Trendrapport: Rosebroderi

Rosebroderi er ikke forbeholdt bestemødre og bunader - det utsøkte mønsteret er en av høstens store trender.

Martine Lunder Brenne
Publisert:

De fargerike rosene, sammensatt av hundrevis av små sting, er noe de fleste forbinder med en annen generasjon. Nå kan det likevel lønne seg å få bestemor til å gi deg et kurs i rosebroderi hvis du vil kopiere noen av verdens største motehus.

Dolce & Gabbana, Balmain og Tory Burch har nemlig gått tilbake i tid og hentet det tradisjonsrike rosebroderiet til sine plagg for denne høsten. Dolce & Gabbana viste kjoler og topper nærmest heldekket av sirlige broderier, mens Balmain blandet rosebroderiene med overdådig barokkmønster.

Unni Hansen jobber på Heimen Husflid i Oslo, som produserer bunader til kunder i hele landet. Hun kjenner igjen mønsteret fra flere av de norske tradisjonsdraktene.

- Dette er en gammel og vakker sytradisjon. Rosebroderier finner vi på mange bunader, blant annet Telemarksbunaden og Gudbrandsdalsbunaden, forklarer hun.

Dronning Sonja er eieren av seks ulike bunader. Blant annet fikk hun sydd en Telemarksbunad til OL i Lillehammer. De fargerike broderiene på skjorten er ikke ulikt mønsteret Balmain har brukt i sin høstkolleksjon.

Hansen forteller at mens man nå bruker mønster som man syr etter, skapte man sitt eget mønster mens man sydde før i tiden. Hun synes det er festlig at de store motehusene har tatt rosebroderier inn i varmen.

- Det er ingen enkel jobb å brodere disse rosene, men før gjorde man det helt på frihånd! Nå har vi jo et ferdig mønster vi kan kopiere, men jeg er neimen ikke sikker på hvordan de store designerne har gjort det, sier hun.

Dolce & Gabbana har også sørget for å lage en rekke anvendlige plagg som strikkegensere, sko og vesker med broderier. Kjedene har som vanlig fulgt etter og laget sine rimelige kopier.

Hvis du vil pynte opp dine egne plagg med rosemønster, kan imidlertid Hansen fortelle at det krever en del trening - og at stingene helst skal være små og perfeksjonerte.

- Det blir aller finest når det er små sting og når blomstene har flere fargenyanser. Det krever en del jobb, men så blir jo resultatet også utrolig flott, sier Hansen.

Publisert: