Dyrebar last: Greia med cargobuksen

ALLTID PÅ MOTEN: Danske Pernille Teisbæk er som regel tidlig ute med det siste. Under visning i Paris i juli, brukte hun cargobukser fra The Attico med chic kardigan fra Chanel. Smykker og veske er også signert det franske motehuset.

Rihanna og Bella Hadid har neppe lommene på høstens favorittbukser lastet med kart, verktøy og bandasje.

Åsa H. Aaberge
Publisert:

Cargobuksen. Noen får kanskje assosiasjoner til militæret når de hører ordet, andre til den populære Y2K-trenden som herjer i disse dager. Kanskje er du blant dem som har oppdaget buksen først nå? Uansett hva er i hvert fall en ting sikkert: buksen er tilbake.

Italienske The Attico sine cargobukser i modellen «Fern» er utsolgt overalt. Det er kanskje ikke overraskende siden både gatemote-dronning Pernille Teisbæk, modell Irina Shayk, Rihanna og kjæresten hennes, rapperen ASAP Rocky, har brukt dem i det siste.

Buksene har på catwalken, i gatemoten og på sosiale medier seilt frem som et av høstens mest aktuelle plagg uavhengig av kjønn.

År 2000 for alle penga

Det er absolutt ikke første gang cargo er mote. Buksene føyer seg i rekken av plagg vi assosierer med tidlig på 2000-tallet, også kalt Y2K, en periode som motebransjen de siste sesongene kjærlig har børstet støvet av – et plagg om gangen.

Plagg som minitopper, fargede små solbriller, miniskjørt, heklede plagg, dongeribukser med lavt liv og cargobukser dras frem fra arkivene. Ikke giret på cargobukser? Ifølge Vogue dukker cargo-lommer opp på skjorter og kjoler også nå.

SØT PLUSS TØFF: Carrie Bradshaw hadde naturligvis cargobukser og tubetopp tidlig på 2000-tallet, og «balanserte» de store buksene mesterlig med søt tubetopp.
IT-PAR: Jennifer Aniston og Brad Pitt i 1999, begge i cargobukser, hva ellers.
KLÆR

Hva er greia med Y2K?

Visste du at mange av plaggene vi bærer i dag har hatt sitt utspring i militær bekledning? T-skjorter, pilotbriller, beret og sist, men ikke minst trenchcoaten.

Cargobukser også, eller militærbukser om du vil. Vide, litt posete bukser, ofte innsnørt ved leggen og med store lommer i sidene. Gjerne veldig store.

Lommene lastet med bandasje

Cargobuksens historie strekker seg langt forbi år 2000, og tilbake til verdenskrigene, da soldater brukte cargobukser eller lastebukser, direkte oversatt til norsk, men det klinger ikke like godt? Soldatene fylte de store lommene med ammunisjon, bandasjer og andre nødvendigheter ute i felt.

Cargobukser har sin opprinnelse i den engelske battledress-uniformen fra 1938, da med én lomme på låret av buksen til rasjoner og bandasje, forteller Dennis Magnus-Andresen, eier av vintage-konseptet Solitude i Oslo, hvor eldre militærbekledning er en viktig del av butikkens nøye kuraterte inventar, og utdyper:

– Men cargobuksen ble som vi kjenner den nå, til da amerikanerne lagde uniformer til sine fallskjermtropper under andre verdenskrig. De hadde behov for å ha med seg alt av utstyr de trengte i hoppet siden de skulle kunne være uavhengig i lengre tid enn vanlige soldater. Det ble da to lommer på hver ben i tillegg til vanlig bukselommer.

– Rykte på seg for å være gubbete

– Militære plagg har alltid påvirket mote. De er ekte og laget med fokus på funksjon, og dette tror jeg dagens forbruker ser og setter pris på. Trenchcoat er nå så vanlig å finne i skapet at det eneste som kanskje hinter om at den er fra militæret er ordet «trench», sier Magnus-Andresen.

Nå venter han på cargobukse-lystne kunder.

– Cargobuksene har kanskje litt rykte på seg for å være gubbete – i hvert fall cargoshorts – men den siste tiden er jo flere som har gjenoppdaget 90s dad looken, sier vintage-entusiasten og fortsetter:

– Jeg har tatt inn cargobukser i forventning av at det skal blir etterspurt. Jeg har brukt det mye og liker å kombinere med litt preppy skjorte eller genser. Viktigst av alt er at de ikke er slim fit!

Chanel viste flere varianter av en slags cargo/dress-bukse denne sesongen.
KLÆR

Høsten kaller! Her er sesongens deiligste plagg

Soldater i 1956, med typiske cargobukser med to lommer på sidene.

Arbeid og mote

Senere har varianter av denne typen bukser blitt assosiert med det praktiske: Arbeidsbukser og turbukser med god plass til verktøy og i solid materiale. Men også high-fashion, som i høst.

A-liste-kjendiser som Rihanna og Bella Hadid går med cargo og minitopper som om det var år 2000, og under de siste sesongenes moteuker har gatemoten bevist at buksene igjen har fått bein å gå på.

Når buksene igjen dukker opp i kolleksjonene til designere og motehus som Chanel, The Attico, Stella McCartney, Burberry, Loewe og Fendi, er lommene trolig mest til pynt. Også norske Holzweiler har i flere sesonger ført cargobuksemodellen «Skunk».

– Cargolommer blir kanskje mest til pynt på oss sivile. Men jeg like tomme bukselommer! Ikke noe fint med stappfulle bukselommer og vanskelig å sitte med en diger iPhone i lommen, sier Dennis Magnus-Andresen.

Rosa cargoinspirerte bukser i tweed hos Chanel.
Danske Saks Potts har cargobuksen med også i kolleksjonen for vår og sommer 2022.

Her er fem bukser i cargo-stil du kan kjøpe nå, og ha for alltid. For som vi vet, motetendenser går i sirkler, så de kommer trolig på moten igjen, og igjen.

Rette cargobukser

Rette cargobukser

Beige cargobukser med rette ben fra Rejina Pyo.

4156,-
Gå til butikk
Second hand-bukseMer bærekraftig

Second hand-bukse

WIP Carhartt-bukse, brukt hos norske Livid Vintage.

699,-hos Livid Vintage
Gå til butikk
Brune cargobukserBudsjett

Brune cargobukser

Bukser fra Zara.

449,-
Gå til butikk
Cargobukser med flere lommer

Cargobukser med flere lommer

Bukse fra Carhatt.

1245,-hos Zalando
Gå til butikk
Svart bukse i bomull

Svart bukse i bomull

Bukser fra Cos i bomull. Kommer også i grønn.

790,-
Gå til butikk
Publisert:
Åsa H. Aaberge
Journalist @asa.aaberge

Finn mer innhold om: