New York har Helje Hamre (35) kommet hjem for å kle opp sine landsmenn.

De står klare til å erobre 2011 – innen underholdning, sport, samfunnsliv og på nettet. VG Helg har kåret neste års nyttårskometer. Blant de utvalgte er blanet annet fotballspiller Emilie Haavi, skuespiller Ingvild Støen Grotmol, Auf-leder Eskil Pedersen, bandet Sassybeat, forfatter Jørgen Brekke, blogger Marie Brudevold og designer Helje Hamre.

Hvem er landets beste moteblogger?Stem på din favoritt her!

I august lanserte Helje Hamre sin første kolleksjon under Oslo Fashion Week. Siden da, har det gått slag i slag for designeren fra Stavanger, som også skal åpne nettbutikk. Bransjeprofiler tror han kommer til å gjøre seg svært bemerket i 2011.

– I februar flyttet jeg tilbake til Oslo etter 13 år i motebransjen i New York. 2010 har vært et hektisk og innholdsrikt år. I august var det lansering av kolleksjonen min. Etter det har det gått slag i slag, med en nominasjon til designprisen Nåløyet og nominasjon som beste norske designer til Costume Awards.

– Hva skjer i 2011?

– I februar kommer jeg til å åpne min egen nettbutikk. Det blir også visning av min høst/vinter-kolleksjon for 2011 i februar, under Oslo Fashion Week. Planen er å lansere en herrekolleksjon til sommeren. Den vil ha en kjerne av klassiske plagg i kvalitetsfabrikasjoner, men med en oppdatert og innovativ vri.

– Hvorfor ble du designer?

– Da jeg var seks år fikk jeg en Playmobil-festning til jul. Den ble fort omgjort til en motebutikk, så interessen for mote startet tidlig. Det å finne kreative løsninger som ser bra ut og er funksjonelle, har alltid fascinert meg.

Slik tar du vare på vinterskoene.Her får du mange gode tips!

– Hva har du ofret på veien?

– Mange timer med blod, svette og tårer.

– Hva er din stil?

– Min stil vil alltid være grunnet i klassisk mote, men med en ny innovativ vri. Det er viktig for meg at folk skal kunne bruke klærne mine og at de ikke bare er kostymer eller kunstprosjekt. Det er ofte vanskeligere og mer utfordrende å lage klassiske klær med et moderne uttrykk, enn det er å lage «over the top» Lady Gaga-kostymer.

– Når skjønte du at du hadde talent?

– Da jeg ble personlig oppringt av designer Narciso Rodriguez og spurt om jeg var interessert i å være hans lærling. Jeg skjønte at jeg kanskje at jeg ikke var så ille.

– Hvem designer du klær for?

– Folk som setter pris på kvalitet, og som ønsker å kle seg i en klassisk stil med en individuell look.

– Hva inspirerer deg?

– Noen ganger er det musikk eller en stemning som er utgangspunktet for en kolleksjon, mens andre ganger kan det være noe mer konkret som arkitektur eller et maleri. Jeg drar ofte inspirasjon fra ulike tiår i samme kolleksjon. Kombinasjonen av det som i utgangspunktet ikke skal passe sammen, kan ofte skape nye og spennende uttrykk.

Hva er ditt favorittplagg?

– Jeg synes alle bør ha en skreddersydd blazer, både kvinner og menn. Med en riktig blazer kan man forvandle et kjedelig antrekk til noe litt mer spesielt og flott.

– Hvor vil du?

– Jeg ønsker å komme ut på det utenlandske markedet som Norges første «luxury fashion brand». Kanskje store ambisjoner, men den som intet våger intet vinner.

Se også opp for:

Klesdesigner Abebo Getachew (22) fikk hele tre av fem priser da hun hadde sin diplomvisning på Esmod i august, og klesdesigner Camilla Bruerberg (28) ble kåret til årets debutant under Oslo Fashion Week samme måned. Både Abebo og Camilla er navn leder for minMote Silje Pedersen har stor tro på for året som kommer, nettopp fordi de klarer å kombinere design som både er innovativt og er salgsvennlig.

Resten av saken kan du lese i VG Helg.

Relevante saker videre:

Sesongens debutant, Camilla Bruerberg designer klær for selvsikre menn!

Satser på unge motetalenter under Oslo Fashion Week. Les mer her!

Stjernene strålte i rødt.Les mer her!

Finn mer innhold om:

Hvordan var din opplevelse i dag?