Slik gjorde hun blogg til business: - Ikke bli en døgnflue

ENKEL STIL: Hedvig Opsaug vil formidle en klassisk, anvendlig og tidløs stil. Foto: The-Northernlight.com
ENKEL STIL: Hedvig Opsaug vil formidle en klassisk, anvendlig og tidløs stil. Foto: The-Northernlight.com

Hedvig Opshaug (34)  legger aldri ut et bloggbilde hun ikke er sikker på at hun kan stå inne for resten av livet. Det anbefaler hun alle som ikke vil bli en døgnflue i bloggbransjen å gjøre.

Norske Hedvig Opshaug driver bloggen The-Northernlight.com fra London, hvor hun bor med samboeren og datteren på ett år. Bloggen er et rent motenettsted, hvor Opshaug legger ut daglige antrekksbilder, med samarbeidspartnere som skogiganten Tod's og smykkedesigneren Monica Vinader.

I en verden hvor blogg har blitt levebrød - blant annet for mange unge jenter - anbefaler Opshaug å likevel tenke nøye gjennom alt man legger ut på en blogg, hvis man ønsker en varig karriere i bransjen.

- Husk at det du legger ut på nettet blir der for alltid. Derfor bør du kun poste noe du kan stå for, og som ikke kan være skadelidende for framtidige karriereplaner eller privat. Tenker du kjappe løsninger, blir du fort en døgnflue, råder hun.

Hedvig er nummer fire i MinMotes sommerserie, hvor vi møter seks kvinner som gjør karriere i motebransjen.

MAGETOPP: Hedvig mikser klassiske farger og snitt med trender som magetoppen. Foto: The-Northernlight.com
MAGETOPP: Hedvig mikser klassiske farger og snitt med trender som magetoppen. Foto: The-Northernlight.com
VGTV

Opshaug jobbet flere år i bank etter å ha studert matematikk i syv år. Deretter sluttet hun i jobben for å starte sin egen nettbutikk. Da det ikke gikk etter planen, startet hun bloggen The-Northernlight, som spiller tilbake på hennes bakgrunn fra Nord-Norge. Likevel omtaler hun ikke seg selv som blogger.

- Jeg liker ikke å bruke ordet blogger om det jeg driver med. «Style influencer» er mer riktig, nå som blogging er blitt et så vidt begrep og det er vanskelig å skille mellom seriøst og useriøst. Det jeg driver med er business, forklarer hun til MinMote og fortsetter:

- Typiske blogg-eventer går jeg sjelden på - og jeg er veldig forsiktig med å delta i prosjekt som går på bekostning av integriteten min.

- Hvor viktig har utdannelse vært for deg?

- Jeg studerte matematikk i syv år, og jeg jobbet i en investment bank før jeg startet for meg selv. Det er nok grunnen til at jeg har en så profesjonell tilnærming til det jeg driver med, og det er bra uansett hva man vil satse på.

- Bloggen er jobben din og har over 32.000 følgere på Instagram, så det sier seg selv at sosiale medier er viktig for deg. Men hvordan ble bloggen så stor?

- Min ambisjon har aldri vært å ha den største bloggen for et massepublikum eller flest følgere, eller å konkurrere med de som er langt yngre enn meg. Jeg holder meg til det jeg er god på og er tro mot min egen greie, og leserne mine merker nok dette. Hos meg vet de hva de får, jeg hopper ikke på alt av trender og går aldri på kompromiss med meg selv.

- Hvordan bygger du nettverk?

- Jeg har blitt flinkere til å dra på ulike lanseringer og designereventer med merkene jeg jobber sammen med. Der har jeg virkelig tatt tatt tak de siste årene. Og da er det ikke snakk om store fester, men pressecocktails eller eventer jeg selv holder for mine venner, lesere og lignende.

Er jobben så glamorøs som den høres ut som?

- Hverdagen min er absolutt ikke glamorøs. Jeg er privilegert som kan styre hverdagen min slik at jeg får vært mye sammen med datteren min, og når vi ikke har barnevakt har hun måttet følge med meg på møter og overalt. De dagene jeg har henne på dagen, jobber jeg også hele kvelden når hun sover.

KOMFORTABELT: Opshaug bruker sjeldent høye hæler til hverdags. Foto: The-Northernlight.com
KOMFORTABELT: Opshaug bruker sjeldent høye hæler til hverdags. Foto: The-Northernlight.com

- Hvordan ser en vanlig dag ut for deg?

Jeg står opp med datteren min rundt åtte, og steller meg og spiser frokost med henne, før vi går tur i parken. Deretter kommer barnevakten hennes, og jeg løper rundt på møter til ettermiddagen. Når jeg kommer hjem er jeg med datteren min og når hun legger seg blir det ofte til at jeg jobber eller drar på jobbmiddag eller eventer.

- Hva er det folk ikke vet om jobben din?

- At det ikke er sånn at jeg bare tar imot alt jeg får tilsendt av ulike deignere, og viser fram hva som helst på jobben min. Alt jeg gjør er på mine egne premisser, og jeg selger aldri blogginnlegg. Det handler om integritet. Faktisk er det ofte slik at det er jeg selv som kontakter merkene, fordi jeg føler jeg har noe å tilby. Slik har jeg fått over halvparten av samarbeidspartnerne mine.

- Hva er ditt råd til de som vil drive med det samme som deg?

- Først og fremst; vær tro mot deg selv. Vær forberedt på å jobbe hardt, og selg aldri sjelen din for lettjente penger. Særlig i bloggbransjen er det viktig å tenke langsiktig, og bygge opp en merkevare du kan være stolt av også om ti år. Også må det vel være å finne noe eget, noe ingen har gjort før deg.

- Føler du et press på å se bra ut?

- Jeg er jo min egen merkevare, så det er klart det er viktig. Men jeg er ikke fanatisk, og trener for eksempel ikke så mye som jeg burde gjøre, men tar vare på meg selv ved å være aktiv. Jeg går heller ikke på spa og den slags ofte, det belønner jeg meg på feriene mine. Hva klær angår, kler jeg meg funksjonelt og setter kvalitet over kvantitet.

- Hvor mye shopper du selv?

- Mye mindre enn før. Jeg har også profesjonelle avtaler med merker jeg liker, som det hender jeg plukker klær fra - men jeg tar aldri imot noe jeg ikke har valgt selv. Dessuten er jeg i gang med å kvitte meg med den enorme garderoben min, noe jeg burde gjort for lenge siden, for jeg føler meg helt levende begravd i klær. Jeg vil heller ha en lett, tidløs og klassisk garderobe med plagg jeg kan bruke om igjen. Jeg impulsshopper så og si aldri.

- Hva kan man forvente å tjene i en slik jobb?

- Når jeg startet for fire år siden, hadde jeg knapt inntekt, så da var jeg priveligert som hadde hatt en annen jobb før og hadde muligheten til å drive på likevel. For å tjene penger må man få opp lesertallene, men enda viktigere er det å få opp verdien på merkevaren - altså deg selv. Nå kan jeg leve av bloggen, men det er ingen hemmelighet at å jobbe i bank både var mer lukrativt og stabilt.

Hedvig Opshaug

Alder: 34

Utdannelse: Studerte matematikk på i Oslo i syv år og finansmatematikk på Chalmers i Gøteborg.

Jobb: Driver bloggen The-Northernlight.com, hvor hun har vært og er ambassadør for en rekke merker som Tod's, Monica Vinader og Jimmy Choo.

Tidligere serien har vi intervjuet personlig shopper Eva Wigert Næss, innkjøper Annabel Rosendahl og stylist Line Langmo.

Finn mer innhold om:

Hvordan var din opplevelse i dag?