MinStil: Danielle Korneliussen
– Å kle seg handler om å gjøre verden finere og å spre glede til dem rundt oss, sier Danielle Korneliussen (67). Hele livet har hun fått utløp for kreativitet ved å leke seg med klær og tilbehør.
I spalten MinStil snakker MinMote med velkledde og inspirerende folk om klær og stil. Vi har allerede tatt en prat med blant andre Annika Sofie, Alphons Amuri, Sumaia Hassan og Lulia Tesfay.
Neste kvinne ut er Danielle Korneliussen.
MinStil: Victoria Sharp
Illustratør og modell Danielle Galbraith Korneliussen (67), har brukt snart syv tiår på bygge en helt personlig stil med kreativitet som primus motor – fra oppveksten i Michigan, via studier i New York, til voksenliv i Bodø.
For å få en essens av opphavet til stilinteressen til Korneliussen spoler vi kjapt tilbake til start. Hun vokste opp i universitetsbyen Ann Arbor i Michigan i USA. Faren var fotograf og moren beskriver hun som kunstnerisk. De lærte henne å «se det vakre på de mest utenkelige plasser», sier Korneliussen til MinMote.
Moren var opptatt av kunst, mote, musikk og skjønnhet.
- Hun elsket vakre klær, og kledde oss opp i samtidens mote og mikset mønstre og farger, forteller Korneliussen.
Slik lærte hun selv å forme en individuell stil. Det neste viktige på Korneliussens stilreise ble studier og storby.
– Jeg har vært kreativ hele livet og visste at jeg måtte studere kunst. Jeg begynte på The Art students league i New York.
I New York var hun omringet av mote, kunst og kreative mennesker. I voksen alder møtte Korneliussen sin norske drømmemann og flyttet fra Michigan og bokhandelen hun drev i der.
Bodø er hjemme, men stilreisen er 67-åringen stadig på. Nå har hun også signert med modellbyrået Team Models.
– Hva er typisk Danielle stilmessig?
– Når jeg våkner om morgenen tenker jeg: «Hmm ... hva skal jeg ha på meg i dag?» Jeg tenker ofte over hvem jeg skal møte og velger antrekk som jeg tror kan glede dem. Jeg har en ganske omfattende garderobe, så å finne elementer som passer enhver anledning er ikke et problem for meg.
– Hvordan bruker du klær og stil til å formidle personlighet og interesser?
– Humøret mitt dikterer ofte antrekket jeg velger å sette sammen. Jeg tenker på mote og stil som et medium som kan bringe frem enten noe teatralsk eller et dystert øyeblikk av mørke. Noen morgener får jeg et aha-øyeblikk hvor jeg løper til garderoben min og begynner å kaste rundt som en villbass, og kommer ut som om jeg er klar for å strutte ned Strøget i København, med mobilen min plantet i hånden som en influencer under moteuken.
– Andre dager kan jeg ta med kaffekoppen til walk-in-garderoben og nøye sette sammen et veldig dempet antrekk, passende for en Margaret Howell-kampanje (britisk designer, journ.anm.).
– Det er også fascinerende hvordan ulike kulturer påvirker hvordan vi kler oss. Når jeg er i Paris, har jeg en tendens til å kle meg mer chic og bruker elementer fra franske motehus – et Hermès-sjal er alltid et pluss når franskkunnskapene ikke er tip-top.
– Når jeg er i London, kan jeg alltid dra frem et par Birkenstock-sandaler med pels kombinert med hvite ullsokker, et par vintage, herringbone-mønstrede herrebukser og slips og føle at jeg blender inn. Mote og stil er hjertet og sjelen av hvordan vi kommuniserer. Vi kan enten bli tiltrukket til, eller avstøtt av, hva vi har på oss.
– Hvordan har din interesse for stil og klær endret seg i løpet av livet? Har du alltid kledd deg som du gjør?
– Jeg har et klart minne fra barnehagen, da jeg var rundt fem år gammel. Der var det et skattkammer fylt med klær vi kunne kle oss ut i og bli en annen karakter. Jeg var fokusert på å alltid komme først til skattekammeret så jeg kunne sikre meg en gulvlang, smaragdgrønn, silkekjole. Jeg tok den over klærne mine, og læreren min pleide å spørre: «Hvem er du i dag?». Jeg svarte: «Jeg er meg selv!» Det er det stil er for meg, personlig. I løpet av årene har stilen min endret seg i takt med samtidens trender og blandet seg med de, en dag kan den reflektere en trend, mens den neste en idé jeg har fått fra et gammelt bilde.
– Hvilke nøkkelplagg og tilbehør har du i garderoben?
– For meg er det mørkeblå og svarte blazere. Jeg elsker min klassiske Ralph Lauren-blazer som jeg har hatt i nesten 30 år og som tåler tidens tann. Og så er det en fantastisk Acne-blazer som er så god som ny og oser modernisme. Oh, la oss ikke glemme den mørkeblå, billige H&M-blazeren som sitter perfekt og kostet 50 kroner på salg!
– Jeg har hatt en liten Louis Vuitton «Speedy» i 25 år og bruker den ofte. Jeg absolutt elsker min samling av vintage-sjal. Det går knapt en dag uten at jeg bruker et pent silkesjal for å pynte opp et par gamle jeans, haha. Og tro det eller ei, jeg kan ikke leve uten mine Vans-sneakers som får ethvert antrekk til å se kult og avslappet ut, uansett hvor fancy de øvrige merkene er.
– Hva er ditt beste vintage- eller second hand-kjøp?
– Det må være det første Hermès-sjalet jeg kjøpte da jeg hadde null penger som student. Jeg har sjalet fremdeles etter alle disse årene og det ser fremdeles nytt ut selv om jeg har brukt det titusenvis av ganger. Jeg har tatt vare på det som om det var min mest dyrebare skatt.
– Hva står øverst på ønskelisten nå?
– Det jeg ønsket meg mest, var vesken jeg kjøpte for bare et par uker siden fra Mulberry – en eplegrønn skinnveske designet i samarbeid med skjønne Alexa Chung. Da jeg så at Alexa hadde postet hennes nye kolleksjon med Mulberry hoppet jeg nærmest gjennom skjermen! Men nå, hva blir det neste? Hmm ... Kanskje noe fra den danske designeren jeg liker aller best, Henrik Vibskov.
– Hvem eller hva inspirerer deg?
– People watching er en hobby som jeg lærte av faren min som barn. Uansett hvor i verden man befinner seg, fra gatene i Roma til Bodø sentrum, menneskers vaner og måter å kle seg på er uendelig interessant for meg.
– Bill Cunningham, som jobbet som gatemote-fotograf for the New York Times ble ansett som en av de første fotografene som fokuserte på hva folk hadde på seg i New Yorks gater. Han hadde to ukentlige spalter i NYTimes, titulert «on the street» og «evening hours». Jeg og flere stil-besatte newyorkers kunne ikke vente til den store, tykke Sunday Times kom ut, slik at vi kunne sikre oss en kopi, løpe til nærmeste kafé og bestille kaffe og pannekaker og bli sugd inn i Bill Cunninghams verden av mote og stil. I 2010 kom dokumentaren om han – ikke spør meg hvor mange ganger jeg har sett den.
Moteikonet Iris Apfel runder 100 år
– Hva er din favoritt-destinasjon for inspirasjon og shopping?
– Det må være i en storby. Akkurat nå planlegger vi en tur til Paris, og stedet jeg gleder mest av alt til å besøke og oppleve på ny er det nylig renoverte, ikoniske kjøpesenteret La Samaritaine, i en vakker art noveau-bygning.
– Hva er ditt beste stiltips?
– Jeg tror at vi ofte trenger å gjenoppdage vårt indre barn, og minne oss på at å kle oss om morgenen kan være mer enn bare å ta klær på. Å kle seg handler også om å gjøre verden rundt oss finere og spre glede til dem rundt oss.
– Hva kler du deg aldri i, og hvorfor?
– Da jeg var veldig ung, var der superpopulært å gå i platåsko – superhøye sko som så ut som bunker med bøker med spenner festet på. De var fantastisk oppløftende (no pun intended) og gjorde bena så lange som Empire State Building. Min mor sa en dag: «Du har ikke tenkt å gå på skolen i de greiene der?», med en irritert mine. Jeg svarte: «Klart jeg skal!» og gikk ut døren i min mikro minikjole, falske vipper à la Twiggy malt rundt øynene, og grønne og oransje plattformsko. Akkurat i det jeg skulle strutte med catwalk-moves på vei til mattetimen, tråkket jeg på en stein, vred foten og falt på bakken. Så jeg går kanskje med crazy plattformsko hjemme eller om jeg skal stå helt stille på cocktail-fest, men aldri lenger på vei til butikken.
– Hva har du i garderoben du aldri vil kvitte deg med?
– Blant mine kjæreste eiendeler er moren min sin tyske «dirndl»-kjole (tysk folkedrakt) i mosegrønn med gullfarget edelveis-krans i kantene, et forkle og liten hvit bluse med blondekanter på ermene. Jeg bruker den sammen eller hver for seg, selv om det bryter litt med normene for drakten.
– Hva gjør du for en mer bærekraftig garderobe?
– Dette er en evig utfordring for en som elsker både klassiske og trendy klær – på samme tid. Jeg respekterer og setter pris på den yngre generasjonen som tar en stor del av ansvaret for å få folk og moteverdenen til å tenke over de enorme konsekvensene av å kjøpe plagg av, eller støtte bedrifter som ikke bryr seg nok om å planeten. Jeg kan ikke si at jeg er en av dem som er feilfri her, men jeg blir sakte, men sikkert bedre. Jeg kan si at vår lokale Fretex og sydame stadig arver ting fra meg som får leve videre under nye eierskap.
– Om du kunne ta over garderoben til en person for en dag, hvem ville det vært?
– Jeg trengte ikke tenke et sekund engang hvem det skulle være: den italienske stylisten Ana Gimeno Brugada. Stylingen hennes er dypt intuitiv. Hun kombinerer luksus med vintage som ingen andre. Antrekkene hennes forteller en historie som aldri har blitt fortalt før. Ana sin garderobe, i det minste i min fantasi, må ligne en kostymeavdeling på det fineste teater. Hun skaper antrekk ingen kan gjenskape.
– Hvordan får du mest ut av garderoben uten å kjøpe noe nytt?
– Helt ærlig trenger jeg ikke mer klær. Men jeg elsker å leke i garderoben min som et barn. Jeg finner så mange spennende elementer som jeg har glemt av helt bakerst i garderoben min. Noen ganger ser jeg andre med super stil på Instagram og blir så giret av at jeg kan finne alt jeg trenger i mitt eget klesskap for å putte sammen et antrekk som kanskje ligner de inspirerende bildene som dukker opp.
– Du har en utpreget personlig stil, har du råd til andre som vegrer seg for å kle seg som de vil?
– «Bare du kan komme unna med å kle deg slik,» er en frase jeg ofte hører. Selv om det blir sagt på en snill måte, viser det at det er en viss sosial frykt for at andre anser noe som do’s and dont’s når det kommer til å klær. Vi befinner oss i tid hvor vi har mulighet til å uttrykke oss individuelt gjennom måten vi kler oss på. Jeg observerer at disse dumme «hva er in nå og hva er ut»-listene som pleide å være i motemagasiner knapt eksisterer nå. Alt er «in» om du bærer det med stolthet – own the look!