MinStil: Alphons Munanga Amuri

For Alphons Munanga Amuri (22) er både historieinteresse og sterk tilknytning til familiens kultur avgjørende for hvordan han kler seg.

Åsa H. Aaberge
Publisert:

I spalten MinStil snakker MinMote med velkledde og inspirerende folk om klær og stil. Vi har allerede tatt en prat med blant andre Annika Sofie, Rune J’Atoche, og Andreas Feet.

Nå er det Alphons Munanga Amuri (22) sin tur. Amuri ble født i Kongo og vokste opp i Zambia før han som åtteåring flyttet med familien sin til Fredrikstad.

Nå bor han i Oslo hvor han jobber som modell for byrået Idol Looks, og tar forkurs i ingeniørfag med ambisjoner om en mastergrad innen faget.

I tillegg er Amuri glad i klær, og forteller at hans kongolesiske bakgrunn spiller en viktig rolle for hvordan han velger å kle seg.

– Hvordan vil du beskrive stilen din? 

– Min stil er veldig vanskelig å definere med tanke på at den forandrer seg fra måned til måned, år til år og så videre. Men om jeg måtte beskrevet stilen min akkurat nå, så er jeg veldig inspirert av 1970–80 og 90-tallet. Mitt favoritt-tiår er vel 70-tallet. Jeg er veldig historieinteressert, som fører til at mye av stilen min er hentet fra black history fra forskjellige steder.

– Det at jeg har kongolesisk blod i meg har utrolig mye å si, med tanke på hvor viktig kreativitet stilmessig er i kulturen. 

– Hva er «typisk Alphons» stilmessig?

– Det er veldig typisk Alphons å kombinere flere plagg samtidig uavhengig av temperaturen i omgivelsene, noe som jeg ofte får kommentarer på, spesielt på sommeren.

Login • Instagram

– Hvordan bruker du klær og stil til å formidle personlighet og interesser?

– Som en gutt i en verden med et syn på hvordan en typisk gutt skal kle seg, tror jeg at det er veldig vanskelig for mange å tolke mine interesser når de ser min stil – uten om at jeg jobber med klær og mote selvfølgelig. De fleste, og spesielt mennesker av afrikansk opprinnelse, gjetter alltid at jeg er kongoleser basert på hvordan jeg kler meg noe som er veldig spesielt, og som kanskje forklarer hvordan det å være av kongolesisk opprinnelse definerer meg som person. 

– Hvilke nøkkelplagg har du i din garderobe?

– Mitt nøkkelplagg er per dags dato to jakker jeg kjøpte tidligere i år, begge er korte jakker og så utrolig behagelige samtidig som de passer absolutt alt jeg bruker om dagen. 

– Hva er ditt beste vintage eller second hand-kjøp?

– Mitt beste vintage-kjøp er min Dior-skjorte, som jeg fikk for noen hundrelapper sommeren 2020. Jeg er utrolig glad i skjorten.

– Hva står øverst på ønskelisten din nå?

– Det er så utrolig mye å velge mellom men topp tre er uten å avsløre rekkefølge: Holmen-sandaler Holzweiler, Gucci-jeans med sleng og logo på ett ben, men også utrolig mye kule gensere fra Chosen.

– Hvordan vil du kle deg i sommer?

– En magiker avslører aldri sine triks, men det eneste jeg kan si er at det er utrolig mye i vente. Jeg har planer om å fornye hele skapet og selge mye av klærne jeg har. Det gjenstår bare å se hva sommeren har i vente. Og «stay tuned» på Instagram.

- Ditt beste skjønnhetstips?

– Når det kommer til skjønnhetstips vil jeg si: Drikk vann, du vil aldri angre etter trening, og det tar deg bare fem minutter å behandle huden din på kvelden/morgenen. Du vil ikke angre. 

– Den beste boken/filmen/serien nå? 

– Den beste boken jeg har lest må være «The hate u give». Film «Harriet», som omhandler Harriet Tubman og serie «Snabba Cash». Lenge siden en serie har fanget min oppmerksomhet så mye som den. 

– Hvem eller hva inspirerer deg?

– Det er utrolig mye som inspirerer min hverdag, blant annet min tro på Gud, samtidig tanken på at om noen har gjort det før, så er det mulig og kan gjøres. Jeg er også veldig familiekjær og ønsker en familie selv en dag, og er veldig inspirert av å gi mine familie ting jeg ikke har fått i min oppvekst og som førstegenerasjons innvandrere. Dette gjelder ikke kun materialisme, men også visdom og kunnskap som gjør mine barn klare for å møte verden i sin tid. 

– Hva er din drømmedestinasjon for inspirasjon? 

– Av en eller annen grunn så har Milano blitt the big deal for meg. Jeg har ennå ikke fått muligheten til å dra, men får håpe det skjer i nær fremtid. 

– Hva er ditt aller beste stiltips, eller det beste stiltipset du har fått?

– Det å utvikle stil tar tid for mange, men mitt beste tips er å se hva du liker best med stilen til personene du anser som bra kledde, og kombiner det med hva du føler deg komfortabel i på en vanlig dag. 

– Hva kler du deg aldri i, og hvorfor?

– Jeg har lovet meg selv å aldri si at jeg ikke skal bruke noe med tanke på hvor mye stilen min har endret seg de siste årene, men om det er noe jeg aldri skal gå tilbake til så er det trange bukser og shorts, jeg er ikke spesielt glad i klær som er vanskelig å få av når det først er på, haha, men også fordi jeg personlig ikke syns det ser bra ut. 

– Har du noe i garderoben din du vil beholde livet ut, og kanskje gi videre til neste generasjon? Hva og hvorfor?

– Jeg har en rosa T-skjorte jeg fikk som gave av mamma og min lillebror før vi mistet ham. Av den grunn vil den alltid være med meg. Annet enn det så er alt opp for å byttes, personlig greier jeg ikke å ha klær i veldig lang periode, jeg blir veldig lei over tid. 

– Hva gjør du for en mer bærekraftig garderobe? 

– Når det kommer til å passe på klær så foretrekker jeg å henge plagg frem for å brette sånn at jeg slipper å stryke ofte. Jeg bruker ikke tøymykner og bruker alt jeg har i skapet slik at jeg slipper å vaske det samme om og om igjen.

– Hvordan får du mest mulig ut av garderoben din uten å kjøpe noe nytt?

– Jeg lærer meg å sy slik at jeg kan skape nye ting ut av det gamle. 

– Hvilke trender har du troen på nå? 

– Når det gjelder klær så tror jeg ikke noen trender egentlig forsvinner, men at alt kommer i rotasjon fra en tid til annen, fra en form til en annet.

Publisert:
Åsa H. Aaberge
Journalist @asa.aaberge

Finn mer innhold om: