Se den nye, norske modellgenerasjonen

De er unge, vakre og norske. Her er jentene vi kan få se på catwalken og de internasjonale magasinforsidene i fremtiden.

Isabelle Ringnes
Publisert:

At norske modeller er populære internasjonalt er ingen nyhet. De siste årene har profiler som Iselin Steiro (25), og Siri Tollerød (23) markert seg som suksessprofiler i kampanjer og på catwalken.

Ifølge landets to ledende modellbyråer, Heartbreak / Pholk og Team Modeller er imidlertid en helt ny generasjon unge modeller på fremmarsj.

Heartbreak/Pholk har per dags dato mellom 40-50 norske modellhåp i utlandet.

Blant de hotteste nå er Kristiansand-baserte Erjona Ala (16) med bakgrunn fra Kosovo, og bærumsjenta Lea Grøsland (17).

Brukes i utenlandske moteblad

Begge modellene er nylig blitt huket inn av det verdenskjente modellbyrået Ford Models i New York, og blitt omtalt og avbildet i det prestisjetunge internasjonale motemagasinet Vogue.

– Heartbreak har hatt flere modeller i verdenstoppen. Nå er det en rekke nye på vei opp, som gjør svært spennende ting. Det er mange vi har større tro på, men de må også ønske det selv, sier modellmanager Jonas Mangerud (36).

- Mange lar sjansen glippe

De to norske modellbyråene samarbeider tett med de ledende internasjonale modellbyråene. Flere av de representerte jentene får tilbud om å reise til utlandet, men i følge Mangerud er det mange som lar sjansen glippe.

– Norske jenter har så mange muligheter. De tenker «Jaja, blir jeg ikke modell så får jeg bli jurist eller lege». De gir ikke nødvendigvis hundre prosent, slik som modeller fra andre land, sier Mangerud.

Populære i utlandet

Modellmamma Eivor Øvrebø (65) i byrået Team Modeller forteller at norske modeller er så populære i utlandet, at det stadig kommer modellspeidere på besøk.

– Det kommer «scoutere» (agenter, journ. anm.) til Norge året rundt på jakt etter nye ansikter. Vi presenterer unge og håpefulle vi mener kan passe til de byråene når de er på besøk.

Scouterne intervjuer, tar bilder og videoer som de bringer tilbake til byråene sine, sier Eivor og fortsetter:

– Modellmarkedet i Norge er svært lite. Vi har en del moteblader, så det er der jobbene ligger for jentene, men det er svært lite pengejobber.

- Jenter fra Norge gjør suksess i den internasjonale motebransjen på grunn av sitt unike utseende.

Det forteller Paul Hunt, senior agent i et av verdens ledende modellbyråer, Premier Model Management i London.

Byrået har oppdaget og skapt karrieren til supermodeller som Naomi Cambell, Cindy Crawford og Claudia Schiffer.

Hunt forteller at norske modeller er attraktive å ha i byråene.

- Norske jenter har en spesiell nordisk look. Denne looken har fått stadig økende etterspørsel de siste par årene. Den bleke huden, det blonde håret og den fantastiske beinstrukturen gjør dem allsidige og et godt bidrag til (internasjonale) modellbyråer, skriver han i en epost til minMote.

Og Norge har hatt mange toppmodeller som har satt sine spor på de internasjonale catwalkene. Blant de største er Hanneli Mustaparta, Siri Tollerød, Sonja Wanda og Iselin Steiro.

Profesjonaliteten skiller dem ut

Moteredaktør i ELLE Petra Middlethon (38), har god kjennskap til den utlandske motebransjen og mener at det er profesjonaliteten til norske jenter som gjør at de skiller seg ut.

- De tar det seriøst. De har ressurser der de kommer fra som gjør at de ikke trenger å bli tvunget inn i noe (?). De går så langt som de ser at de må, men det er viktig at de vet at de kommer fra og kan gjøre andre ting. De sier nei, er proffe og vet hvor en grense går, sier Petra.

Hun tror også at det nordiske utseendet er en fordel.

- De har et sunt utseende og bakgrunn, og er friske. Det finnes utrolig mange modeller fra overalt, men det finnes ikke like mange nordiske modeller så de fremstår som eksotiske når de kommer ut. Det er sjeldent du ser skandinaviske jenter på 14-15 år som jobber alene som modeller i utlandet.

Har du det som trengs for å bli internasjonal modell?

Jonas Mangerud i Heartbreak / Pholk forklarer at det settes høye krav til modellene, og spesielt til de som sendes til utenfor Norge.

- Motemodeller må ha en viss høyde (175-180 cm).

-De må være spedbygde, men kan ha former.

-Plettfri hud.

-Symmetriske lange ben.

-Noe ekstra som skiller dem fra mengden.

-Personligheten har også langt større betydning enn mange tror.

Han påpeker også at de internasjonale modellene må være smalere enn de i Norge.

Dette må du være forberedt på

Eivor Øvrebø i Team Modeller forklarer at det ikke bare er utseende som avgjør om du får suksess i utlandet. Livet som internasjonal modell er ikke nødvendigvis er dans på roser. Dette må du være foreberedt på:

- En arbeidsdag er uforutsigbar. Varierer fra 25 castinger på en dag til ingenting.

- Må alltid være parat, i tilfelle man får «kremjobben».

- Stor tålmodighet.

- Ett år før man ser resultater, eller går i pluss økonomisk.

- Ingen blir stjerne over natten.

- Byråene forventer at du er hardtarbeidende, og at du ikke er der for å feste og ha det moro.

Publisert: