Show don't tell

hannekh
Publisert:

Det er ikke sikkert at man skal prate så mye på catwalken.

I går åpnet Oslo Fashion Week for tolvte gang. Flere hundre festfine og moteinteresserte hadde tatt turen. Det var kjendiser (om enn noen færre enn vanlig?) og et uvant solid berg av fotografer i enden av catwalken. Det var sjarmerende Stian Barsnes Simonsen som konfransier, energiske og kul musikk fra Eva & The Heartbreaker, drikkebonger, og flotte velfortjente priser, blant annet en statuett fra kunstneren Nico Widerberg til årets ambassadør Ellen Arnstad. Selv trendvisningen viste neste sommers klær denne gangen (I alle fall nesten), og var lekrere enn vanlig. I regi av New York baserte Hilde Pettersen Reljin, og åpnet av vår internasjonale toppmodell Siri Tollerød, flankert av de beste av norske modeller. (Som trendvisning var den dessverre noe utydelig og vanskelig å lese, men for Steen&Strøm Magasin ble det en fin anledning til å vise seg frem som fashionhus.)

Med andre ord, mange fine ingredienser under åpningen av sesongens OFW.

Likevel, og med fare for å virke noe surmaga, kan jeg ikke la være å stille spørsmålet: Hvorfor skal man prate så mye under et motearrangement, for det er vel det dette er, åpningen av en moteuke?

Folk kommer for å SE klær, bli inspirert, støtte norsk design...Trenger vi da alle disse ordene?

Jeg mener nei. I journalistikken og litteraturen er det noe som heter "show dont tell". Dropp ord, superlativer og forklaringer, vis i stedet med bilder og eksempler. Det burde OFW lære noe av. Sponsorer, kunstfilmskapere, statuettprisskapere trenger ikke å intervjues på catwalken, det er mer virkningsfullt om vi får SE hva de gjør og lager. For en ting er sikkert, en catwalken egner seg bedre for klær enn for taler.

Åpningen av Oslo FashionWeek varte i over tre timer. Det er lenge. Derfor gikk det da også et skuffende sukk gjennom publikum når konfransièren etter bare en liten halvtimes forestilling (og lang venting) kunne fortelle at det var 45 minutters pause. Så hadde da heller ikke alle hadde funnet veien tilbake til stolene sine etterpå.

Hanne

hanneh@vg.no
Publisert: