Stilguide for menn i festsesongen

Denne stilguiden hjelper guttene gjennom julebordssesong og festhøytid uten å begå de store klesbrølerne.

hannekh
Publisert:

Mange er usikre på hva de skal ha på til en festlig anledning. Kodene er blitt så vanskelige å definere, samtidig som moten er blitt så demokratisk og avslappet at klassisk klesetikette ikke lenger er allmennkunnskap.

Noen festinvitasjoner oppgir en kleskode. Det oppleves skremmende for mange, men er først og fremst ment som en hjelp for å skape en inkluderende og avslappet stemning for vertskap og gjester. Dessuten slipper du å tiltrekke deg uønsket oppmerksomhet. Husk, det er den velkledde mannen som huskes, ikke klærne hans.

Fin hud er også viktig til fest!Les vår hudpleie-guide for menn her!

Hva betyr de forskjellige dresskodene?

Mange er forvirret over hva de forskjellige dresskodene egentlig betyr. Her er en guide over de vanligste kodene.

Smoking

Tradisjonelt brukes smokingen etter kl 18.00 op banketter, jubileer, festforestillinger, opera, teater og bryllup. Det er litt overpyntet å bruke på julebordet om det ikke står smoking som dresskode, men ta den gjerne fram til nyttårsfesten. Sløyfen er etter etiketten sort og lommetørklet hvitt, men man kan velge sløyfe og pyntetørkle i samme farge dersom fargen ikke er sort. Skoene skal være sorte lakksko.

Mørk dress

Denne passer til alle anledninger uansett tidspunkt på dagen. Kan også brukes i stedet for snippkjole. Mørk dress betydde tradisjonelt mørk blå eller mørk grå dress, men inkluderer i dag også sort dress. Velg enkelt- eller dobbeltspent. Diskret striper er greit, men ikke hvite pinstripes. Halstørkle, lommetørkle og mørk hatt er lov. Sorte sko.

Ny parfyme til festsesongen?Her er de beste nettbutikkene for duft

Fristil

På uhøytidelige fester uten dresskoder, mindre formelle julebord eller fester med dresskoder som coctail er det fritt fram. Du tar aldri feil med en mørk dress, men har nå muligheten til å leke deg litt. En dress med farger og mønster eller en blazer og bukse, kanskje en smokingjakke til jeans. I hødt er det også mye velur som gjelder.

Sjakett

Dette er formiddagsversjonen av kjole og hvitt, og brukes ikke i selskaper som begynner etter kl. 15.00. Den kan brukes i høytidelige anledninger som i et formiddagsbryllup. Hvit skjorte med vanlig snipp eller brekksnipp, grått slips eller stripete i sort/hvitt. Bukser med grå striper, og lakk eller glatte svarte sko.

Snippkjole/Kjole og hvitt

Brukes ved galla, i bryllup og under store middager. Bunad og mørk dress kan brukes som alternativ. Vesten skal stikke 1-2 cm fram under jakken.

Se flere eksempler i vårt bildegalleri!

[smoothgallery iframe=1 height=570]

Publisert: